Home Kennisbank Borstkanker

Borstkanker

Borstkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker, 1 op de 7 vrouwen krijgt ermee te maken. Dit komt jaarlijks neer op 17.000 vrouwen, waarbij meerendeel tussen de 50 en 70 jaar oud is. Ook worden jaarlijks 1.850 vrouwen gediagnosticeerd met het voorstadium van borstkanker: ductaal carcinoom in situ.

Wat is borstkanker?

Bij borstkanker is er sprake van een kwaadaardige tumor in de borst, oftewel het borstweefsel. Borstkanker ontstaat wanneer er bij de celdeling iets misgaat en je lichaam dit niet zelf kan oplossen. Er ontstaan dan kwaadaardige cellen die een gezwel, ofwel tumor vormen. Borstkanker wordt ook wel mammacarcinoom genoemd (afgeleid van het Latijnse woord 'Mamma', wat borst betekent) en kan worden opgedeeld in verschillende soorten. De meestvoorkomende vorm van borstkanker is invasief ductaal carcinoom. Bij borstkanker zijn er 4 stadia, afhankelijk van de grootte van de tumor en de mate van uitzaaiingen wordt het stadium bepaald.

Risicofactoren borstkanker

Borstkanker komt vooral voor bij vrouwen tussen de 50 en 75 jaar, wat inhoud dat leeftijd zeker een risicofactor is. Daarom worden deze vrouwen opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Wist je dat mannen ook borstkanker kunnen ontwikkelen? Het komt vooral bij vrouwen voor, maar 1 op de 135 mensen met borstkanker is man.

Erfelijkheid speelt ook een rol bij borstkanker. Het BRCA1 en BRCA2 gen kan worden doorgegeven van moeder op dochter. Daarnaast zijn hormonen ook van invloed op het risico op borstkanker, met name het hormoon oestradiol. Ook is je leefstijl een belangrijke risicofactor. Overgewicht, roken en alcohol verhogen het risico op borstkanker.

Hoe herken je borstkanker?

Borstkanker heeft verschillende symptomen, de aanwezigheid van een knobbeltje is de meest voorkomende. Maar om deze symptomen voor te zijn is er iedere 2 jaar in Nederland een bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Dit onderzoek is voor vrouwen zonder klachten. Val je in de risicogroep van 50 tot en met 75 jaar, dan ontvang je hiervoor een uitnodiging van het RIVM. Door middel van dit onderzoek proberen ze borstkanker vroegtijdig te herkennen en te behandelen.

Wil je je borsten preventief laten onderzoeken en heb je borstimplantaten? Dan kun je bij Prescan terecht voor preventief medisch onderzoek. Door middel van een MRI-scan van de borstimplantaten wordt de staat van je borstimplantaten in kaart gebracht.

Mogelijke symptomen borstkanker
De volgende symptomen kunnen duiden op borstkanker, wanneer je de volgende klachten ervaart betekent dit niet dat je daadwerkelijk borstkanker hebt. We raden je aan om bij de volgende klachten contact op te nemen met je huisarts voor nader onderzoek.
  • Je voelt onregelmatigheden die je eerder niet voelde.
  • Je tepels zijn veranderd, bijvoorbeeld intrekking of afscheiding.
  • Je hebt een rode, vlekkerige huiduitslag op je borst.
  • Er zitten plooien of kuiltjes in de huid van je borst die er eerder niet zaten.
  • Onder je oksel of in je borst voel je een ongewone zwelling of knobbel.
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
MRI-scan
Borstimplantaten

Een MRI-scan kan inzicht geven in de staat van borstimplantaten. Bij een MRI-scan kan goed in kaart worden gebracht of een siliconenimplantaat beschadigd is en verder onderzoek nodig heeft.

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30