- Suikerziekte
- Benauwdheid
- Kortademigheid
- Familiaire belasting
- Verhoogde bloeddruk
Een CT-scan van het hart maakt gebruik van röntgenstraling om kalkplaques in de kransslagaders in kaart te brengen. Omdat de aanwezigheid van kalkplaques wijst op een aantasting van de kransslagaders, kan deze techniek worden gebruikt om de kans op hart- en vaatziekten in te schatten. Hoe meer kalk, hoe groter de kans op belangrijke plaques of vernauwingen, en hoe groter het risico dat er iets gebeurt.
Voor dat het onderzoek kan plaatsvinden, is het belangrijk om geen metaal te dragen, waarbij gedacht moet worden aan metaal in kleding, zoals ritsen, knopen en beugels in een BH, maar ook aan prothesen. Metaal verstoord de röntgenstralen en maakt de scan minder goed. Bij een CT-scan ga je op de onderzoekstafel liggen. Je schuift tijdens het maken van de beelden door een tunnel in de CT-scan, een grote kast met een ronde opening. Hierna worden de scans gemaakt, dit duurt ongeveer 5 minuten.
Op basis van de hoeveelheid kalkplaques wordt met behulp van de Calcium- of Agatstonscore een betrouwbare inschatting gemaakt van risico op hart- en vaatziekten. Dit geeft de mogelijkheid om tijdig preventieve maatregelen te nemen. Voor het goede begrip: een calciumscore is niet hetzelfde als een hartkatheterisatie, nog steeds de gouden standaard voor het beoordelen van de kransslagaders. Hierbij worden met een contrastvloeistof de kransslagaders volledig in beeld gebracht, waardoor vernauwingen direct zichtbaar zijn. Omdat hierbij de catheter via de bloedbaan naar de kransslagaders wordt gebracht, is er altijd een kans op complicaties. Een hartkatheterisatie zal dus alleen maar uitgevoerd worden wanneer deze echt nodig is, en niet voor vroegdiagnostiek.
Er zijn bepaalde eisen voordat je een CT-scan kunt ondergaan. Omdat bij ieder röntgenonderzoek, ondanks het gebruik van minimale doses straling, er nog steeds een minimale kans is op het ontstaan van tumoren, is ook ieder CT-onderzoek aan strenge regelgeving gebonden. Het belangrijkste criterium bij een CT-scan van het hart is dat men tevoren al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten moet hebben. Dit risico wordt ingeschat aan de hand van de volgende risicofactoren: >45 jaar oud, familiaire belasting, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht, diabetes en roken. Er zijn geen wachttijden voor een CT-scan, ook heb je geen verwijzing nodig. Onze gespecialiseerde artsen nemen de tijd voor je en je krijgt de uitslag direct na het onderzoek. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.
Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.
Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.
Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.
Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.