Home Kennisbank CT-scan CT-scan hart

CT-scan hart

Een CT-scan van het hart maakt gebruik van röntgenstraling om kalkplaques in de kransslagaders in kaart te brengen. Omdat de aanwezigheid van kalkplaques wijst op een aantasting van de kransslagaders, kan deze techniek worden gebruikt om de kans op hart- en vaatziekten in te schatten. Hoe meer kalk, hoe groter de kans op belangrijke plaques of vernauwingen, en hoe groter het risico dat er iets gebeurt.

Het onderzoek

Voor dat het onderzoek kan plaatsvinden, is het belangrijk om geen metaal te dragen, waarbij gedacht moet worden aan metaal in kleding, zoals ritsen, knopen en beugels in een BH, maar ook aan prothesen. Metaal verstoord de röntgenstralen en maakt de scan minder goed. Bij een CT-scan ga je op de onderzoekstafel liggen. Je schuift tijdens het maken van de beelden door een tunnel in de CT-scan, een grote kast met een ronde opening. Hierna worden de scans gemaakt, dit duurt ongeveer 5 minuten.

Risico hart- en vaatziekten

Op basis van de hoeveelheid kalkplaques wordt met behulp van de Calcium- of Agatstonscore een betrouwbare inschatting gemaakt van risico op hart- en vaatziekten. Dit geeft de mogelijkheid om tijdig preventieve maatregelen te nemen. Voor het goede begrip: een calciumscore is niet hetzelfde als een hartkatheterisatie, nog steeds de gouden standaard voor het beoordelen van de kransslagaders. Hierbij worden met een contrastvloeistof de kransslagaders volledig in beeld gebracht, waardoor vernauwingen direct zichtbaar zijn. Omdat hierbij de catheter via de bloedbaan naar de kransslagaders wordt gebracht, is er altijd een kans op complicaties. Een hartkatheterisatie zal dus alleen maar uitgevoerd worden wanneer deze echt nodig is, en niet voor vroegdiagnostiek.

Voorwaarden CT-scan hart
De volgende factoren kunnen een indicatie zijn om een CT-scan van het hart te ondergaan.
  • Suikerziekte
  • Benauwdheid
  • Kortademigheid
  • Familiaire belasting
  • Verhoogde bloeddruk
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.