Home Kennisbank CT-scan CT-scan rug

CT-scan rug

Bij een CT-scan van de rug wordt de rug met behulp van röntgenstraling onderzocht. Het resultaat is een drie dimensionale gedetailleerde beeldweergave van je rug.

Meer informatie

Om een hernia te ontdekken is een CT scan of een MRI-scan van de rug noodzakelijk. Bij een hernia raken de zenuwwortels bekneld door het uitstulpen van een tussenwervelschijf. Dat veroorzaakt pijn in het been en eventueel uitvalsverschijnselen. Een CT-scan van de rug kan aantonen of een hernia inderdaad de veroorzaker is van de pijn.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek neem je plaats op een ligbank. De CT-scan is als het ware een ring waar je doorheen geschoven wordt. Door de opening aan de voor- en achterzijde zal dit voor mensen met claustrofobie geen probleem zijn. De ziekenhuizen en klinieken waar Prescan mee samenwerkt, maken gebruik van de modernste Siemens apparatuur. Het totale onderzoek zal ongeveer 5-10 minuten duren. De CT-scan wordt gemaakt zonder gebruik van contrastvloeistof. Op indicatie van de behandelend arts kan het noodzakelijk zijn dat ter verbetering van de beeldkwaliteit er wel gebruik wordt gemaakt van contrastvloeistof.

Voorwaarden CT-scan rug
De volgende factoren zijn van belang met betrekking tot een CT-scan van de rug.
  • Je hebt een pacemaker
  • Je hebt een insulinepomp
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.