Home Kennisbank Darmen

Darmen

Onze darmen spelen een cruciale rol bij de spijsvertering. De darmen bestaan uit de dunne darm (twaalfvingerige darm, nuchtere darm, kronkeldarm), de dikke darm (colon), de blinde darm, de endeldarm en de anus.

Elk onderdeel van het darmstelsel heeft een ander functie in de spijsvertering. Waar de dunne darm ervoor zorgt dat het voedsel wordt verteert en de voedingsstoffen worden opgenomen, zorgt de dikke darm ervoor dat het overtollige vocht wordt onttrokken. Daarna wordt de ontlasting opgeslagen in de endeldarm. Wanneer deze vol zit (+- 24 uur later) krijgen je hersenen een seintje dat je naar het toilet moet. Daarna verlaat de ontlasting via de anus je lichaam.

Darmklachten
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Diarree
  • Buikpijn
  • Winderigheid
  • Verstopping (obstipatie)
  • Veel of juist weinig aandrang
Toon meer
Meer informatie
Darmkanker verschijnselen

In Europa is darmkanker één van de meest venijnige kankersoorten. Dat komt, omdat de verschijnselen van darmkanker pas in een laat stadium…

Symptomen darmkanker

Ieder jaar komen er in Nederland bijna 13.000 mensen met darmkanker bij. Uit onderzoek blijkt dat als darmkanker vroegtijdig ontdekt wordt,…

Meest gekozen onderzoeken
Darmonderzoek
Coloscopie

Een inwendig darmonderzoek kan duidelijkheid geven over de oorzaak van darm gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

Maagonderzoek
Gastroscopie

Een inwendig maagonderzoek kan inzicht geven in de oorzaak van maag gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

Ontlastingsonderzoek
Ontlastingsonderzoek (MG Lab): chronisch darmklachten pakket

Chronisch darmklachten heeft zoals winderigheid, een opgezette buik, krampen, brijachtige ontlasting, verstopping, en/of buikpijn kunnen de dagelijkse bezigheden erg belemmeren. Het Chronisch Darmklachten pakket kan inzicht geven in de oorzaak van deze klacht(en).

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.