Home Kennisbank Darmonderzoek

Darmonderzoek

Onze darmen spelen een cruciale rol bij de spijsvertering. De darmen bestaan uit de dunne darm (twaalfvingerige darm, nuchtere darm, kronkeldarm), de dikke darm (colon), de blinde darm, de endeldarm en de anus.

Meer informatie

Elk onderdeel van het darmstelsel heeft een ander functie in de spijsvertering. Waar de dunne darm ervoor zorgt dat het voedsel wordt verteert en de voedingsstoffen worden opgenomen, zorgt de dikke darm ervoor dat het overtollige vocht wordt onttrokken. Daarna wordt de ontlasting opgeslagen in de endeldarm. Wanneer deze vol zit (+- 24 uur later) krijgen je hersenen een seintje dat je naar het toilet moet. Daarna verlaat de ontlasting je lichaam via de anus. Soms kunnen darmen klachten veroorzaken, bijvoorbeeld obstipatie of diarree. Wanneer deze klachten lang aanhouden, of wanneer je last krijgt van minder onschuldige klachten zoals bloed in de ontlasting, is het verstandig om dit verder te laten onderzoeken.

Darmklachten
Wanneer je last hebt van de volgende klachten, kan een darmonderzoek duidelijkheid geven over de oorzaak.
  • Meer aandrang tot ontlasting
  • Aanhoudend bloed in de ontlasting
  • Problemen met de productie van ontlasting
  • De regelmaat van de ontlasting is veranderd
  • De samenstelling van de ontlasting is veranderd
Meer informatie
Darmkankeronderzoek

Ieder jaar komen er in Nederland bijna 13.000 mensen met darmkanker bij. Uit onderzoek blijkt dat als darmkanker vroegtijdig ontdekt wordt,…

Coloscopie

De coloscopie wordt uitgevoerd door middel van een endoscoop. Dit is een dunne, soepele slang met aan het uiteinde een kleine camera. De…

Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.