Home Kennisbank Coloscopie

Coloscopie

De coloscopie wordt uitgevoerd door middel van een endoscoop. Dit is een dunne, soepele slang met aan het uiteinde een kleine camera. De camera staat in verbinding met een monitor, waarmee de arts de binnenkant van de dikke darm, endeldarm en het laatste deel van de dunne darm kan bekijken.

Meer informatie

Elk onderdeel van het darmstelsel heeft een ander functie in de spijsvertering. Waar de dunne darm ervoor zorgt dat het voedsel wordt verteert en de voedingsstoffen worden opgenomen, zorgt de dikke darm ervoor dat het overtollige vocht wordt onttrokken. Daarna wordt de ontlasting opgeslagen in de endeldarm. Wanneer deze vol zit (+- 24 uur later) krijgen je hersenen een seintje dat je naar het toilet moet. Daarna verlaat de ontlasting je lichaam via de anus. Soms kunnen darmen klachten veroorzaken, bijvoorbeeld obstipatie of diarree. Wanneer deze klachten lang aanhouden, of wanneer je last krijgt van minder onschuldige klachten zoals bloed in de ontlasting, is het verstandig om dit verder te laten onderzoeken.

Darmkanker

Dikkedarmkanker staat bekend als de tweede meest dodelijke kanker in West-Europa. Onder de Nederlandse bevolking wordt de ziekte jaarlijks bij circa 13.000 mensen vastgesteld. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het overlevingspercentage over vijf jaar 90%. Heeft de kanker zich uitgebreid, dan daalt het percentage naar 60%. Kortom: hoe eerder je in actie komt, hoe beter het is.

Darmklachten
  • Meer aandrang tot ontlasting
  • Aanhoudend bloed in de ontlasting
  • De samenstelling van de ontlasting is veranderd
  • De regelmaat van de ontlasting is veranderd
  • Problemen met de productie van ontlasting
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.