Home Kennisbank Maagonderzoek Gastroscopie

Gastroscopie

Een gastroscopie is een kijkonderzoek waarbij wordt gekeken naar de binnenkant van de slokdarm, maag en het begin van de dunne darm (twaalfvingerige darm).

Het onderzoek

Een gastroscopie wordt uitgevoerd met een kijkinstrument: de endoscoop. Dit is een dunne, flexibele slang die ongeveer de doorsnede heeft van een vinger. Aan het uiteinde van de slang zit een camera met een lampje. De beelden die de camera maakt, worden direct tijdens het onderzoek bekeken op een beeldscherm, waardoor afwijkingen kunnen worden gezien. Het gehele onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Oorzaak maagklachten

Bij maag- en/of darmklachten kan een gastroscopie worden gedaan om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Hierbij kunnen allerlei oorzaken voor de klachten worden gevonden, zoals: een maagzweer, de effecten van maagzuur op de slokdarm, een tumor, een bloeding en nog veel meer. Als een van deze oorzaken wordt gevonden, kan er een behandeling worden gestart waardoor de klachten zullen afnemen.

Maagklachten
Wanneer je langdurig last hebt van de volgende maagklachten, is het verstandig om hier onderzoek naar te doen.
  • Braken
  • Maagzuur
  • Pijn in de bovenbuik
  • Een opgeblazen gevoel
  • Opboeren en oprispingen
Toon meer
In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.