Home Kennisbank MRI-scan MRI-scan nek

MRI-scan nek

Een MRI-scan van je nekwervels kan duidelijkheid geven over de oorzaak van nek gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan

MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een techniek om tot in detail de meest vitale organen en bloedvaten te controleren. De MRI-scanner maakt bij het onderzoek een groot aantal beelden van je nek door gebruik te maken van een groot magneetveld. Op die manier kunnen doorsneden worden gemaakt. Om de resultaten vervolgens te kunnen beoordelen, presenteert de computer de beelden als plakjes. Onze specialisten kunnen de beelden onder een willekeurige hoek bekijken, waardoor ze in staat zijn om details vanaf 5 mm waar te nemen.

Tijdens het onderzoek

Je ligt tijdens het scannen op een aangename bank, die in een soort tunnel wordt geschoven. De tunnel is aan zowel de voorzijde als de achterzijde open. Wanneer je het eng vindt om in de tunnel te liggen, is het mogelijk dat een begeleider mee de MRI ruimte ingaat. Een verpleegkundige staat je bij om informatie te geven en je zo nodig gerust te stellen. Verder beschik je tijdens de MRI-scan over een bel, die je in noodgevallen kunt gebruiken om de scan te onderbreken.

Klachten en oorzaak

Veel mensen hebben last van nekklachten. Er zijn tal van oorzaken die nekklachten kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan een verkeerde werkhouding, kou of een nekhernia. Een MRI-scan van de nek kan inzicht geven in deze klachten. Nekklachten komen bij een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking voor. Ze kunnen een grote impact hebben: een voortdurend zeurende pijn of felle pijnscheuten tasten het plezier in het dagelijks leven behoorlijk aan.

Bij chronische nekklachten moet, naast een verkeerde werkhouding of een griep, ook gedacht worden aan afwijkingen zoals slijtage van de nekwervels (artrose) of een uitstulping van een tussenwervelschijf (hernia). De klachten kunnen te maken hebben met een verkeerde houding tijdens werkzaamheden en overbelasting van de nek. Kou, spanning en stress kunnen eveneens een belangrijke rol spelen bij een stijve nek. Maar de klachten kunnen ook komen door een ongeval of natuurlijke veroudering van het kraakbeen in de nek. Het is belangrijk om snel een juiste diagnose te krijgen over de aard van de klachten. Want hoe eerder eventuele aandoeningen opgespoord worden, hoe beter ze vaak te behandelen zijn.

Kenmerken MRI-scan nek
  • 30 minuten
  • Direct de uitslag
  • Gedetailleerder dan een röntgenfoto
  • Brengt de nek laag voor laag in beeld
  • Scan op basis van magnetische velden en radiogolven
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.