Home Kennisbank Nek Lymfeklierkanker

Lymfeklierkanker

In de lymfeklieren kan kanker ontstaan. Lymfeklierkanker wordt ook wel een lymfoom genoemd. Er bestaan twee soorten lymfeklier kanker: het Hodgkin lymfoom en het non-Hodgkin Lymfoom.

Het Hodgkin lymfoom

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 450 mensen de ziekte van Hodgkin. Het komt vooral voor bij jongeren in de leeftijd van 15 tot 35 jaar, maar kan zeker ook bij oudere patiënten worden gezien. Een specifiek symptoom dat kan voorkomen bij het Hodgkin lymfoom is jeuk. Er is dan sprake van heftige jeuk, zonder dat er iets op de huid te zien is.

Non-Hodgkin lymfoom

Jaarlijks krijgen in Nederland 3.000-4.000 mensen de diagnose non-Hodgkin lymfoom. Er bestaan zo’n 30 tot 40 verschillende soorten, die allemaal verschillend zijn in gedrag, presentatie en gevoeligheid voor behandeling. Non-Hodgkin lymfoom kan op alle leeftijden voorkomen en kan op veel verschillende plekken in het lichaam beginnen.

Lymfeklieren

Lymfeklieren zijn klieren die verspreid over het hele lichaam verspreid liggen, bijvoorbeeld in de hals, oksels en liezen. Lymfeklieren zijn verzamelplaatsen voor witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen beschermen tegen indringers zoals bacteriën en virussen. De lymfeklieren staan in verbinding met lymfevaten. Via lymfevaten stroomt helder vocht (lymfe) uit verschillende weefsels in je lichaam naar de lymfeklieren. Vanuit de lymfeklieren stroomt het naar je bloedvaten.

Symptomen
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Afname in gewicht met normale eetlust
  • Vermoeidheid zonder aanwijsbare reden
  • Hevig transpireren in de nacht (kletsnat wakker worden)
  • Koortspieken (hoge koorts afgewisseld met normale temperatuur)
  • Pijn in de lymfeklieren tijdens het drinken van alcohol (heel zeldzaam)
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Halsvaten

Een MRI-scan van je halsvaten kan duidelijkheid geven over de oorzaak van klachten en inzicht geven in vernauwingen bij de halsslagaders of het risico hierop.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.