Home Kennisbank Nek Symptomen lymfeklierkanker

Symptomen lymfeklierkanker

In de lymfeklieren kan kanker ontstaan. Lymfeklierkanker wordt ook wel een lymfoom genoemd. Er bestaan twee soorten lymfeklier kanker: het Hodgkin lymfoom en het non-Hodgkin Lymfoom.

Het Hodgkin lymfoom

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 450 mensen de ziekte van Hodgkin. Het komt vooral voor bij jongeren in de leeftijd van 15 tot 35 jaar, maar kan zeker ook bij oudere patiënten worden gezien. Een specifiek symptoom dat kan voorkomen bij het Hodgkin lymfoom is jeuk. Er is dan sprake van heftige jeuk, zonder dat er iets op de huid te zien is.

Non-Hodgkin lymfoom

Jaarlijks krijgen in Nederland 3000-4000 mensen de diagnose non-Hodgkin lymfoom. Er bestaan zo’n 30 tot 40 verschillende soorten, die allemaal verschillend zijn in gedrag, presentatie en gevoeligheid voor behandeling. Non-Hodgkin lymfoom kan op alle leeftijden voorkomen en kan op veel verschillende plekken in het lichaam beginnen.

Symptomen
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Let op: niet iedereen met lymfeklierkanker heeft de volgende symptomen
  • Afname in gewicht met normale eetlust
  • Vermoeidheid zonder aanwijsbare reden
  • Hevig transpireren in de nacht (kletsnat wakker worden)
  • Koortspieken (hoge koorts afgewisseld met normale temperatuur)
  • Pijn in de lymfeklieren tijdens het drinken van alcohol (heel zeldzaam)
Toon meer
In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.