Home Nieuws 5 Tips tegen je winterdip.
5 Tips tegen je winterdip.

5 Tips tegen je winterdip.

25 november 2021  •  leestijd 2 minuten

In het donker de deur uit ’s ochtends en in het donker weer thuis komen. Ja, de winter is echt in aantocht. Een periode waarin het het leven zich heeft verplaatst naar gezelligheid binnenshuis, terwijl we soms onverwachts nog mogen genieten van een najaarszonnetje. Maar met de komst van de winter zakt bij veel mensen ook het energieniveau. Je komt slechter je bed uit, je komt na een werkdag in het donker thuis en je kunt wat somber zijn. Herkenbaar? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van een winterdip.

In medische termen wordt een winterdip ook wel Seasonal Affective Disorder (SAD) genoemd: een gemoedstoestand die door de wisseling der seizoenen verstoord raakt. De klachten kunnen uiteenlopen van lichte vermoeidheid tot een heuse depressie. De klachten hebben één gemeenschappelijke oorzaak en dat is voornamelijk een gebrek aan (zon)licht. Het zit dus echt niet tussen je oren en je kunt er zelfs wat aan doen!

5 Tips tegen een winterdip

1. Zonder vitamine D maak je niet genoeg serotonine - ook wel het gelukshormoon - aan. Een tekort aan serotonine heeft onder meer effect op je geheugen, slaap, eetlust en stemming. Het slikken van vitamine D voordat de echte winter begint, lijkt de depressieve symptomen tegen te gaan. Zorgen dat je voldoende daglicht ziet is één van de manieren om ervoor te zorgen dat je vermoeidheidsklachten door winterblues verminderen. Dat kan heel simpel door een wandeling in de buitenlucht tijdens de middagpauze.

2. Gezond en regelmatig eten zorgt voor een evenwichtige stofwisseling. Dit draagt bij aan het op peil houden van je energieniveau.

3. Sporten klinkt misschien gek als je al vermoeid bent, maar juist door sporten kun je je fitter voelen. Een mooie bonus: de endorfine die je lichaam aanmaakt geeft een ontspannen gevoel. Niet alleen aan jouw lichaam, maar ook mentaal. Hierdoor voel je je niet alleen fitter, maar slaap je bijvoorbeeld ook beter.

4. Over slapen gesproken: een goede nachtrust is essentieel voor een energiek gevoel gedurende de dag. Zorg dus dat je voldoende bijtankt tijdens de nacht. Het vasthouden aan een vast ritme is hierbij van groot belang.

5. Ten slotte is het belangrijk dat je deze tijdelijke dip in je energieniveau leert accepteren. Let wel: accepteren is wat anders dan niets doen. Wees je er bewust van dat het tijdelijk is en dat je met bovenstaande tips al stappen in de goede richting kan zetten.

Meten is weten

Helpen deze tips niet of ben je toch bang dat je iets onder de leden hebt? Je kent zelf je lichaam het best. Twijfel en onzekerheid zorgen alleen maar voor (onnodige) spanning. Wil je één en ander uitsluiten, plan dan vooral een consult bij je huisarts. Soms biedt een eenvoudig bloedonderzoek al voldoende inzicht. Wil je een volledige health check of onderzoek zonder doorverwijzing? Dan staat ons team natuurlijk altijd voor je klaar. Voor een vrijblijvend advies bel je met 074 255 9 255.

Terug naar overzicht
Lees ook:
Gezonde voeding tijdens de feestdagen: mythe of mogelijkheid?
Gezonde voeding tijdens de feestdagen: mythe of mogelijkheid?
15 december 2021

De feestdagen staan traditiegetrouw bekend om het uitgebreide tafelen, de rijke gerechten en de goedgevulde…

Lees meer
Movember: de maand van mannengezondheid.
Movember: de maand van mannengezondheid.
13 oktober 2021

Ieder jaar is het weer zover: mannen laten massaal hun snor staan in het kader van ‘Movember’, bedacht door…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30