Home Nieuws Droge handen door het vele wassen? Deze tips helpen je.
Droge handen door het vele wassen? Deze tips helpen je.

Droge handen door het vele wassen? Deze tips helpen je.

7 april 2020  •  leestijd 3 minuten

Nu het coronavirus zich in een snel tempo verspreidt, is het wassen van je handen belangrijker dan ooit. Onze handen spelen namelijk een grote rol in de verspreiding van het virus. We moeten onze handen niet alleen vaker wassen, maar ook grondiger. Dit is goed voor de hygiëne, maar onze handen zijn er minder blij mee. Langzaam drogen ze uit en blijft er weinig van over. Maar wat kun je doen om droge handen te voorkomen en toch je hygiëne op orde te houden?

Waarom moeten we onze handen vaker wassen tijdens het coronavirus?

Door onze handen niet te wassen kunnen we ongemerkt onszelf en anderen besmetten met het coronavirus. Wist je dat 80% van de voorkomende infecties worden verspreid door ongewassen handen? Door onze handen goed en regelmatig te blijven wassen, kunnen we veel besmettingen voorkomen. Je raakt ongemerkt veel aan met je handen, ook je eigen neus, mond en ogen. Zo komen de bacteriën op je vingers in contact met je slijmvliezen, waardoor je jezelf kunt besmetten. Om verspreiding van bacteriën tegen te gaan, heb je niet per se desinfecterende zeep nodig. Vloeibare zeep, een zeepblok; elk soort zeep is goed genoeg om zich te binden aan de stoffen op je huid. Wil je graag weten hoe je je handen het beste kunt wassen? Bekijk dan deze video van het RIVM.

De lente is net begonnen en de kans is groot dat je handen nog moeten herstellen van de winter. Tijdens de winter neemt namelijk de talgproductie af, met een droge huid als gevolg. Tel daar de extra wasbeurten door de verspreiding van het coronavirus bij op, dan is het niet zo gek dat je handen hier de gevolgen van ondervinden. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om je handen te verzachten.

Smeren, smeren, smeren.

Om ruwe en schrale handen te voorkomen is een goede huidverzorging van belang. Door het gebruik van handcrème blijven je handen vet en drogen ze minder snel uit. Wat betreft het smeren van handcrème geldt niet ‘hoe meer, hoe beter’. Breng ongeveer de grootte van een hazelnoot aan op de rug van je handen en wrijf je handen tegen elkaar. Draai daarna je handen om de handpalmen in te smeren. Probeer dit ongeveer 3 keer per dag te doen. Door er bijvoorbeeld een gewoonte van te maken om dit na elke maaltijd te doen, is de kans klein dat je het vergeet. Zijn je handen inmiddels al erg droog? Scrub ze dan eerst om dode huidcellen te verwijderen.

Korter en kouder douchen

Een heerlijke lange en warme douche klinkt verleidelijk, maar je huid is er minder blij mee. Door het warme water droogt je huid sneller uit. Ook is koud douchen goed voor je algehele gezondheid. Uit onderzoek van het AMC Amsterdam blijkt dat koud douchen de kans op ziek worden met 29% verlaagd.

Voldoende water drinken

Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft. Door voldoende water te drinken, hydrateer je de huid van binnenuit. Door constant je handen te wassen, verliezen je handen ongemerkt vocht waardoor ze kunnen uitdrogen.

Geen hoge verwarming

Op een koude dag zet je de verwarming waarschijnlijk het liefst zo hoog mogelijk. Zo zit je er warm bij, maar dit heeft wel gevolgen voor je huid. De hoge verwarming zorgt voor een lage luchtvochtigheid, met een droge huid als gevolg. Probeer in plaats van de verwarming hoger te zetten, een extra trui aan te trekken of een dekentje te pakken.

Groene thee drinken

Om het warmer te krijgen kan een warme kop thee ook goed helpen! Kies je voor groene thee, dan heeft dit ook nog eens een positief effect op je huid. Groene thee bevat namelijk veel antioxidanten. Wist je dat groene thee daarnaast ook kan helpen om griep te voorkomen?

Handschoenen dragen

Met de lentezon lijkt het bijna overbodig, maar toch is het op sommige momenten nog erg koud buiten. Deze lage temperaturen kunnen een negatief effect hebben op je handen. Je handen kunnen namelijk niet zo goed tegen de kou. Wanneer je buitenshuis handschoenen draagt bescherm je je handen tegen de effecten van de kou.

Terug naar overzicht
Lees ook:
5 dingen die je nog niet wist over de MRI-scan
5 dingen die je nog niet wist over de MRI-scan
24 december 2021

Benieuwd hoe het met je gezondheid gesteld is? Een preventief gezondheidsonderzoek bestaande uit 5 gerichte…

Lees meer
'Een bodyscan geeft mij zekerheid en rust.'
'Een bodyscan geeft mij zekerheid en rust.'
24 december 2021

Iedere dag is Annemiek Hempen (52) actief bezig. Van pilates thuis of in de sportschool tot een stevige…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30