Home Nieuws Oktober 'Borstkankermaand'

Oktober 'Borstkankermaand'

16 oktober 2018  •  leestijd 2 minuten

1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Een keihard feit waar we in de maand oktober nog eens extra bij stilstaan, want deze maand is het Borstkankermaand. Wereldwijd wordt er door onderzoekers gewerkt aan het ontrafelen van deze vorm van kanker. Het KWF stelt dat dankzij onderzoek 87% van deze vrouwen na 5 jaar nog in leven is. Wat je zelf kan doen om vinger aan de pols te houden? Daar vertellen we je graag meer over, want ergens op tijd bij zijn, dát is waar wij veel waarde aan hechten.

Wat is borstkanker eigenlijk?

Om beschadigde of oude lichaamscellen te vervangen, maakt je lichaam continue nieuwe cellen aan. We spreken van kanker als er een ongecontroleerde deling van lichaamscellen plaatsvindt. Bij borstkanker gaat het specifiek om een ongecontroleerde celdeling in en om het borstweefsel; een kwaadaardige tumor. Een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom. Borstkanker komt meestal voor bij vrouwen voor, maar heel soms ook bij mannen. Bij borstkanker kunnen de borsten er anders uitzien of anders aanvoelen dan normaal. Soms is er een knobbeltje te voelen, maar dat hoeft zeker niet altijd.

Zelfonderzoek

Het doen van zelfonderzoek van de borst lijkt steeds bekender te worden. Gelukkig maar. Vrouwen die zichzelf regelmatig onderzoeken en na verloop van tijd weten hoe hun borsten aanvoelen, kunnen tumoren ontdekken die klein zijn. Dit is ook de reden waarom zelfonderzoek belangrijk is. Het helpt je om vinger aan de pols te houden. Zelfonderzoek doe je niet alleen door te kijken, maar juist ook door te voelen. De meest actuele informatie en tips over het uitvoeren van een grondig zelfonderzoek vind je op de website van Borstkankervereniging Nederland.

Preventief onderzoek

Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor een preventief borstonderzoek bij Prescan, ook voor controle van borstimplantaten. Er zijn verschillende mogelijkheden voor preventief borstonderzoek. Vooral voor de groep vrouwen onder de 50 jaar, die nog niet voor het bevolkingsonderzoek in aanmerking komt, is onze preventieve screening een zeer geschikt middel.

Het borstonderzoek bij Prescan bestaat uit een tweedimensionale echo van de borsten. Dit onderzoek betreft een eerste screening en vervangt niet de mammografie. Daarnaast is het mogelijk een mammografie uit te laten voeren. Dit is een soort röntgenfoto, die gemaakt wordt in een apparaat waar de borsten in kunnen worden gelegd.

Uit liefde voor het leven

In Nederland kom je zoals gezegd als vrouw onder de 50 niet in aanmerking voor het bevolkingsonderzoek. Wij vinden dat (preventief) medisch onderzoek mogelijk moet zijn voor iedereen die waarde aan het leven hecht en zichzelf een lang leven gunt. Met of zonder verwijzing, omdat je zelf je lichaam het allerbeste aanvoelt. En omdat je er zéker in dit geval beter op tijd bij kunt zijn, dan te laat.

Meer weten?

Op onze pagina over borstonderzoek vind je alle informatie die je nodig hebt. En heb je aanvullende vragen, neem dan direct contact op met één van onze verpleegkundigen via 074-2559255.

Terug naar overzicht
Lees ook:
Preventieve geneeskunde heeft de toekomst
Preventieve geneeskunde heeft de toekomst
29 mei 2022

Preventie is een hot topic in de gezondheidszorg. Niet het behandelen maar het voorkómen van ziekte heeft…

Lees meer
Het heft in eigen handen
Het heft in eigen handen
22 mei 2022

In 2003 startte Prescan met het aanbieden van preventief gezondheidsonderzoek. Dit doormiddel van MRI-,…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30