Candida soorten pakket

Een Candida infectie in de darmen wordt ook wel een intestinale schimmelinfectie genoemd, het gevolg van een toename van de Candida Albicans. Dit komt onder andere voor in het maag,- darmkanaal. Het veroorzaakt darmklachten, vermoeidheid of een opgezette buik. Het vormt onder  gezonde omstandigheden geen gevaar. De Candida Albicans worden in balans gehouden door de goedaardige bacteriën en een goed immuunsysteem. Als het immuunsysteem of de goedaardige bacteriën worden aangetast kan de Candida Albicans zich echter snel verspreiden. Langdurig gebruik van geneesmiddelen of aandoeningen zoals aids of HIV kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Door toename van de Candida Albicans kunnen er verschillende klachten naar voren komen, zoals:

 • winderigheid of opgezette buik
 • brijachtige, ongevormde ontlasting
 • gistende ontlasting
 • onverteerd voedsel
 • toename klachten bij consumptie van suiker of zetmeel
 • misselijkheid
 • anale jeuk
 • vermoeidheid
 • vrouwen: vaginale candida -klachten
 • klachten ontstaan na antibiotica

Inhoud pakket

Uw ontlasting wordt getest op pH, zetmeel, gisten en schimmels. Daarnaast testen we de verschillende soorten candida:

 • Candida albicans (de meest voorkomende gistcel)
 • Candida glabrata. Dit is een gist die op de huid aanwezig kan zijn en vaak voorkomt in de vagina of in de darm; vooral bij ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem en diabetespatiënten wordt deze aangetroffen
 • Geotrichum candidum. Dit betreft een kaasgist welke ook op groenten voorkomt en klachten kan veroorzaken
 • Candida krusei; deze wordt gebruikt om cacaobonen te fermenteren, en kan klachten veroorzaken

Ook andere gistsoorten kunnen in de darm voorkomen. De gisten worden in het laboratorium getest op gevoeligheid voor medicijnen. 

Nazorg

Nadat u de testen heeft opgestuurd ontvangt u binnen 10 dagen de resultaten per e-mail. Mochten er afwijkingen gevonden zijn, dan vindt u hier meer informatie over in de bijgevoegde rapportage. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met de afdeling nazorg van Prescan. Ook kan het zijn dat u wordt geadviseerd contact op te nemen met uw huisarts zodat u de uitslag kan bespreken. Deze kan dan voor u een geschikte behandeling starten.

Aanvullende testen

Een groot deel van de mensen met darmklachten is besmet met eencellige parasieten. Prescan verzorgt DNA-analyses op de vier meest voorkomende darmparasieten: Dientamoeba fragilis, Blastocystis hominis, Giardia lamblia en Cryptosporidium soorten. Aangezien bij klachten gerelateerd aan Candida ook vaakparasieten worden aangetroffen, is deze aanvullende test aan te bevelen. 

Laboratorium

Prescan biedt een breed analysepakket gericht op de diagnostiek bij chronische darmklachten en PDS-klachten. Omdat voorafgaand aan het onderzoek niet bekend is of de klachten worden veroorzaakt door besmetting met parasieten, door een glutenallergie, een afwijkende darmflora of een ontsteking van de darmwand, worden meerdere analyses tegelijkertijd uitgevoerd. Dit vergroot de kans om de oorzaak van de klachten te achterhalen en de ziekteduur te verkorten. Door het uitvoeren van een breed onderzoek wordt bij de helft van de mensen met chronische darmklachten de oorzaken hiervan opgespoord. 

 

Candida Soorten €49

Meer informatie over dit onderzoek?

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag