Chronisch Darmklachten pakket

Chronisch darmklachten heeft zoals winderigheid, een opgezette buik, krampen, brijachtige ontlasting, verstopping, en/of buikpijn kunnen de dagelijkse bezigheden erg belemmeren. Het Chronisch Darmklachten pakket kan inzicht geven in de oorzaak van deze klacht(en).

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Wanneer je chronisch darmklachten hebt is de kans groot dat je het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebt. Het komt bij maar liefst 20% van de Nederlandse bevolking voor en wordt ook wel een spastische darm genoemd. De klachten beginnen vaak op jongvolwassen leeftijd en PDS komt bij vrouwen twee keer vaker voor dan bij mannen. PDS wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door verstoorde bewegingen van de darmen, stress, of een overgevoelige darmwand. De bijbehorende klachten zijn onder andere buikpijn, obstipatie, winderigheid, buikkrampen, diarree, en misselijkheid. Bij PDS kunnen ook klachten aanwezig zijn die geen aanleiding en/of betrekking hebben op de darmen. Deze klachten zijn onder andere rugpijn, vermoeidheid, slikklachten en brandend maagzuur.

Het Prikkelbare Darm Syndroom is niet ernstig. Het kan wel beperkingen geven in de dagelijkse bezigheden. Onderstaand onderzoekspakket kan duidelijkheid geven over een achterliggende oorzaak waardoor gericht kan worden behandeld.

Inhoud Chronisch Darmklachten pakket

Het Chronisch Darmklachten pakket wordt naar je opgestuurd, hierin staat precies wat Prescan nodig heeft om een laboratoriumonderzoek uit te kunnen voeren. Voorafgaand aan het onderzoek is niet bekend waardoor de chronische darmklachten worden veroorzaakt. Daarom worden meerdere analyses tegelijkertijd uitgevoerd. Dit vergroot de kans om de oorzaak van de klachten te achterhalen en de ziekteduur te verkorten. Door het uitvoeren van een breed onderzoek wordt bij de helft van de mensen met chronische darmklachten de oorzaken hiervan opgespoord.

 De specialisten zullen de ontlasting testen op:

 • Eencellige darmparasieten. In 33% van de gevallen zijn mensen met PDS-klachten besmet met Dientamoeba fragilis. Typische PDS-klachten worden veroorzaakt door Blastocystis hominis
 • Het vet – en zetmeelgehalte van de ontlasting. Een slechte vetopname kan komen door een maagzuurtekort of een aandoening aan de galblaas, alvleesklier of lever
 • Intolerantie voor zetmeel
 • Een analyse van de darmflora, ook worden er gisten op de kweek gezet zoals schimmels en Candida Albicans
 • Antilichamen tegen gluten
 • Als marker van de weerstand en ontstekingsreacties wordt de Immunoglobuline A getest
 • Calprotectine als een gevoelige ontstekingsmarker. Bij verhoging hiervan duidt dit op een ontsteking van de colitis ulcerosa; het darmslijmvlies
 • Beta-defensine-2. Bij een ontstekingsreactie van de dikke darm neemt de Beta-defensine-2 toe. Zo kan er een onderscheid worden gemaakt tussen een aandoening van de dikke en dunne darm

Resultaten

Nadat u de testen heeft opgestuurd ontvangt u binnen 10 dagen de resultaten per e-mail. Mochten er afwijkingen gevonden zijn, dan vindt u hier meer informatie over in de bijgevoegde rapportage. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met Prescan. Ook kan het zijn dat u wordt geadviseerd contact op te nemen met uw huisarts zodat u de uitslag kan bespreken. Deze kan dan voor u een geschikte behandeling starten.

Aanvullende testen

 • Helicobacter pylori (maagslijmvliesontsteking) 
  Klachten als veel boeren en het hebben van een opgezette buik kunnen ontstaan door een maagslijmvliesontsteking. Bij klachten van de bovenbuik en maag blijkt 10% van de mensen die in aanmerking komen voor de test besmet te zijn met de bacterie Helicobacter pylori.
 • Histaminetest 
  Wanneer er een relatie is tussen gebruik van bepaald voedsel en darmklachten, is het zinvol de histaminetest aan te vragen.
 • Parasitologie 
  Bij diarree en buikpijn rond de navel kunnen de testen op Giardia lamblia en Cryptosporidium soorten worden aangevraagd.

 

 

 

Prikkelbaar Darm Syndroom €309,-*

*Exclusief €35,- intakekosten.

Meer informatie over dit onderzoek?

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag