Histamine-intolerantie

Bij de ontlastingstest op histamine wordt het gehalte van histamine in de ontlasting bepaald. Histamine is een stof in het lichaam die valt onder de categorie biogene aminem
Voorbeelden van andere stoffen in deze categorie zijn tyramine en adrenaline. Bij een overvloed van histamine in het lichaam zorgen enzymen in de darmen, lever, milt en nieren ervoor dat het op de juiste manier afgebroken wordt. Histamine wordt mede door het enzym diamine-oxidase (DAO) afgebroken, wanneer er sprake is van een tekort hiervan kan de histamine niet snel genoeg afgebroken worden.

De darmen zorgen ervoor dat de juiste hoeveelheid histamine in het bloed komt. Bij een histamine intolerantie kunnen de darmen dit niet meer goed zelf reguleren en komt er te veel of juist te weinig histamine in het bloed. Hierdoor kunnen verschillende soorten klachten ontstaan.

Klachten / symptomen:

De veel voorkomende klachten bij een toename van histamine in de darm zijn:

 • darmklachten, vooral diarree
 • jeuk of rode, vlekkerige huid, opvliegers
 • slapeloosheid
 • onregelmatige hartslag of snelle pols
 • hoofdpijn
 • loopneus
 • benauwdheid
 • duizeligheid
 • spierkrampen

Inhoud pakket

Op uw ontlasting worden de volgende analyses uitgevoerd:

 • Histamine-intolerantie

Nazorg

U ontvangt 10 dagen na het opsturen van de testen de uitslag van de analyse per e-mail. U vindt eventuele afwijkingen in de bijgevoegde rapportage.
Bij mogelijke vragen kunt u altijd contact opnemen met de afdeling nazorg van Prescan. Ook kan het zijn dat u wordt geadviseerd contact op te nemen met uw huisarts zodat u de uitslag kan bespreken. Deze kan dan voor u een geschikte behandeling starten.

Aanvullende testen

Indien er sprake is van gerichte klachten, bestaat de mogelijkheid tot het uitvoeren van een aanvullend onderzoek. Dit kunt u plannen in overleg met de verpleegkundige.

Laboratorium

Prescan biedt een breed analysepakket gericht op de diagnostiek bij chronische darmklachten en PDS-klachten. Doordat je niet van te voren weet of de klachten worden veroorzaakt door een besmetting met parasieten, een glutenallergie, een afwijkende darmflora of een ontsteking van de darmwand, worden meerdere analyses tegelijkertijd uitgevoerd. Dit vergroot de kans om de oorzaak van de klachten te achterhalen en de ziekteduur te verkorten. Hoopgevend is dat door een breed onderzoek bij de helft van de mensen met chronische darmklachten de achterliggende oorzaak kan worden opgespoord.

 

Histamine- intolerantie €69

Meer informatie over dit onderzoek?

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag