Immuunsysteem

Onderzoek op weerstand en ontstekingsreacties van de darmwand. 
De test bevat drie analyses:

 • sIgA, eerstelijnsverdediging door secretoir immunoglobuline A
 • Calprotectine, een ontstekingsremmende stof die wordt gevormd door witte bloedlichaampjes
 • Beta-defensine-2, een natuurlijke ontstekingsremmende stof die wordt gevormd door cellen van de darmwand (Panethcellen)

Klachten / symptomen:

Darmklachten kunnen worden gerelateerd aan het immuunsysteem wanneer de volgende indicaties aanwezig zijn:

 • verlaagde weerstand, snel verkouden
 • darmklachten
 • slijmvorming keel, keelpijn
 • hoesten, benauwdheid
 • jeukende oren of ogen
 • schimmelinfecties
 • jeukende huid, eczeem
 • irritatie blaas
 • irritatie vagina
 • gewrichtsklachten of spierpijn
 • slaapproblemen
 • vaak antibiotica gebuikt

Inhoud pakket

sIgA 
In het laboratorium wordt het gehalte van secretoir immunoglobuline A (sIgA) van de ontlasting bepaald. Dit is een belangrijke marker voor de weerstand en ook voor infecties. Het juiste gehalte van sIgA duidt op een goede weerstand. Wanneer de darmwand in contact komt met bacteriën, wordt het immuunsysteem geactiveerd om anti-sIgA te vormen tegen de bacteriën. Het gevolg is dat het gehalte van sIgA stijgt. Hoge waarden worden dus veroorzaakt door een infectie. Bij lage sIgA-spiegels is er een afname van de weerstand en heeft men vaker ontstekingen van het slijmvlies, de neus en keel, darm of de blaas. Kinderen zijn vaker verkouden. In Nederland heeft 1 op de 20 tot 50 mensen met darmklachten lage sIgA-waarden. Mannen hebben lagere spiegels dan vrouwen. Een tekort aan sIgA kan tal van oorzaken hebben:

 • Een aangeboren tekort; men had als kind al vaak infecties van neus, keel, longen, blaas
 • Een glutenallergie, wat een van de belangrijkste oorzaken is
 • Stress. Dit kan een daling van het sIgA-gehalte veroorzaken, vooral bij ouderen

Calprotectine 
Calprotectine is een gevoelige ontstekingsmarker voor de darmwand en de maag. Calprotectine heeft een bacterieremmende werking en wordt uitgescheiden door witte bloedlichaampjes. Bij een verhoogde productie is er een toename in de ontlasting. Dit duidt op een chronische darmaandoening. Zeer hoge waarden komen voor bij ziekten zoals colitis ulcerosa. De test kan worden gebruikt om een patiënt met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn over een langere periode te volgen. Ook kan de test aantonen of het gebruik van pijnstillers zoals diclofenac – een middel dat vaak gebruikt wordt bij gewichtsklachten – de darm beschadigt. In dat geval treedt er in veel gevallen een verhoging op van calprotectine. 

Beta-defensine-2 
Beta-defensine-2 is een natuurlijke ontstekingsremmende stof die vrijkomt bij een infectie. Beta-defensine-2 wordt alleen door het slijmvlies van de dikke darm geproduceerd en toename duidt dus specifiek op een aandoening van de dikke darm. De test kan helpen bepalen of de ziekte van Crohn – die in de dikke en de dunne darm kan voorkomen – de dikke darm heeft aangetast

Nazorg

Nadat u de testen heeft ingestuurd ontvangt u binnen 10 dagen de resultaten per e-mail. Indien er afwijkingen gevonden zijn kunt u dit duidelijk terugvinden in de rapportage. Bij mogelijke vragen kunt u altijd contact opnemen met de afdeling nazorg van Prescan. Ook kan het zijn dat u wordt geadviseerd contact op te nemen met uw huisarts zodat u de uitslag kan bespreken. Deze kan dan voor u een geschikte behandeling starten.

Aanvullende testen

Aanvullend is een Glutenallergie pakket aan te raden. 

Laboratorium

Prescan biedt een breed analysepakket gericht op de diagnostiek bij chronische darmklachten en PDS-klachten. Doordat je niet van te voren weet of de klachten worden veroorzaakt door een besmetting met parasieten, een glutenallergie, een afwijkende darmflora of een ontsteking van de darmwand, worden meerdere analyses tegelijkertijd uitgevoerd. Dit vergroot de kans om de oorzaak van de klachten te achterhalen en de ziekteduur te verkorten. Hoopgevend is dat door een breed onderzoek bij de helft van de mensen met chronische darmklachten de achterliggende oorzaak kan worden opgespoord. 

 

Onderzoek Immuunsysteem €79

Meer informatie over dit onderzoek?

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag