Maagklachten pakket

Maagklachten kunnen diverse oorzaken hebben. Binnen dit pakket ligt de focus op onderstaande bepalingen; 

Zuurtegraad 
Afwijkingen van de zuurtegraad, te hoog of te laag, duidt op een verstoring van de darmflora. Onverteerd voedsel, slijm en brijachtige ontlasting duidt op darm aandoeningen. 

Zetmeelgehalte 
Wanneer je zetmeelrijke producten zoals brood niet verdraagt, wordt er een hoog zetmeelgehalte van de ontlasting waargenomen. Dit kan een toename van gisten zoals candida soorten veroorzaken.

Vet 
De bepaling van het vetgehalte is een belangrijke analyse. Een hoge uitscheiding van vetten hangt samen met een aantal ziektebeelden: aandoeningen van de lever, galblaas of alvleesklier. Het vetgehalte kan toenemen bij coeliakie, ontstekingen en gebruik van maagzuurremmers.

Helicobacter pylori 
Dit is de bacterie die een ontsteking van het maagslijmvlies kan veroorzaken. Bij een bacteriële infectie worden de bacteriën uitgescheiden in de ontlasting. Een ontlastingstest op Helicobacter pylori is een betrouwbare manier om een maagzweer aan te tonen. 

Calprotectine 
Een toename van calprotectine in de ontlasting duidt op een chronische darmontsteking. De test kan positief zijn bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en darmkanker. Men ziet ook een verhoging bij darmbeschadiging door gebruik van NSAID pijnstillers zoals diclofenac. 

Klachten / symptomen:

Klachten die kunnen optreden bij besmetting met eencellige parasieten:

 • maagpijn
 • toename van klachten bij een lege maag
 • zuurbranden
 • bepaald voedsel dat irriteert
 • misselijkheid
 • boeren
 • opgezette buik
 • gebruik van maagzuurremmers doet klachten afnemen
 • geïrriteerde keel, prikkelhoest

Inhoud pakket

Op uw ontlasting worden de volgende analyses uitgevoerd:

 • pH, vet en zetmeel
 • Helicobacter pylori
 • Calprotectine

 

Nazorg

Nadat u de testen heeft ingestuurd ontvangt u binnen 10 dagen de resultaten per e-mail. Indien er afwijkingen gevonden zijn kunt u dit duidelijk terugvinden in de rapportage. Bij mogelijke vragen kunt u altijd contact opnemen met de afdeling nazorg van Prescan. Ook kan het zijn dat u wordt geadviseerd contact op te nemen met uw huisarts zodat u de uitslag kan bespreken. Deze kan dan voor u een geschikte behandeling starten.

Aanvullende testen

Wanneer uw klachten toenemen bij het eten van brood is het glutenallergie pakket aan te bevelen. 

Laboratorium

Prescan biedt een breed analysepakket gericht op de diagnostiek bij chronische darmklachten en PDS-klachten. Doordat je niet van te voren weet of de klachten worden veroorzaakt door een besmetting met parasieten, een glutenallergie, een afwijkende darmflora of een ontsteking van de darmwand, worden meerdere analyses tegelijkertijd uitgevoerd. Dit vergroot de kans om de oorzaak van de klachten te achterhalen en de ziekteduur te verkorten. Hoopgevend is dat door een breed onderzoek bij de helft van de mensen met chronische darmklachten de achterliggende oorzaak kan worden opgespoord. 

 

Ontlastingsonderzoek maagklachten €79

Meer informatie over dit onderzoek?

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag