Ziekte van Lyme

Onderzoek naar de ziekte van Lyme

De Western Blot bloedtest (gouden standaard)

Jaarlijks lopen naar schatting ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op. Huisartsen zien ieder jaar zo'n 90.000 mensen met een tekenbeet waarvan ongeveer 22.000 mensen last kregen van de eerste verschijnselen van de ziekte van Lyme (Erythema migrans), een rode ring rond de beetplek. Deze rode ring is dus lang niet altijd zichtbaar en veel mensen zijn zich daarom ook niet bewust van een tekenbeet.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de borreliabacterie. Daarom noemen we het ook wel Lymeborreliose. Lymeborreliose kun je alleen via de beet van een besmette teek oplopen. In West-Europa (waaronder Nederland) is dat bijna altijd de schapenteek Ixodes ricinus. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Als de bacterie niet met antibiotica bestreden wordt, kan de infectie later tot schade en gezondheidsklachten leiden.

Klachten en symptomen van de ziekte van Lyme

Eerste 3 maanden
Als de bacterie in het lichaam blijft, richt hij zich vooral op zenuwweefsel, gewrichten, de huid en heel soms het hart. Vaak gaan de verschijnselen van de ziekte van Lyme gepaard met griepachtige klachten, soms met opzwelling van oorlel of tepel en men kan op de plaats van de tekenbeet een rode plek/ring krijgen. Deze klachten ontstaan meestal binnen 3 maanden na de tekenbeet.

Op langere termijn
In Europa komen aandoeningen aan de zenuwen het meest voor. Dit kan zenuwpijn of zenuwuitval op verschillende plaatsen in het lichaam tot gevolg hebben. Voorbeelden zijn verlamming van de gezichtsspieren of pijn en krachtsvermindering aan een arm of been. Ook kunnen mensen dus gewrichtsklachten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen krijgen. Hoe later behandeld, hoe minder de kans op genezing.

Het onderzoek naar de ziekte van Lyme

Een eenvoudige bloedtest kan besmetting met de borreliabacterie aantonen. U kunt deze test los doen, of aanvullend op het uitgebreide laboratoriumonderzoek.

De Lymetest in de Western Blot variant wordt alleen in Duitsland uitgevoerd, en kost € 75,-. In Nederland wordt deze altijd gecombineerd met de Elisa test uitgevoerd, en kost € 220,-. Dit is mogelijk in onze klinieken in Baarn en Schiedam. 

 

Ziekte van Lyme test€75 -€220

Wil je een afspraak maken of meer informatie over de ziekte van Lyme test?

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

    Hulp nodig?

    Stuur een WhatsApp
    074 - 255 9 255

    Stel een vraag