Onderzoeken

Prescan DNA-onderzoek

Inzicht in je genetische aanleg – doe er je voordeel mee

Home Onderzoeken DNA-onderzoek

Prescan DNA-onderzoek

Wat kun jij doen om zo lang mogelijk gezond te blijven? Welke medicijnen werken bij jou het beste? Hoe reageert jouw lichaam op gluten, lactose of cafeïne? Dat ligt allemaal vast in je DNA. Het DNA-onderzoek van Prescan geeft belangrijke informatie over jouw genetische aanleg én laat zien wat je zelf kunt doen om maximale gezondheidswinst te behalen.

Prescan DNA-onderzoek

Het DNA-onderzoek start met een test die je heel eenvoudig thuis doet: je neemt een monster van jouw speeksel en stuurt dat naar ons terug. In het laboratorium brengen we een deel van jouw DNA in kaart. Vervolgens bespreek je tijdens een consult met een van onze artsen de testresultaten.

Met de inzichten van het DNA-onderzoek kun je meteen gerichte en effectieve aanpassingen doen in je leefstijl. Je krijgt adviezen die jouw gezondheid kunnen verbeteren en je ontdekt met welke slechte gewoontes je beter kunt stoppen. Dit onderzoek kan dé impuls zijn die je nodig hebt om gezonder te gaan leven.

Inhoud Prescan DNA-onderzoek

Inhoud & prijs

Eenmalige test, blijvende waarde

Jouw DNA is uniek en blijft je leven lang ongewijzigd. Een DNA-onderzoek is dus geen momentopname, maar een waardevolle investering die informatie oplevert waarvan je een leven lang profijt hebt.

DNA-onderzoek

Gericht onderzoek naar:
 • aanleg voor aandoeningen
 • inzicht in medicijngevoeligheid
 • persoonlijke kenmerken
 • Tijdsduur onderzoek
  Tijdsduur onderzoek
  5 min.
 • Zelfde dag uitslag?
  Zelfde dag uitslag?
  Nee
Meer informatie? Bel 074 255 9 255 of WhatsApp ons.

Hoe verloopt het onderzoek?

Na aankoop van de Prescan DNA-test krijg je binnen 5 werkdagen een afname-set thuisgestuurd. Die bevat een buisje waarin je wat speeksel verzamelt. Het buisje stuur je terug in de meegeleverde retourenvelop. In het laboratorium wordt jouw genetische profiel in kaart gebracht.

Wanneer ontvang ik de uitslag van het DNA-onderzoek?

De analyse van jouw DNA duurt gemiddeld 4 tot 6 weken. Alle resultaten worden samengevat in een uitgebreid rapport. Omdat wij je zo goed mogelijk willen adviseren bespreekt een van onze specialisten de resultaten persoonlijk met jou tijdens een telefonisch of digitaal consult op een van onze locaties met een arts Je hebt dan de gelegenheid om al je vragen te stellen en je krijgt adviezen waar je direct mee aan de slag kunt.
Het rapport kun je daarna ook altijd inzien in ‘Mijn Prescan’.

Wat kan er niet beoordeeld worden met dit onderzoek?

Je krijgt alleen informatie over aandoeningen waarbij het in preventief opzicht zinvol is om iets te weten over je persoonlijke aanleg. Bijvoorbeeld omdat je met leefstijlaanpassingen, of door alert te zijn in vroege opsporing, zelf een bijdrage kunt leveren aan het voorkomen ervan. 
We kijken in je DNA nadrukkelijk NIET naar genen die in verband worden gebracht met ziekten die je (nog) niet zelf kunt helpen voorkomen.

Wat is DNA?

DNA is het molecuul dat je erfelijk materiaal bevat. DNA is aanwezig in de kern van elke lichaamcel. Het is opgebouwd uit vier verschillende soorten bouwstenen: adenine (A), thymine (T), cytosine (C) en guanine (G). In totaal bestaat het DNA uit 3 miljard van die bouwstenen. De volgorde waarin die bouwstenen staan, bepaalt jouw unieke genetische code.

Jouw unieke DNA

De volgorde van de bouwstenen in het DNA is bij ieder mens voor 99,7 tot 99,9% gelijk. Er is dus maar een klein percentage van het DNA dat jou uniek maakt. Deze verschillen in het DNA worden variaties of mutaties genoemd. Ze bepalen bijvoorbeeld de verschillen in uiterlijke kenmerken, zoals de kleur van je ogen, je huid of je haar. Maar ook bij biologische processen kunnen die genetische verschillen impact hebben. Zo kan de één slecht tegen gluten, en is de ander gevoeliger voor bepaalde medicijnen. Ook de aanleg voor allerlei aandoeningen wordt bepaald door de variaties in het DNA.

De voordelen van DNA-onderzoek

Tegenwoordig is het mogelijk om je DNA te laten onderzoeken. Daarbij wordt dan gekeken naar die kleine genetische verschillen. Die geven namelijk informatie over je genetische aanleg voor diverse aandoeningen, voedingsintoleranties, enzymwerking en gevoeligheid voor medicijnen. De uitslag van DNA-onderzoek kun je gebruiken om je leefstijl aan te passen of je voedingspatroon te wijzigen. Met als resultaat: een fitter en gezonder lichaam.

In zes stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je kiest voor een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Dit is waarom cliënten voor ons kiezen.
 
Preventie is voor mij erg belangrijk. Sinds ik weet dat ik een hoog risico heb op hart- en vaatziekten wandel ik iedere dag en eet ik zo gezond mogelijk.
- Anne-Joke
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30