Onderzoeken

MRI-scan halsvaten (carotiden)

Hoe gezond zijn je hals- en hersenvaten?

Home Onderzoeken MRI-scan halsvaten (carotiden)

Wat wordt er onderzocht bij de MRI-scan halsvaten?

Bij deze MRI-scan onderzoeken we de halsslagaders (arteria carotis) die vanuit het hart via de hals naar de hersenen lopen. De twee halsslagaders voorzien samen het grootste deel van de hersenen van bloed. Tijdens de MRI-scan bekijken we of er vernauwingen of verwijdingen (aneurysma’s) zijn in de halsvaten of in de grote hersenvaten.

Wat levert de MRI-scan mij op?

Deze MRI-scan geeft inzicht in de gezondheid van de hals- en hersenvaten. We kunnen bijvoorbeeld zien of er sprake is van aderverkalking waardoor de bloedvaten minder doorgankelijk zijn. Aderverkalking wordt ook wel carotisstenose genoemd. Zo’n vernauwing geeft in eerste instantie geen klachten. Maar wordt het erger, dan kan er een CVA (beroerte) ontstaan. Het is daarom belangrijk om je levensstijl onder de loep te nemen: niet roken dus, gezond eten en voldoende bewegen. Onze artsen zullen je adviezen geven waarmee je direct aan de slag kunt.

Ook kijken we bij deze MRI-scan of er een aneurysma (verwijding van de slagader) zichtbaar is. De wand van de slagader kan dan zo dun worden dat die kan knappen. Aneurysma’s moeten daarom goed onder controle gehouden worden.

Wat kunnen we wel en niet zien op de MRI halsvaten?

Dit zien we wel:

 • Vernauwingen of verstoppingen van de halsslagaderen
 • Aneurysma van de hersenvaten
 • Aneurysma van de halsslagaders

Dit kunnen we niet zien:

 • Subtiele plaquevorming aan de vaatwand
 • Kleine bloedvaten in de hersenen
 • Ontstekingen van de bloedvaten
 • Overige structuren in de nek en hals (wekedelen en botten)

Voor wie is een MRI-scan van de halsvaten aan te raden?

Sommige mensen hebben een hoog risico op aderverkalking, bijvoorbeeld door een hoge bloeddruk, roken of een verhoogd cholesterol. De MRI-scan van de halsvaten is dan een goede manier om vernauwingen in de halsslagader aan te tonen. Zeker wanneer klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en een verhoogde bloeddruk vaak terugkomen of langer aanhouden is het verstandig om een vaatscan te laten maken.

Goed om te weten: we kunnen niet altijd een verklaring vinden voor klachten of uitval. Maar vaak kunnen we wel een aantal dingen uitsluiten - dat geeft rust.

Inhoud & prijs

MRI-scan halsvaten (carotiden)

Gericht onderzoek naar:
 • Vernauwingen of verstoppingen van de halsslagaderen
 • Aneurysma van de hersenvaten
 • Aneurysma halsslagader
 • Tijdsduur onderzoek
  Tijdsduur onderzoek
  30 min
 • Zelfde dag uitslag?
  Zelfde dag uitslag?
  Ja
Meer informatie? Bel 074 255 9 255 of WhatsApp ons.

Hoe verloopt de MRI-scan van de halsvaten?

Tijdens de MRI-scan halsvaten neem je plaats op een ligbank. Deze wordt in een tunnel geschoven, die aan hoofd- en voeteneinde open is. Tijdens het maken van de beelden hoor je een hard tikkend geluid, daarom krijg je een koptelefoon waarmee je naar muziek kunt luisteren.

Bij een MRI-scan is het belangrijk dat je zo stil mogelijk blijft liggen, zodat de beelden mooi scherp worden. Ben je claustrofobisch? Dat hoeft geen probleem te zijn. Onze MRI-scanners hebben een bredere tunnel en voelen dus ruimtelijk aan. Word je tijdens het scannen toch angstig, dan druk je op een belletje. De laborant komt dan direct naar je toe.

De MRI-scanner werkt met een sterk magnetisch veld. Dat is niet schadelijk voor je gezondheid. Het is wel belangrijk dat je in de scanner geen metaal draagt (zoals sieraden, sleutels, haarspeldjes of metaal in je kleding zoals ritsen of knopen). Heb je met metaal gewerkt? Dan kan het zijn dat je metaalsplinters met je meedraagt zonder dat je dit weet. Ook mag je geen make-up dragen tijdens het onderzoek, omdat make-up soms metalen deeltjes bevat.

Het onderzoek duurt 30 minuten.

Wanneer krijg ik de uitslag van de MRI-scan?

De radioloog bespreekt de resultaten van de MRI-scan halsvaten direct na het onderzoek met jou. Je weet dus meteen waar je aan toe bent. Onze radioloog neemt ruim de tijd om de onderzoeksresultaten te bespreken en je vragen te beantwoorden.

Mocht er iets gevonden worden en is nader onderzoek nodig, dan zorgen wij voor een goede overdracht naar je huisarts of medisch specialist. Zo weet je precies waar je aan toe bent en houd je de regie over je eigen gezondheid.

Meest gekozen onderzoeken
 • Vijf gerichte MRI-scans
 • Richt zich op het opsporen van risicofactoren
 • Vijf gerichte MRI-scans
 • Uitgebreid cardiologisch onderzoek
 • Laboratoriumonderzoek
 • Vijf gerichte MRI-scans
 • Uitgebreid cardiologisch onderzoek
 • Laboratoriumonderzoek
 • Dermatologisch onderzoek (huidonderzoek)
In zes stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je kiest voor een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Dit is waarom cliënten voor ons kiezen.
 
Preventie is voor mij erg belangrijk. Sinds ik weet dat ik een hoog risico heb op hart- en vaatziekten wandel ik iedere dag en eet ik zo gezond mogelijk.
- Anne-Joke
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30