Aderverkalking? | MRI-scan halsvaten geeft inzicht | Prescan
Onderzoeken

MRI-scan halsvaten (carotiden)

Hoe gezond zijn je hals- en hersenvaten?

Home Onderzoeken MRI-scan halsvaten (carotiden)

Wat wordt er onderzocht bij de MRI-scan halsvaten?

Bij deze MRI-scan onderzoeken we de halsslagaders (arteria carotis) die vanuit het hart via de hals naar de hersenen lopen. De twee halsslagaders voorzien samen het grootste deel van de hersenen van bloed. Tijdens de MRI-scan bekijken we of er vernauwingen of verwijdingen zijn in de halsvaten en hersenvaten.

Wat levert de MRI-scan mij op?

Deze MRI-scan geeft inzicht in de gezondheid van de hals- en hersenvaten. We kunnen bijvoorbeeld zien of er sprake is van aderverkalking waardoor de bloedvaten minder doorgankelijk zijn. Aderverkalking wordt ook wel carotisstenose genoemd. Zo’n vernauwing geeft in eerste instantie geen klachten. Maar wordt het erger, dan kan er een CVA (beroerte) ontstaan. Het is daarom belangrijk om je levensstijl onder de loep te nemen: niet roken dus, gezond eten en voldoende bewegen. Onze artsen zullen je adviezen geven waarmee je direct aan de slag kunt.

Ook kijken we bij deze MRI-scan of er een aneurysma (verwijding van de slagader) zichtbaar is. De wand van de slagader kan dan zo dun worden dat die kan knappen. Aneurysma’s moeten daarom goed onder controle gehouden worden.

Wat kunnen we wel en niet zien op de halsvatenscan?

Een MRI-scan van de halsvaten en hersenvaten laat wel zien:

 • Vernauwingen of verstoppingen van de halsslagaderen
 • Aneurysma van de hersenvaten
 • Aneurysma van de halsslagaders
 • Mogelijke oorzaak van een CVA (TIA, hersenbloeding of herseninfarct); we doen dan ook een MRI-scan schedel & hersenen

Dit kunnen we niet zien:

 • Subtiele plaquevorming aan de vaatwand
 • Kleine bloedvaten in de hersenen
 • Ontstekingen van de bloedvaten

Voor wie is een MRI-scan van de halsvaten aan te raden?

Een MRI-scan van de hals- en hersenvaten is onderdeel van de Bodyscan, die inzicht geeft in je algehele gezondheid. De MRI-scan halsvaten kan ook los gedaan worden wanneer je specifieke klachten hebt, zoals hoofdpijn, duizeligheid of een verhoogde bloeddruk. Zeker wanneer de klachten vaak terugkomen of langer aanhouden is het verstandig om een vaatscan te laten maken.

Goed om te weten: we kunnen niet altijd een verklaring vinden voor klachten of uitval. Maar vaak kunnen we wel een aantal dingen uitsluiten - dat geeft rust.

Inhoud & prijs

MRI-scan halsvaten (carotiden)

Gericht onderzoek naar:
 • Vernauwingen of verstoppingen van de halsslagaderen
 • Aneurysma van de hersenvaten
 • Aneurysma halsslagader
 • Mogelijke oorzaak van TIA, hersenbloeding of herseninfarct (i.c.m. MRI-scan schedel & hersenen)
 • Tijdsduur onderzoek
  Tijdsduur onderzoek
  30 min
 • Zelfde dag uitslag?
  Zelfde dag uitslag?
  Ja
Meer informatie? Bel 074 255 9 255 of WhatsApp ons.

Hoe verloopt de MRI-scan van de halsvaten?

Tijdens de MRI-scan halsvaten neem je plaats op een ligbank. Deze wordt in een tunnel geschoven, die aan hoofd- en voeteneinde open is. Tijdens het maken van de beelden hoor je een hard tikkend geluid, daarom krijg je een koptelefoon waarmee je naar muziek kunt luisteren.

Bij een MRI-scan is het belangrijk dat je zo stil mogelijk blijft liggen, zodat de beelden mooi scherp worden. Ben je claustrofobisch? Dat hoeft geen probleem te zijn. Onze MRI-scanners hebben een bredere tunnel en voelen dus ruimtelijk aan. Word je tijdens het scannen toch angstig, dan druk je op een belletje. De laborant komt dan direct naar je toe.

De MRI-scanner werkt met een sterk magnetisch veld. Dat is niet schadelijk voor je gezondheid. Het is wel belangrijk dat je in de scanner geen metaal draagt (zoals sieraden, sleutels, haarspeldjes of metaal in je kleding zoals ritsen of knopen). Heb je met metaal gewerkt? Dan kan het zijn dat je metaalsplinters met je meedraagt zonder dat je dit weet. Ook mag je geen make-up dragen tijdens het onderzoek, omdat make-up soms metalen deeltjes bevat.

Het onderzoek duurt 30 minuten.

Wanneer krijg ik de uitslag van de MRI-scan?

De radioloog bespreekt de resultaten van de MRI-scan halsvaten direct na het onderzoek met jou. Je weet dus meteen waar je aan toe bent. Onze radioloog neemt ruim de tijd om de onderzoeksresultaten te bespreken en je vragen te beantwoorden.

Mocht er iets gevonden worden en is nader onderzoek nodig, dan zorgen wij voor een goede overdracht naar je huisarts of medisch specialist. Zo weet je precies waar je aan toe bent en houd je de regie over je eigen gezondheid.

Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
Bodyscan
Basis

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. De bodyscan richt zich op het opsporen van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen.

MRI-scan icon
Bodyscan
Plus

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas (thorax), bovenbuik en onderbuik. Daarnaast wordt je hart uitgebreid onderzocht tijdens een uitgebreid cardiologisch onderzoek. Ook wordt je bloed en urine onderzocht door middel van een laboratoriumonderzoek.

MRI-scan icon
Bodyscan
Excellent

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas (thorax), bovenbuik en onderbuik. Daarnaast wordt je hart uitgebreid onderzocht tijdens een uitgebreid cardiologisch onderzoek en wordt je bloed en urine onderzocht door middel van een laboratoriumonderzoek. Ook wordt je huid uitgebreid onderzocht tijdens een dermatologisch onderzoek (huidonderzoek).

Meer artikelen over MRI-scan halsvaten

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Dit is waarom klanten voor ons kiezen.
 
‘Als ik niet naar Prescan was gegaan, had ik nooit geweten wat ik nu weet.’
- Esther Hendriksma
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30