Wat levert de MRI-scan mij op?
Deze MRI-scan geeft inzicht in de gezondheid van de hals- en hersenvaten. We kunnen bijvoorbeeld zien of er sprake is van aderverkalking waardoor de bloedvaten minder doorgankelijk zijn. Aderverkalking wordt ook wel carotisstenose genoemd. Zo’n vernauwing geeft in eerste instantie geen klachten. Maar wordt het erger, dan kan er een CVA (beroerte) ontstaan. Het is daarom belangrijk om je levensstijl onder de loep te nemen: niet roken dus, gezond eten en voldoende bewegen. Onze artsen zullen je adviezen geven waarmee je direct aan de slag kunt.
Ook kijken we bij deze MRI-scan of er een aneurysma (verwijding van de slagader) zichtbaar is. De wand van de slagader kan dan zo dun worden dat die kan knappen. Aneurysma’s moeten daarom goed onder controle gehouden worden.
Wat kunnen we wel en niet zien op de MRI halsvaten?
Dit zien we wel:
- Vernauwingen of verstoppingen van de halsslagaderen
- Aneurysma van de hersenvaten
- Aneurysma van de halsslagaders
Dit kunnen we niet zien:
- Subtiele plaquevorming aan de vaatwand
- Kleine bloedvaten in de hersenen
- Ontstekingen van de bloedvaten
- Overige structuren in de nek en hals (wekedelen en botten)
Voor wie is een MRI-scan van de halsvaten aan te raden?
Sommige mensen hebben een hoog risico op aderverkalking, bijvoorbeeld door een hoge bloeddruk, roken of een verhoogd cholesterol. De MRI-scan van de halsvaten is dan een goede manier om vernauwingen in de halsslagader aan te tonen. Zeker wanneer klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en een verhoogde bloeddruk vaak terugkomen of langer aanhouden is het verstandig om een vaatscan te laten maken.
Goed om te weten: we kunnen niet altijd een verklaring vinden voor klachten of uitval. Maar vaak kunnen we wel een aantal dingen uitsluiten - dat geeft rust.