CT-scan (hart/longen)

Aanvullend CT-onderzoek

Indien u een verhoogd risicoprofiel heeft kan een aanvullend CTonderzoek geadviseerd worden. In de regel betreft dit een CT-scan van het hart of een CT-scan van de longen. Een CT-scan is een volkomen pijnloos onderzoek. De CT-scans die preventief medisch onderzoek ingezet worden, worden uitgevoerd middels een ultra low-dose protocol en röntgenstraling. 

CT-scan van het hart

Indien u ouder bent dan 45 jaar en één of meerdere risicofactoren (familiair, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht, suikerziekte, klachten) 

Met een CT-scan van het hart krijgt u inzicht in de hoeveelheid verkalkte plaques in uw kransslagaders die een infarct kunnen veroorzaken, de zogenaamde calciumscore. Hoe hoger de calcium score, hoe meer plaques aanwezig en hoe hoger het risico op een hartinfarct. Een calciumscore heeft een voorspellende waarde m.b.t. het hartinfarctrisico in de komende 5-10 jaren.  

Cardiologisch onderzoek of CT-scan? 

Het cardiologisch onderzoek (een ECG bij rust en inspanning, gecombineerd met een echo van het hart) geef informatie over de pompfunctie van het hart, het functioneren van de hartkleppen en de hartkamers.  Een CT-scan van het hart bepaalt, zoals geschreven, de calciumscore en geeft daarmee aanvullende informatie. Indien u bepaalde risicofactoren heeft adviseren wij beide onderzoeken te ondergaan, omdat dit op twee zichzelf staande onderzoeken zijn met elk een eigen waarde. Samen geven ze een goed beeld van het hart

CT-scan van de longen

Indien u ouder bent dan 55 jaar en meer dan 30 jaar 1 pakje sigaretten per dag gerookt heeft.

De CT-scan 

De CT (Computertomografie) is een vorm van röntgenonderzoek waarbij het te onderzoeken deel van het lichaam laagje voor laagje zichtbaar wordt gemaakt. De zeer gedetailleerde opnamen worden in een computer omgevormd tot driedimensionale beelden die vervolgens van alle kanten bekeken kunnen worden. Voor hart en longen geeft deze methode vooralsnog betere beelden dan de MRI-scan. Dit heeft te maken met het feit dat deze belangrijke organen constant zeer beweeglijk zijn en kalk niet gezien wordt in de MRI scan.

De CT-scan is geen tunnel, maar een grote ring waar u doorheen wordt geschoven. Voor mensen met claustrofobie geeft de CT-scan geen problemen. Verder zijn er geen specifieke voorbereidingen nodig voor een CT-scan.

Een gemiddeld CT-scan onderzoek van zowel hart als longen neemt ongeveer 5 tot 10 minuten in beslag. Met een ontbloot bovenlichaam (een beugel BH mag niet gedragen worden) neemt u plaats op de onderzoeksbank, waarbij u op uw rug gaat liggen. Bij de CT-scan van het hart brengt de laborant enkele elektroden aan op uw borstkas, ten behoeve van het maken van een hartfilmpje. Zo kan de scanner precies uw hartslag meten gedurende het onderzoek. Voor de CTscan van de longen zal de laborant u via de intercom vragen enkele ogenblikken de adem in te houden voor het maken van de beste beelden. Zoals gezegd is een CT onderzoek is volkomen pijnloos. Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn. Door de toepassing van een zeer lage dosis (ultra low-dose) is de stralingsbelasting tot een minimum beperkt en zelfs minder dan de natuurlijke straling waaraan veel inwoners van Europa blootgesteld worden. Verder zijn er geen bijwerkingen of risico’s voor een CT-scan. Bij zwangerschap wordt geen CT-scan uitgevoerd.
Rookt u nog geen 30 jaar en/of bent u nog geen 55 jaar, dan wordt de CT-scan van de longen vervangen door een MRI van de longen.

Op deze pagina

    Hulp nodig?

    Stuur een WhatsApp
    074 - 255 9 255

    Stel een vraag