Borstonderzoek

Algemeen

Er bestaan verschillende methodes om de borst (mamma) te onderzoeken. De uitvoerend en verantwoordelijke radiologe heeft altijd een uitvoerig voorgesprek met u. Aan de hand hiervan wordt uw individuele risicoprofiel bepaald en de uiteindelijke onderzoeksmethoden die gebruikt zullen gaan worden.

Onderstaand vindt u specifieke informatie over de mammografie en aanvullende onderzoeken, zoals het tastonderzoek en de echo. De onderzoeken en gesprekken vinden plaats op de afdeling radiologie. Het borst onderzoek, waarvan de onderdelen dus individueel kunnen verschillen duurt inclusief voor- en nagesprek gemiddeld een tot anderhalf uur. Voor een mammografie geldt dat de afspraak van het onderzoek het beste gepland kan worden tussen de 7e en de 14e dag van de menstruatiecyclus. Het borstweefsel is dan minder dicht in vergelijking tot de weken voorafgaand aan de menstruatie.

Mammografie

Door middel van röntgenstraling worden foto's gemaakt van het inwendige van uw borst. In verband met het gebruik van röntgenstraling is het belangrijk dat er geen sprake is van zwangerschap. Voor het maken van de foto's dient het bovenlijf ontbloot te zijn. Het is beter om geen bodylotion te gebruiken, hierdoor wordt de huid te glad. Uw borst wordt op een steunplaat gelegd en met behulp van een tweede plaat wordt uw borstweefsel samengedrukt. Het samendrukken is noodzakelijk voor een goede kwaliteit van de foto's. Iedere borst wordt in twee richtingen gefotografeerd. Meestal is deze druk vrij onaangenaam en soms zelfs pijnlijk. De duur van het onderzoek is ongeveer 15 minuten.

Tastonderzoek

De radiologe zal terwijl u staat met ontbloot bovenlijf, uw borsten zeer zorgvuldig aftasten. Voor een optimaal tastgevoel vindt dit tastonderzoek ook gedeeltelijk in het donker plaats.

Echografie

Om extra informatie over het klierweefsel te krijgen, verricht de radioloog vrijwel steeds aansluitend een echografisch onderzoek, waarbij u met ontbloot bovenlijf op de onderzoeksbank ligt. Na het aanbrengen van wat gel op de borst, plaatst de radioloog een staafachtig apparaatje op uw borst. Door middel van geluidsgolven wordt het inwendige van uw borst in beeld gebracht op een monitor. Dit is volstrekt pijnloos. De echografie levert informatie op over het verschil in weefsel.

Op deze pagina

    Hulp nodig?

    Stuur een WhatsApp
    074 - 255 9 255

    Stel een vraag