Maagonderzoek

Waarom een maagonderzoek?

Veel mensen in Nederland hebben last van pijn in de bovenbuik. Deze klachten worden in veel gevallen veroorzaakt door aandoeningen in de slokdarm, maag of twaalfvingerige darm. De oorzaak is meestal een irritatie, ontsteking, middenrifbreuk of een zweer. In uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van een tumor. Zweren komen vaak voor,  meestal betreft het een zweer in de twaalfvingerige darm. Indien een maagzweer tijdig ontdekt wordt, is deze goed te behandelen en wordt erger voorkomen. Maagzweren kunnen uitgroeien tot maagtumoren, als ze onbehandeld blijven. In Nederland heeft één op de vijf patiënten met maagklachten een maag- of twaalfvingerige darmzweer. Ook een middenrif/maagbreuk komt veel voor; 30% van de 50-plussers kampt hiermee heeft . Het maagonderzoek kan zowel preventief als bij pijn in de bovenbuik worden uitgevoerd.

Voor wie?

Een maagonderzoek is voor iedereen preventief, maar zeker  voor mensen  met bepaalde symptomen, familiaire risico’s of eerdere maagproblemen.

Wanneer?

Een maagonderzoek kan preventief worden ingezet, maar natuurlijk ook wanneer er klachten zijn. Klachten die een maag- en slokdarmonderzoek rechtvaardigen zijn o.a.: problemen met voedselpassage, pijn in de bovenbuik, pijn in de buik na het eten, eerdere (maag)zweer, misselijkheid/braken, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies. 

Onderzoekstechniek

Endoscopie: Met behulp van de endoscoop (soepele slang met aan het uiteinde een cameraatje) wordt er een inwendig onderzoek gedaan. Door deze techniek krijgt de arts direct inzicht in uw slokdarm en maag

 

Aanvullende informatie

 • Voor het onderzoek

  Voor het maagonderzoek dient u geheel nuchter te zijn. Dit houdt in dat u de avond van te voren na 22:00 niets meer mag eten en minimaal twee uur van tevoren niets meer mag drinken. Het onderzoek is in het algemeen pijnloos, maar er kunnen wel onaangename bijver- schijnselen optreden, zoals kokhalzen. Een rustgevend middel, waardoor u in een diepe slaap bent tijdens het onderzoek, behoort tot de mogelijkheden.

  Medicijngebruik

  Het gebruik van bloedverdunners dient in principe ruim van tevoren gestaakt te worden, anders zullen er geen stukjes weefsel voor microscopisch onderzoek weggenomen kunnen worden. Bij uw eigen arts moet u navragen of dit verantwoord is. U dient echter wel uw normale dagelijkse medicatie in te nemen. Ook als u pijnstillers gebruikt, overleg dan met uw arts of u hiermee moet stoppen, omdat sommige pijnstillers tevens bloedverdunnend werken. Neem bij twijfel altijd contact op met uw huisarts of informeer nader bij de onderzoekscoördinatoren van Prescan. 

 • Tijdens het onderzoek

  De keel wordt met een spray verdoofd tijdens het onderzoek, als u niet in slaap gebracht wilt worden. Een eventuele gebitsprothese dient te worden verwijderd. Ter bescherming van de endoscoop krijgt u een ‘bijtring’  in uw mond. U ligt op uw linkerzijde op de onderzoeksbank. De endoscoop wordt via de mond en keel in de slokdarm gebracht en vervolgens naar de maag en de twaalfvingerige darm geschoven. Om het beeld te verbeteren, wordt er soms lucht in de maag geblazen. Het onderzoek duurt normaal gesproken niet langer dan 10 minuten. Indien nodig sluit men u, ter bewaking van het hart, aan op een ECG en/of worden polsslag en doorbloeding continu gemeten.

 • Na het onderzoek

  Na afloop van de gastroscopie, mag u zeker twee uur niets eten of drinken, omdat de kans op verslikking wordt vergroot. Het is verstandig als de verdoving uitgewerkt is, voorzichtig met een slokje water te beginnen. Indien u een roesje krijgt toegediend is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat er iemand met u meekomt, omdat u niet zelf een auto mag besturen. Bij een plaatselijke verdoving mag u gewoon een auto besturen. Wegens mogelijke bijwerkingen is het niet toegestaan binnen 24 uur na toediening van het rustgevende middel (roesje) actief aan het verkeer deel te nemen, machines te bedienen of alcohol te drinken, tenzij door de arts anders is aangegeven. Bij onwel worden (bijv. duizeligheid, misselijkheid), koorts, buikpijn of bloedingen dient u direct mogelijk een arts te raadplegen. Zorg daarom voor gezelschap na het onderzoek.

 • Bijwerkingen en risico's

  Ondanks de grote zorgvuldigheid kan het onderzoek in zeer zeldzame gevallen tot complicaties lijden. Het risico hierop neemt toe naarmate er een lichamelijke voorgeschiedenis (bijvoorbeeld een operatieverleden). Mogelijke complicaties kunnen zijn:

  • De kans op beschadigingen en doorstoten van de wand van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm door de endoscoop en het inblazen van lucht is zelfs bij ernstige aandoeningen uiterst klein.
  • De wand van de maag of dunne darm kan soms ten gevolge van een tumor dunner zijn geworden, waardoor deze door het inbrengen van lucht kan inscheuren. Onmiddellijke behandeling wordt dan noodzakelijk en dit kan zelfs een spoedoperatie betekenen. 
  • Er kunnen zich reacties van hart en bloedsomloop, evenals (ernstige) allergische reacties op het kalmeringsmiddel of de keelverdoving voordoen.
  • Levensbedreigende complicaties, zoals bloedvergiftiging, door infectie treden zeer zelden op. 
  • Bij een verhoogde neiging tot bloeden, kan er bij een weefselbiopt een sterke bloeding ontstaan. Deze laat zich meestal direct snel verhelpen door het geven van een injectie ter plekke met een speciaal middel, waardoor het bloeden snel stopt.
  • Bij hoge uitzondering treedt er een tandbeschadiging op door het instrument of de bijtring. 
  • Eventuele vooronderzoeken, zoals een premedicatie of andere noodzakelijke medische behandelingen, kunnen altijd een risico met zich meebrengen.
 • Nazorg

  Als er iets gevonden wordt… staat u er niet alleen voor. Indien er een aandoening of afwijking wordt geconstateerd, overlegt de onderzoeksarts met u en eventueel uw huisarts of specialist over een mogelijke vervolg-behandeling. Als blijkt dat u niet terecht kunt bij de reguliere gezondheidszorg in Nederland, dan kunnen wij mogelijk verder helpen. U kunt voor de meeste behandelingen binnen een week terecht in de ziekenhuizen waar Prescan mee samenwerkt. Wanneer het een afwijking betreft die onmiddellijk ingrijpen vereist, kunt u in het ziekenhuis blijven zodat de behandeling direct kan plaatsvinden. In dit geval vergoedt uw zorgverzekeraar de behandeling

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag