MRI-scan

Waar moet u op letten?

 

In verband met het magnetische veld kunt u geen kleding of accessoires met metalen onderdelen  dragen. Aangezien veel kledingstukken metalen ritsen en knopen bevatten, is het verstandig hiermee van te voren rekening te houden (vooral als u niet uitsluitend in uw ondergoed wilt liggen). Denk hierbij ook aan:

 • Sieraden
 • Horloges
 • Beugel BH (of BH met metalen sluiting)
 • Haarspelden
 • Gehoorapparaat
 • Gebitsprothese
 • Muntgeld
 • Magneetkaarten
 • Pennen
 • Piercings

Uit ervaring van vrouwelijke cliënten is gebleken dat het prettig is in plaats van een BH tijdens het onderzoek in de scan een goed aansluitend T-shirt, topje, hemdje en/of grote omslagdoek te dragen. In een aantal klinieken is er tevens de mogelijkheid een badjas of deken te  krijgen tijdens het onderzoek. De MRI-scan kan, indien u claustrofobisch bent, problemen geven. Als u het op prijs stelt gaat de begeleider mee de MRI ruimte in of u kunt iemand meenemen. Deze persoon dient ook rekening te houden met de aanwezigheid van de sterke magneet en mag geen metaal bij zich dragen.  Tevens heeft u een belletje in uw hand waarmee u de laborant kunt waarschuwen als er iets is. Bovendien is het in een aantal klinieken mogelijk een roesje te krijgen tijdens het MRI onderzoek. Op deze manier heeft u minder tot geen last van uw claustrofobie. 

CT

De CT-scan is geen tunnel, maar een grote ring waar u doorheen wordt geschoven. Voor mensen met claustrofobie geeft de CT-scan geen problemen. Verder zijn er geen specifieke voorbereidingen nodig voor een CT-scan.

 

Tijdens het onderzoek

 

MRI

Een MRI onderzoek duurt 30-60 minuten. U wordt verzocht plaats te nemen op de ligbank. Deze beweegbare ligbank schuift in de tunnel van de MRI-scan, waarbij u op uw rug ligt met uw handen langs het lichaam. Tijdens het onderzoek is het belangrijk zo stil mogelijk te liggen en zoveel mogelijk te ontspannen.

De laborant bereidt het onderzoek voor waarbij er een ‘open’ frame/kap over uw hoofd wordt geplaatst en een soort matras over uw romp. Dit kan echter per kliniek verschillen. Tijdens het MRI onderzoek kunt u meestal naar (eigen) CD muziek luisteren via een koptelefoon. De MRI maakt namelijk een luid getik op het moment dat het apparaat het magnetisch veld opwekt, waarmee de opnamen worden gemaakt. Door middel van een belletje in uw hand kunt u (alleen in dringende gevallen) aangeven dat u het MRI onderzoek wilt stoppen.

U kunt er op vertrouwen dat de laborant u gedurende het gehele MRI onderzoek observeert. Halverwege de duur van het onderzoek krijgt u een aantal ademhalingscommando’s via de hoofdtelefoon of intercom.

 

CT

Een gemiddeld CT-scan onderzoek van zowel hart als longen neemt ongeveer 5 tot 10 minuten in beslag. Met een ontbloot bovenlichaam (een beugel BH mag niet gedragen worden) neemt u plaats op de onderzoeksbank, waarbij u op uw rug gaat liggen. Aan beide zijden is dit apparaat open. Het komt de beeldvorming ten goede als u zo ontspannen mogelijk ligt. Voor de CT-scan van het hart brengt de laborant enkele elektroden aan op uw borstkas. Zo kan de scanner precies uw hartslag meten gedurende het onderzoek. Voor de CT-scan van de longen zal de laborant u via de intercom vragen enkele ogenblikken de adem in te houden. 

 

Na het onderzoek

 

Na het onderzoek ondervindt men geen hinder. De MRI-scan is geheel pijnloos. Afhankelijk van de  volgorde van het onderzoeksprogramma kunnen na het MRI onderzoek nog enkele andere onderzoeken plaatsvinden.

 

Bijwerkingen en risico’s

 

Huidige relevante (wetenschappelijke) onderzoeken hebben aangetoond dat radiogolven van een MRIscan geen  bijwerkingen hebben waardoor het een zeer geschikt onderzoek is voor screening. Verder kunnen op een MRI-scan soms kleinere tumoren in de urineblaas, prostaat en in mindere mate de baarmoeder en eierstokken verborgen blijven. In het kader van preventief onderzoek van de prostaatklier is aanvullend bloedonderzoek door middel van de PSA-bepaling aan te raden (deze PSA-bepaling wordt standaard meegenomen in het uitgebreide labonderzoek dat Prescan aanbiedt). Het MRI-onderzoek van het bekken is geen vervanging van de reguliere preventieve gynaecologische (uitstrijkje) en/of urologische onderzoeken. Tevens omvat de Total Body Scan standaard geen onderzoek van de vrouwelijke borsten, tevens kunt u dit onderzoek aan uw programma toevoegen.

Wel zijn er bepaalde risico’s voor mensen waarbij in of op het lichaam kleine metaaldeeltjes aanwezig zijn, zoals: metaaldeeltje in het oog, implantaten in de oren en metalen vaatclips in het hoofd. Bij geïmplanteerde elektronische apparatuur  zoals een pacemaker, onderhuids insulinepompje en bepaalde hartkleppen is het  slechts in zeldzame gevallen mogelijk een MRI-scan te ondergaan. Vraag bij twijfel altijd onze onderzoekscoördinator. Implantaten in de kaak en/of mondholte vormen geen probleem. Overige metalen voorwerpen zoals piercings kunnen gevaarlijk zijn of de apparatuur beschadigen. Orthopedische prothesen, schroeven of platen kunnen de apparatuur storen, waardoor de beelden minder duidelijk zijn. Bij zwangerschap wordt tevens geen MRI-scan uitgevoerd.

 

Contrastmiddel bij MRI-onderzoek

 

Soms is het nodig het contrastmiddel in te spuiten via een bloedvat in de arm, waarmee bepaalde weefsels beter zichtbaar worden. Dit kan ook pas tijdens het onderzoek blijken. Het middel is niet schadelijk, maar kan in sommige gevallen een warm of koud gevoel geven of een aparte smaak in de mond. Het wordt door het lichaam afgebroken en wordt via de urine buiten het lichaam gebracht. Bij minder dan 1% van de cliënten  treedt een allergische reactie op die vaak bestaat uit niezen of het ontstaan van galbulten. Meestal is hiervoor geen verdere behandeling nodig. Een ernstige allergische reactie is uitermate zeldzaam. Bij nierfunctieproblemen moet u dit tijdens de medische intake aangeven.

 

CT

Een CT-onderzoek is volkomen pijnloos. Röntgenstralen zijn echter wel potentieel schadelijk en kunnen  (in hoge dosis) het erfelijk materiaal in de lichaamscellen beschadigen. Door de toepassing van een zeer lage dosis (ultra low-dose) is de stralingsbelasting beduidend lager en zelfs minder dan de natuurlijke straling waaraan inwoners van Europa gemiddeld per jaar aan blootgesteld zijn. Verder zijn er geen bijwerkingen of risico’s voor een CT-scan. Bij zwangerschap wordt tevens geen CT-scan uitgevoerd.

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag