Botdichtheidsmeting (osteoporose-screening)

Belangrijke informatie met betrekking tot uw botdichtheidmeting

Osteoporose (botafname) is helaas een veel voorkomende aandoening. Osteoporose klinkt niet als een ernstige aandoening, maar kan dus ingrijpende gevolgen hebben. In deze informatiefolder geven wij u informatie over osteoporose, preventie en behandeling, en wat wij voor u kunnen betekenen. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met onze verpleegkundige onderzoekscoördinatoren

Wat is Osteopenie/Osteoporose? 

Tot het dertigste levensjaar is opbouw van botweefsel sterker dan de afbraak. Hierdoor groeit het bot en wordt het steviger. Op latere leeftijd keert dit proces geleidelijk om en wordt de botafbraak sterker dan de botopbouw. Het gevolg is dat botten minder stevig worden. Een verstoorde versterkte afbraak van het botweefsel noemen we osteopenie. Osteopenie kan uiteindelijk leiden tot osteoporose, oftewel botontkalking. Dit leidt tot een grote kans op het ontwikkelen van botfracturen. Bij een ver gevorderd stadium van osteoporose zijn er vaak heftige pijnklachten, zoals bijvoorbeeld kyfose (kromming van de wervelkolom).

Hoe ontstaat Osteoporose?

Vrouwen lopen het grootste risico op het ontwikkelen van osteoporose. Het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen beschermt tegen botontkalking. Na de menopauze daalt het oestrogeengehalte en daarmee de bescherming. Het versnelde botverlies kan uiteindelijk leiden tot osteoporose. Dit verklaart waarom gemiddeld 1 op de 2 vrouwen boven de 50 jaar te maken krijgt met dit ziektebeeld. Andere risicofactoren zijn te weinig essentiële voedingstoffen (zoals calcium en vitamine D), verkeerde voeding (te veel eiwit, zout, junkfood, geraffineerde voedingsmiddelen, gebruik van suikers en snelle koolhydraten, frisdranken en tekort aan essentiële vetzuren), weinig lichaamsbeweging, roken, vroegtijdige menopauze of postmenopauze, overmatig alcohol- of cafeïnegebruik, langdurig medicijn gebruik, tengere lichaamsbouw, laag lichaamsgewicht, ouderdom en ziekte (zoals reuma of maag-darm aandoeningen).

Botdichtheidmeting

Met een meting van BMD (botmineraal dichtheid) wordt de hoeveelheid botmassa gemeten. Hoe lager de BMD, hoe groter de kans op een botbreuk als men komt te vallen. De meting wordt uitgedrukt in een TScore, hierbij wordt uw botdichtheid vergeleken met de botdichtheid van een gezonde vrouw rond het 35e levensjaar.  

Wat betekent de uitslag:  

 • Bij een uitslag van: T-score tussen de +1 en –1 is alles prima.
 • Bij een uitslag van: T-score tussen de –1 en –2,5 is er sprake van osteopenie (verminderde botmassa). Bij deze uitslag wordt er 'Premium Multi Support' en 'Osteo Support' aanbevolen (dagelijks 1 tablet).
 • Bij een uitslag van: T-score vanaf –2,5 is er sprake van osteoporose. Bij deze uitslag moet men contact opnemen met de huisarts, maar ongeacht eventuele medicamenteuze behandeling is het zeer aan te bevelen om 'Osteo Support' te gaan gebruiken (dagelijks 2 tabletten) en eventueel in combinatie met 'Premium Multi Support'.

Aanvullende informatie

 • Preventie en behandeling Osteopenie/Osteoporose?

  Calcium en vitamine D zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor preventie en behandeling van osteoporose. Therapeutisch wordt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid geadviseerd van 1000 mg calcium (bijv. 4 zuivelproducten per dag)  en 800 IU vitamine D (voldoende zonlicht). Het gebruik van juiste specifieke voedingssupplementen met de optimale doseringen en verhoudingen van deze essentiële bouwstoffen van het botweefsel zijn een zeer goede aanvulling op de dagelijkse voeding en worden ook als therapie geadviseerd. Echter wordt calcium niet voldoende opgenomen, of men komt er simpelweg niet aan toe om de dagelijkse juiste dosering te consumeren. Een aanvulling met calcium in een zorgvuldig samengesteld ‘Osteoporose Supplement’ is dan een zeer welkome, of zelfs een noodzakelijke aanvulling op uw voeding. In het door ons aangeboden supplement, is gekozen voor een speciale verbinding, te weten calcium uit hydroxy-apatiet (een uitermate goede opneembare organische verbinding). Andere supplementen kunnen misschien meer calcium bevatten, maar de verbinding is vaak niet organisch en zeer slecht opneembaar. ‘Osteo Support’ is een specifiek multi osteoporose preparaat in tegenstelling tot de preparaten die aangeboden worden in de reguliere zorg. ‘Osteo Support’ is een product conform de orthomoleculaire leer, waarbij beter is nagedacht over een formule ten behoeve van het bereiken van een optimaal resultaat. Vanzelfsprekend werken voldoende lichaamsbeweging, een rookstop en beperken van cafeïne- en alcoholinname bevorderend voor een gezond botweefsel. Bij een ernstige vorm kan eventueel een medicamenteuze behandeling uitkomst bieden. Raadpleeg hiervoor uw huisarts/behandeld arts. 

 • Advies Prescan

  Prescan heeft in samenwerking met de artsen en deskundigen van Perfect Health een specifiek voedingssupplementen programma ontwikkeld. Perfect Health behoort tot de absolute top in de voedingssupplementenbranche en is specialist in het toepassen van voedingssupplementen in een klinische omgeving. Alle producten worden farmaceutisch geproduceerd. Naast een goede opneembare vorm van calcium en vitamine D bevat het programma andere essentiële vitaminen en mineralen voor het behoud en opbouwen van gezond botweefsel, zoals magnesium, zink, borium, mangaan, koper, silicium, vitamine C, en vitamine K. Afhankelijk van de uitslag van uw botdichtheidmeting kan worden vastgesteld welke producten en dagdosering voor u aan te bevelen zijn. Wenst u meer informatie of wilt u gebruik maken van Perfect Health, dan kunt u contact opnemen met ons team op telefoonnummer +31(0)35 – 82 00 319.

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag