Darmonderzoek van Prescan

Dikkedarmkanker staat bekend als de tweede meest dodelijke kanker in West-Europa. Onder de Nederlandse bevolking wordt de ziekte jaarlijks bij circa 13.000 mensen vastgesteld. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het overlevingspercentage over vijf jaar 90%. Heeft de kanker zich uitgebreid, dan daalt het percentage naar 60%. Kortom: hoe eerder je in actie komt, hoe beter het is.

Verwijderen poliepen

Tijdens het darmonderzoek kan het voorkomen dat onze artsen direct poliepen verwijderen, of een biopt nemen. Hiervoor worden extra kosten doorberekend aan onze cliënten. In een aantal gevallen vergoedt de zorgverzekeraar deze kosten. We adviseren dan ook van te voren even bij de zorgverzekeraar advies in te winnen over deze vergoeding. De factuur wordt rechtstreeks vanuit de patholoog of kliniek verzonden.

Wat is een coloscopie?

Het preventief darmonderzoek van Prescan betreft onderzoek aan de dikke darm, ook wel coloscopie of colonoscopie genoemd. Een coloscopie kan afwijkingen in de darmwand en slijmvlies opsporen

Omdat het onderzoek pijnlijk kan zijn, gebeurt het in combinatie met de toediening van een rustgevend middel d.m.v. injectie. Hierdoor merk je het eventuele ongemak een stuk minder. Met het darmonderzoek kunnen de artsen van Prescan afwijkingen en veranderingen van darmwand en slijmvlies al in de eerste fase opsporen. Denk aan vernauwingen, uitstulpingen, poliepen en tumoren in de dikke darm. Het verwijderen van een (op dat moment onschuldige) kleine poliep kan het ontstaan van een darmtumor voorkomen. Het is dus zaak om er zo vroeg mogelijk bij te zijn, zeker als je klachten hebt (bloed in de ontlasting, veranderingen in de samenstelling van de ontlasting, onregelmatige  ontlasting).

Voor een darmonderzoek bij Prescan heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Ook zijn er geen lange wachttijden. Ter voorbereiding op het darmonderzoek moet je een dag van tevoren een laxeermiddel gebruiken en moet je op de dag zelf nuchter zijn. Je wordt hierover vooraf uitgebreid geadviseerd door onze verpleegkundigen.

Je krijgt niet altijd direct na het onderzoek de uitslag; naast een advies van de internist is de rapportage van de pathaloog anatoom belangrijk. Zo weet je snel waar je aan toe bent. Het voordeel is dat je al in een vroeg stadium aan een eventueel behandeltraject kunt beginnen. Dat vergroot de kans op genezing of herstel. Mocht er niets worden gevonden, dan ben je meteen gerustgesteld. 

 

Darmonderzoek vanaf €370*

* Alle gerichte onderzoeken zijn exclusief € 35,- intake-kosten

Dit onderzoek maakt standaard deel uit van onze Total Body Scan Premium. Een afspraak maken of meer informatie over het darmonderzoek?

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Meer over het darmonderzoek

 • Hoe gaat een darmonderzoek?

  Bij de traditionele coloscopie gaat de internist via de anus (rectum) naar binnen met een endoscoop. Dat is een soepele slang met een cameraatje, die de binnenkant van de gehele dikke darm laat zien. Het voordeel van deze methode is dat de arts zo nodig direct de aangetroffen poliepen kan verwijderen. Ook kan hij een stukje weefsel uit de dikke darm meenemen voor nader weefselonderzoek.

 • Dikkedarm coloscopie (met roesje)

  Het onderzoek, dat 15 tot 60 minuten duurt, kan pijnlijk zijn en gebeurt daarom met een roesje. Je krijgt een rustgevend middel toegediend, waardoor je tijdens het onderzoek in slaap valt. Het middel beïnvloedt de rijvaardigheid, zodat je na afloop een aantal uren geen auto mag rijden.

 • Nazorg

  Als er iets gevonden wordt, sta je er niet alleen voor. De arts overlegt met jou en eventueel je huisarts of specialist wat de mogelijke vervolgbehandeling is. Als blijkt dat je niet terecht kunt bij de reguliere gezondheidszorg in Nederland, dan kunnen wij je mogelijk verder helpen. Je kunt voor de meeste behandelingen binnen een week terecht in de ziekenhuizen waarmee Prescan samenwerkt. Wanneer er een afwijking ontdekt wordt die onmiddellijk ingrijpen vereist, kun je in het ziekenhuis blijven zodat de behandeling direct kan plaatsvinden. In dit geval vergoedt je zorgverzekeraar de behandeling. 

 • Landelijk/Nationaal bevolkingsonderzoek darm

  Nederland kent tegenwoordig een periodiek bevolkingsonderzoek naar darmkanker onder 55-plussers. Het is een periodiek onderzoek en deelname is niet verplicht, net als bij de periodieke bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en baarmoederhalskanker.

  Bij dikke darmkanker is vroege opsporing van levensbelang. Dikkedarmkanker ontstaat uit goedaardige poliepen, uitstulpingen aan de binnenkant van de dikke darm. Ze kunnen lange tijd aanwezig zijn zonder dat je iets merkt. Meestal zijn ze goedaardig en blijven dat ook. Maar er zijn ook poliepen die uitgroeien tot darmkanker. Als iemand poliepen in de dikke darm heeft, komt er vaak wat bloed bij vrij. Bloed in de ontlasting is daarom een belangrijk signaal.

 • Bij welke klachten adviseren we een darmonderzoek?

  Zowel KWF Kankerbestrijding als de Nederlandse Gezondheidsraad adviseert mensen vanaf 50 jaar te screenen op dikkedarmkanker. Als deze ziekte in je familie voorkomt of als je klachten hebt, is een inwendig dikkedarmonderzoek eerder aan te bevelen. Wanneer je een of meerdere van de onderstaande klachten hebt, adviseren wij een darmonderzoek nadrukkelijk:

  • Aanhoudend bloed in de ontlasting
  • Veranderingen in de samenstelling van de ontlasting
  • Veranderingen in de regelmaat van de ontlasting
  • Pijnklachten

Klinieken

Niet in al onze klinieken kan een darmonderzoeken uitgevoerd worden. In onderstaande klinieken kan wel een darmonderzoek worden uitgevoerd.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag