Maagonderzoek / Gastroscopie

Heb je maagklachten, zoals pijn in de bovenbuik, problemen met de voedselpassage, misselijkheid/braken, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies? Is in je familie sprake van een verhoogd risico op maagproblemen? Een maagonderzoek geeft meer inzicht in jouw situatie, zodat je mogelijk erger kunt voorkomen. Ook als er (nog) geen klachten zijn, kan een maagonderzoek heel nuttig zijn.

Maagklachten vinden vaak hun oorsprong in slokdarm, maag of twaalfvingerige darm. De oorzaak is meestal een irritatie, ontsteking, middenrifbreuk of een zweer. Een op de vijf Nederlanders met maagklachten blijkt een maag- of darmzweer te hebben.

Maar ook een tumor kan de boosdoener zijn. Het is belangrijk om in een vroeg stadium te weten wat er aan de hand is. Maagzweren kunnen uitgroeien tot tumoren als ze onbehandeld blijven. Maagkanker wordt ieder jaar bij circa 1.600 mensen in Nederland vastgesteld.

Gastroscopie is de onderzoeksmethode bij een maagonderzoek. Het wordt uitgevoerd met behulp van een endoscoop. Dit is een dunne, soepele slang met aan het uiteinde een kleine camera. De camera staat in verbinding met een monitor, waarmee de arts de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm) kan bekijken. Zo kunnen afwijkingen als zweertjes, ontstekingen en bloedingen worden opgespoord. 

Preventieve maagonderzoeken

In Nederland blijkt dat huisartsen terughoudend zijn met het aanvragen van gastroscopie. De reden daarvoor is niet duidelijk. Uit onderzoeken blijkt dat achteraf in veel gevallen (40%) relevante aandoeningen in maag en/of slokdarm worden aangetroffen, terwijl vooraf de kans op een afwijking nog laag (minder dan 25%) werd ingeschat.

Prescan kent twee verschillende maagonderzoeken. Een gastroscopie met de toediening van een rustgevend middel d.m.v. injectie en een combinatie maag- en darmonderzoek.

Darmonderzoek / Coloscopie

Wat is een coloscopie?

Het preventief darmonderzoek van Prescan betreft onderzoek aan de dikke darm, ook wel coloscopie of colonoscopie genoemd. Een coloscopie kan afwijkingen in de darmwand en slijmvlies opsporen

Omdat het onderzoek pijnlijk kan zijn, gebeurt het onder een roesje. Hierdoor merk je het eventuele ongemak een stuk minder. Met het darmonderzoek kunnen de artsen van Prescan afwijkingen en veranderingen van darmwand en slijmvlies al in de eerste fase opsporen. Denk aan vernauwingen, uitstulpingen, poliepen en tumoren in de dikke darm. Het verwijderen van een (op dat moment onschuldige) kleine poliep kan het ontstaan van een darmtumor voorkomen. Het is dus zaak om er zo vroeg mogelijk bij te zijn, zeker als je klachten hebt (bloed in de ontlasting, veranderingen in de samenstelling van de ontlasting, onregelmatige ontlasting).

Voor een darmonderzoek bij Prescan heb je geen verwijzing van de huisarts nodig. Ook zijn er geen lange wachttijden. Ter voorbereiding op het darmonderzoek moet je een dag van tevoren een laxeermiddel gebruiken en moet je op de dag zelf nuchter zijn. Je wordt hierover vooraf uitgebreid geadviseerd door onze verpleegkundigen. Je krijgt niet altijd direct na het onderzoek de uitslag; naast een advies van de internist is de rapportage van de pathaloog anatoom belangrijk. Zo weet je snel waar je aan toe bent. Het voordeel is dat je al in een vroeg stadium aan een eventueel behandeltraject kunt beginnen. Dat vergroot de kans op genezing of herstel. Mocht er niets worden gevonden, dan ben je meteen gerustgesteld.

 

 

Maag- en darmonderzoek € 620*

* Alle gerichte onderzoeken zijn exclusief € 59,- intake-kosten

Een maag- en darmonderzoek maakt standaard deel uit van ons Total Body Scan Premium. Meer informatie over een maag- en darmonzoek?

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Meer over het maagonderzoek

 • Hoe gaat een maagonderzoek?

  Het maagonderzoek (gastroscopie) gebeurt met behulp van een endoscoop. Dit is een soepele slang met aan het uiteinde een cameraatje, dat via de mond en de keel in de slokdarm wordt gebracht en vervolgens naar de maag en twaalfvingerige darm wordt geschoven. Via de monitor kan de arts de binnenkant van je slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekijken en eventuele afwijkingen opsporen, zoals zweertjes, ontstekingen en bloedingen. Hij kan direct stukjes weefsel wegnemen voor nader onderzoek of een eventuele bloeding stelpen.

  Het onderzoek, dat slechts 10 minuten duurt, kan op verzoek onder narcose plaatsvinden. Je moet helemaal nuchter zijn (niet eten, niet drinken, niet roken, geen medicamenten) gedurende minstens 6 uur voor het maagonderzoek. Het inbrengen van de endoscoop is voor de meeste mensen een vervelend gevoel, maar doet geen pijn. Je kunt, nadat de endoscoop door de keel is, gewoon doorademen, zowel door de neus als door de mond; er is ruimte genoeg in de keelholte. Om een beter zicht te hebben wordt via de endoscoop lucht in de maag en darmen geblazen. Veel mensen moeten daarom tijdens het onderzoek boeren. Dat is voor jezelf misschien een vervelend idee, maar het is heel gebruikelijk. Ook kun je door het inblazen van lucht een opgeblazen gevoel krijgen. Kalm blijven, zo goed mogelijk proberen te ontspannen en rustig doorademen helpen om het onderzoek tot een goed einde te brengen. Uiteindelijk duurt het niet zo lang. Als het onderzoek klaar is, wordt de endoscoop langzaam teruggetrokken en uit de mond gehaald. Je kunt daarna nog een tijdje last hebben van wat klachten, zoals een opgeblazen gevoel en boeren. Dat heeft te maken met de lucht die tijdens het onderzoek in je lichaam werd geblazen en kan geen kwaad. Ook is het mogelijk dat je wat last hebt van irritatie in de keel. Deze klachten verdwijnen binnen korte tijd.

 • Gastroscopie met roesje

  Gastroscopie gebeurt vaak met een roesje, omdat het onderzoek gevoelig kan zijn. Tijdens de gastroscopie kunnen ook kleine ingrepen worden verricht. Bijvoorbeeld het wegnemen van stukjes weefsel voor nader onderzoek of het stelpen van een bloeding.

 • Nazorg

  Als er bij het maagonderzoek iets gevonden wordt, sta je er niet alleen voor. De arts overlegt met jou en eventueel je huisarts of specialist wat de mogelijke vervolgbehandeling is. Als blijkt dat je niet terecht kunt bij de reguliere gezondheidszorg in Nederland, dan kunnen wij je mogelijk verder helpen. Je kunt voor de meeste behandelingen binnen een week terecht in de ziekenhuizen waarmee Prescan samenwerkt. Wanneer een afwijking wordt ontdekt die onmiddellijk ingrijpen vereist, kun je in het ziekenhuis blijven zodat de behandeling direct kan plaatsvinden. In dit geval vergoedt je zorgverzekeraar de behandeling.

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag