Total Body Scan Premium

Waarom een Total Body Scan Premium? 

Met de Total Body Scan Premium krijgt u middels een tweedaags programma inzicht in een groot deel van uw lichaam. Tijdens dit onderzoek worden de meest vitale organen en bloedvaten gecontroleerd met MRI, CT en/of Echo. Deze onderzoeksmethoden geven een uitstekend beeld van organen en bloedvaten in uw lichaam.

Door middel van de MRI-scan worden de volgende lichaamsdelen in beeld gebracht: schedel en hersenen, de slagaderen naar de hersenen, hersenaanvoerende bloedvaten, bovenbuik, onderbuik. Op deze beelden ziet men tevens het onderste en middelste deel van de wervelkolom, de heupen en het bekken. Het hart wordt onderzocht door middel van een CT-scan en/of ECG en Echocardiografie. De longen door middel van CT-, MRI-scan en/of longfunctietest. Naast de MRI-, CT- en/of Echo onderzoeken wordt een maag-, darm- en een laboratoriumonderzoek uitgevoerd.

Met het inwendige darmonderzoek kunnen bepaalde afwijkingen en veranderingen opgespoord worden van darmwand en slijmvlies zoals: vernauwingen, uitstulpingen, poliepen en tumoren. Bij regelmatige controle en verwijdering van poliepen bij aanwezigheid, kan darmkanker vrijwel volledig worden voorkomen. Bij het maagonderzoek wordt gezocht naar irritaties, ontstekingen, middenrifbreuk of een zweer. In uitzonderlijke gevallen kan sprake zijn van een tumor. Indien een maagzweer vroegtijdig ontdekt wordt, is deze goed te behandelen en wordt erger voorkomen. Maagzweren kunnen als deze onbehandeld blijven uitgroeien tot tumoren.

Ook wordt er een laboratoriumonderzoek uitgevoerd waarbij bloed en urine onderzocht worden op tientallen essentiële punten. Aandoeningen die in bloed en urine ontdekt kunnen worden, zijn niet altijd op een scan te zien. Daarom behoort een laboratoriumonderzoek tevens tot een Total Body Scan Premium.

Bij veel mensen wordt een aandoening pas ontdekt als er al langere tijd klachten zijn, maar de kans op genezing of stabilisatie van een ziekte is meestal groter als een aandoening in een vroeg stadium wordt ontdekt. Daarom is het van belang een Total Body Scan Premium te ondergaan. Hierop kunnen een aantal aanpassingen gedaan worden, op basis van uw leefstijl en/of familiaire risico’s. In samenspraak met de onderzoekscoördinatoren van Prescan wordt uw specifieke programma bepaald.

Voor wie?

Iedereen kan een Total Body Scan Premium ondergaan, maar er zijn een aantal criteria die bepalend zijn voor welke onderzoekswijze gebruikt zal worden. Bij het samenstellen van een Total Body Scan Premium, worden onder andere leeftijdsgrenzen gehanteerd. Voor het uitvoeren van een standaard Cardioprogramma. Een CT-hart is op basis van risicofactoren en leeftijd. Voor rokers kan, afhankelijk van leeftijd, het aantal sigaretten per dag en aantal rookjaren een extra CT longen aanbevolen worden.
Voor de overige onderzoeken zijn geen specifieke leeftijdsgrenzen.

 

Aanvullende informatie

 • Onderzoekstechnieken

  MRI

  De afkorting MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging oftewel Magnetische Resonantie Beeldvorming. Met behulp van een groot en sterk magnetisch veld worden signalen in het lichaam opgewekt die een computer verwerkt tot een afbeelding, welke op een beeldscherm bekeken kan worden. Met deze techniek kunnen eenvoudig doorsneden van het lichaam, gewrichten of bepaalde organen worden gemaakt, alsof er plakjes zijn gesneden. De beelden vormen samen een driedimensionale weergave. Het belangrijkste voordeel van een MRI-scan is dat er geen (schade-lijke) röntgenstraling gebruikt wordt.

  CT

  De CT (Computertomografie) is een vorm van röntgenonderzoek waarbij het te onderzoeken deel van het lichaam laagje voor laagje zichtbaar wordt gemaakt. De zeer gedetailleerde opnamen worden in een computer omgevormd tot drie- dimensionale beelden die vervolgens van alle kanten bekeken kunnen worden. Voor het gebied van hart en longen geeft deze methode vooralsnog betere beelden dan de MRI-scan. Dit heeft te maken met het feit dat deze belangrijke organen constant zeer beweeglijk zijn.

  Echo

  Met behulp van ultrasound worden er afbeeldingen van het hart gemaakt. Zo kan er  inzicht verkregen worden op grootte, structuur en de eventuele afwijkingen.  Een echo wordt door de arts met de hand gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het een relatief  moeilijk onderzoek is om kwaliteitsbeelden te verkrijgen die het mogelijk maken een betrouwbare diagnose te stellen

  Endoscopie

  Met behulp van de endoscoop (soepele slang met aan het uiteinde een cameraatje) wordt er een inwendig onderzoek gedaan. Door deze techniek krijgt de arts direct zicht van  het inwendige van de maag en darm. 

 • De onderzoeken

  Voor het onderzoek

  MRI-scan

  In verband met het magnetische veld kunt u geen kleding of accessoires met metalen onderdelen dragen. Aangezien veel kledingstukken metalen ritsen en knopen bevatten, is het verstandig hiermee van te voren rekening te houden (vooral als u niet uitsluitend in uw ondergoed wilt liggen). Denk hierbij ook aan sieraden, horloges, beugel BH, haarspelden, gehoorapparaat, gebitsprothese, muntgeld, magneetkaarten, pennen, piercings etc. Uit ervaring van vrouwelijke cliënten is gebleken dat het prettig is in plaats van een BH tijdens het onderzoek in de scan een goed aansluitend T-shirt, hemdje en/of grote omslagdoek te dragen. In een aantal klinieken is er tevens de mogelijkheid een badjas of deken te krijgen tijdens het onderzoek. De MRI-scan kan, indien u claustrofobisch bent, problemen geven. Als u het op prijs stelt gaat de begeleider mee de MRI ruimte in of u kunt iemand meenemen. Deze persoon dient ook rekening te houden met de aanwezigheid van de sterke magneet en mag geen metaal bij zich dragen.  Tevens heeft u een belletje in uw hand waarmee u de laborant kunt waarschuwen als er iets is. Bovendien is het in een aantal klinieken mogelijk een roesje te krijgen tijdens het MRI onderzoek. Op deze manier heeft u minder tot geen last van uw claustrofobie. 

  CT-scan

  De CT-scan is geen tunnel, maar een grote ring waar u doorheen wordt geschoven. Voor mensen met claustrofobie geeft de CT-scan geen problemen. Verder zijn er geen specifieke voorbereidingen nodig voor een CT-scan.

 • Tijdens het onderzoek

  MRI-scan

  Een gemiddeld MRI onderzoek duurt 30-60  minuten. U wordt verzocht plaats te nemen op de ligbank. Deze beweegbare ligbank schuift in de  tunnel van de MRI-scan, waarbij u op uw rug ligt met uw handen langs het lichaam. Tijdens het onderzoek is het belangrijk zo stil mogelijk te liggen en zoveel mogelijk te ontspannen.

  De laborant bereidt het onderzoek voor waarbij er een ‘open’ frame/kap over uw hoofd wordt geplaatst en een soort matras over uw romp. Dit kan echter per kliniek verschillen. Tijdens het MRI onderzoek kunt  u meestal naar (eigen) CD muziek luisteren via een koptelefoon. De MRI maakt namelijk een luid getik op het moment dat het apparaat het magnetisch veld opwekt, waarmee de opnamen worden gemaakt. Door middel van een belletje in uw hand kunt u (alleen in dringende gevallen) aangeven dat u het MRI onderzoek wilt stoppen. U kunt er op vertrouwen dat de laborant u gedurende het gehele MRI onderzoek observeert. Halverwege de duur van het onderzoek krijgt u een aantal ademhalingscommando’s via de hoofdtelefoon of intercom.

  CT-scan

  Een gemiddeld CT-scan onderzoek van zowel hart als longen neemt ongeveer 5 tot 10 minuten in beslag. Met een ontbloot bovenlichaam (een beugel BH mag niet gedragen worden) neemt u plaats op de onderzoeksbank, waarbij u op uw rug gaat liggen. Aan beide zijden is dit apparaat open. Het komt de beeldvorming ten goede als u zo ontspannen mogelijk ligt. Voor de CT-scan van het hart brengt de laborant enkele elektroden aan op uw borstkas. Zo kan de scanner precies uw hartslag meten gedurende het onderzoek. Voor de CT-scan van de longen zal de laborant u via de intercom vragen enkele ogenblikken de adem in te houden. 

 • Na het onderzoek

  MRI-scan

  Na het onderzoek ondervindt men geen hinder. De MRI-scan is geheel pijnloos. Afhankelijk van de volgorde van het onderzoeksprogramma kunnen na het MRI onderzoek nog enkele andere onderzoeken plaatsvinden

  CT-scan

  De CT-scan is geheel pijnloos en het onderzoek is, afgezien van de relatief geringe dosis röntgenstraling, zonder risico’s en niet belastend. 

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag