Henny Huisman

"Ik kan weer doorgaan met leven!"

 

Om te kijken hoe het met zijn gezondheid is, doet Henny Huisman, de bedenker van onder andere De Soundmixshow, iedere twee jaar  een uitgebreide Total Bodyscan. “Omdat je daardoor in een vroeger stadium onregelmatigheden kunt signaleren”, vertelt hij. “Zo kende ik natuurlijk het verhaal  van Willeke van Ammelrooy”,  vervolgt hij.  Nederlands grootste filmactrice is genezen van eierstokkanker, nadat Prescan dit in een vroeg stadium ontdekte. “Ik besef dat ik niet het eeuwige leven heb, maar ik wil wel graag zoveel mogelijk meemaken met mijn gezin. Ik werd afgelopen zomer in een interview nog gevraagd, waarop ik als laatste zou bezuinigen. Toen heb ik al geantwoord: mijn jaarlijkse bodyscan.

Niertumor

Nietsvermoedend stapte Henny in november 2013 dan ook het pand van Prescan te Rheine (net over de grens bij Enschede  in Duitsland) binnen. “Ik voelde me prima. Echt, met mij was niets aan de hand.” Na afloop van het onderzoek gaf de Chefarts aan dat er naast een nietszeggende cyste op de nier ook iets zichtbaar was wat hij niet direct vertrouwde. “Zonder mij direct enorm ongerust te maken, kreeg ik wel het advies van hem een verder onderzoek te laten verrichten om meer duidelijkheid te krijgen.” Henny volgde het advies op en in het ziekenhuis te Haarlem werd vervolgens het bange vermoeden bevestigd: een niertumor.  “Op zo’n moment weet je niet wat je overkomt. Dat gevoel valt bijna niet te beschrijven. Ik was blij dat mijn vrouw Lia mee was gegaan. Ik red het wel alleen, had ik aanvankelijk nog tegen haar gezegd.” 

Operatie

Hoewel er aanvankelijk nog wel de hoop was dat het om een goedaardige tumor zou gaan, is wel direct besloten tot operatief ingrijpen. In 10% van de gevallen namelijk, blijkt achteraf dat de tumor niet kwaadaardig is. “Ik had ervoor kunnen kiezen om een tijdje aan te kijken of de tumor zou gaan groeien.” De artsen hebben Henny uitvoerig en goed hierover geïnformeerd. “Stel, zei een van de artsen, dat we deze nier nu verwijderen en u krijgt volgend jaar een auto-ongeluk en we moeten dan ook die nier verwijderen, dan heeft u geen nier meer.” “Nou, heb ik geantwoord, misschien ben ik er volgend jaar wel helemaal niet meer. Ik wilde geen enkel risico. Wat er zat, hoorde er niet te zitten en moest eruit. En snel ook!” En dus werd Henny binnen twee weken geopereerd. De tumor werd weggehaald en de nier kon bespaard blijven. 

Kwaadaardig

De verwijderde  tumor bleek wel degelijk kwaadaardig. Het bleek om een zeer zeldzame chromofobe niercelcarcinoom te gaan. Van alle nierkankersoorten, komt deze in minder dan 2% van de gevallen voor. “Voor mij was het het belangrijkste dat bevestigd werd dat we er op tijd bij waren. Hoewel de tumor dicht bij een bloedvat zat, waren er geen uitzaaiingen en de tumor was nog slechts 4 cm groot”, zo vertelt een opgeluchte Henny. “Een nier is al een bloedrijk orgaan, dus het gevaar bestaat dat slechte cellen zich via het bloed verspreiden”,  vervolgt Henny, die inmiddels bijna een deskundige is op het gebied van nierkanker. “Natuurlijk, als je dit overkomt, wil je alles weten over wat je mankeert, wat je kansen en risico’s zijn, maar ook wat de risico’s waren geweest als het niet op tijd ontdekt zou zijn.”

Doorgaan

Henny staat nog wel onder controle van zijn specialist. “Als mijn nier schoon blijft, dan worden de controleperiodes langer, tot uiteindelijk iedere vijf jaar.” Henny durft weer vooruit te kijken. “Vroeger moest ik lachen als jurylid Barrie Stevens in de Soundmixshow zijn lijfspreuk ‘gewoon doorgaan’ weer eens bezigde. Nu besef ik maar al te goed dat doorgaan niet altijd  de gewoonste zaak van de wereld is.” Henny wil ook niet teveel meer achteruitkijken. Hij is blij dat de diagnose zo vroeg gesteld is. “Hierdoor zijn mij chemokuren, bestralingen en misschien nog wel meer ellende bespaard gebleven.”

Screening

Het voornaamste doel van screening (ook wel ‘preventief onderzoek’ genoemd) is het vroegtijdig opsporen van aandoeningen, zodat u tijdig de juiste voorzorgsmaatregelen daartegen kunt nemen. Screening zoals met een Total Body Scan heeft echter ook beperkingen. Prescan heeft dit verwoord in het document "Belangrijke screeninginformatie". Het is belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent. Lees hier de Screeninginformatie.

Lees hier meer ervaringen »

 

 

Wall of Fame

De afgelopen 13 jaar hebben we tientallen bekende Nederlands en internationale sterren mogen ontvangen in onze klinieken. We zijn er trots op dat deze bijzondere mensen ambassadeurs zijn.

Henny Huisman
Henny Huisman
Stedman Graham
Stedman Graham
Bai Ling
Bai Ling
Winsor Harmon
Winsor Harmon
Kristanna Loken
Kristanna Loken
Rick Engelkes
Rick Engelkes

The Feedback Company

9,3
Bekijk alle 1873 beoordelingen
Een recente beoordeling:

“Je kunt snel terecht. Uiterst tevreden. Vriendelijk. Ze denken met je mee.”

Dhr. M. Wijnmaalen

19 april 2019
Yvonne Loef

"Ik maakte me niet echt zorgen. Toch had ik al een jaar lang wat last van hyperventilatie."

Yvonne Loef

Gastenboek

Sinds de oprichting van Prescan hebben wij al duizenden tevreden cliënten mogen ontvangen. Al deze cliënten bieden ons een schat aan informatie, door de ervaringen die zij met ons deelden.

Niet alleen kunnen wij met deze ervaringen onze dienstverlening steeds verder verbeteren, ook geeft het jou een beeld van wie we zijn en wat we doen. Bijzondere, mooie én eerlijke verhalen.

In ons Gastenboek staan veel verhalen van cliënten. Soms alleen een e-mail die we ontvingen, soms bijzondere verhalen die we mochten filmen of reacties geschreven in ons fysieke gastenboek in de klinieken.

Bekijk gastenboek
ISO9001

Het ISO9001 certificaat is iets waar we trots op zijn. Het waarborgt de kwaliteit van onze dienstverlening. Hierdoor weet je als cliënt dat je bij ons in goede handen bent.

ZKN

Het ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland) keurmerk staat voor medische zorg van hoge kwaliteit, persoonlijke zorg en korte wachttijden. Prescan is al sinds 2010 trotse bezitter van het ZKN keurmerk.

Onze ISO- en ZKN-certificering is van toepassing op de locaties Baarn en het hoofdkantoor in Hengelo.
De overige Nederlandse klinieken waar Prescan mee samenwerkt zijn zelfstandig gecertificeerd.
ZKN is een landelijke certificering. De klinieken in Duitsland worden lokaal gevisiteerd, hebben eigen certificeringen en voldoen aan de strengste eisen en kwaliteitsstandaarden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Vragen?

Op deze pagina

    Hulp nodig?

    Stuur een WhatsApp
    074 - 255 9 255

    Stel een vraag