Willeke van Ammelrooy

Willeke van Ammelrooy behoort al decennia tot de top van de Nederlandse filmwereld als actrice en regisseur. Ze speelde in meer dan 30 Nederlandse films en kreeg twee keer een Gouden Kalf voor Beste Actrice: voor haar rol in Antonia (1995) en als mevrouw Lauwereyssen in Lijmen/Het Been (2000). In 2008 ontdekte Prescan tijdens de Total BodyScan* dat ze eierstokkanker had. “Een donderslag bij heldere hemel, want ik voelde me kerngezond”, aldus Willeke van Ammelrooy. Dankzij de vroege diagnose kon zij direct worden behandeld. Het verhaal van Willeke is in september 2012 gepubliceerd in het magazine van Mont Ventoux , een initiatief waarbij deelnemers op de fiets de berg de Mont Ventoux beklimmen om geld in te zamelen voor o.a. KWF Kankerbestrijding om activiteiten gericht op de preventie van kanker en het ondersteunen of verrichten van onderzoek naar de oorzaken en behandelwijzen van kanker te steunen. Het artikel is geschreven door Marieke Fischer.

Willeke van Ammelrooy: “Ik leef!”

Kanker. Je gaat dood of je blijft leven. Zo simpel is het. En of je nu een bekende Nederlander bent of Henk en Ingrid om de hoek, je hebt er niets over te zeggen óf en wanneer je aan de beurt bent. Het overkwam Willeke van Ammelrooy in 2008: eierstokkanker. Na een zware periode straalt de grande dame van de Nederlandse filmindustrie weer. “Ik leef!”

Nietsvermoedend stapte Willeke van Ammelrooy het pand van Prescan binnen. Voor een tv-programma van haar zusje zou ze door de scan gaan. “Ik voelde mij goed, met mij was niets aan de hand, dacht ik. Ach, ik had wel een opgezette buik, maar volgens mijn man hoorde dat bij oma's. Na afloop van de scan werd ik apart genomen. Het was goed mis. Ik schrok. Op de terugweg was ik mijn begrafenis al aan het regelen, want ik dacht: dit komt niet meer goed. Er volgde een periode van onderzoeken in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam en na elk onderzoek werd ik steeds een beetje 'gezonder'. De uitslag viel elke keer mee en uiteindelijk bleek het te opereren. Die begrafenis kon ik dus afzeggen!”
Wat volgde was een zware tijd van operatie en chemokuren, waarbij ze zelfs een periode op de intensive care lag. “Mijn ouders wilde ik niet aan bed. Zij stonden qua leeftijd veel dichter bij de dood en ik kon het ze niet aandoen om hun eigen kind te zien vechten. Pas toen het de goede kant opging, liet ik ze weer toe. Het heeft denk ik te maken met mijn grote angst: ik kan er niet tegen als kinderen doodgaan. Dan sla ik dicht. Het is het ergste wat een mens kan overkomen.” 

Als ik het maar goed doe...

Langzaam maar zeker krabbelde Willeke overeind. Het gevecht tegen de ziekte heeft ze naar haar beste kunnen gevoerd. “Als ik het uiteindelijk niet had gehaald, dan had ik het niet eens erg gevonden. Er was alles aan gedaan en de artsen hebben hun uiterste best voor mij gedaan. Ook zelf heb ik alles gedaan gedaan wat ik kon. Ik wilde voorkomen dat ik ging piekeren. Ik ga vechten! Urenlang heb ik naar luisterboeken geluisterd. Het Odyssee, midden in de nacht. Het leidde me af van negatieve gedachten en het zorgde voor een positieve instelling.” Waarmee ze overigens niet wil zeggen dat je het met een positieve instelling alleen redt. “Het helpt zeker, maar ik ken genoeg mensen die positief waren tijdens deze vreselijke ziekte en die het niet hebben gehaald. Het is een strijd van je lijf. Je kunt wel denken dat je gaat vechten, maar soms zegt het lichaam stop. Ik heb er wel mijn kop voor gegooid: ik ga ervoor. Ik lag bijvoorbeeld naast iemand die ik kende en die vroeg op een gegeven moment: 'Ben je ook zo bang voor de dood?' Ik schrok, want daar was ik helemaal niet mee bezig. Heel gek, want na de eerste scan was ik direct bezig met mijn begrafenis. Later, toen ik bezig was met de realiteit, ging ik ervoor. Ik voelde dat ik goede mensen om mee heen had, ik wilde graag beter worden en dus kon ik me overgeven aan de strijd. Die geweldige mensen in het ziekenhuis sleepten me er ook door. Even die hand op je schouder, zo fantastisch. Dat was zeker een onderdeel van het genezingsproces. Hoe moeilijk dat proces ook is geweest, ik heb gewoon geluk gehad.” Steun heeft ze natuurlijk ook gehad van haar familie. Toch zegt ze daarover, dat het strijden tegen kanker echt je eigen strijd is. “Je vecht alleen. Daar kan niemand je bij helpen. Ik heb me niet verdiept in de mensen om me heen. Als ik het maar goed doe, dan gaat het ook goed met hen.” 

Wees bewust van je lijf

Nu ze weer volop in het leven staat, voelt ze de behoefte om mensen te vertellen over eierstokkanker. Dat heeft ze onder andere gedaan door het op te schrijven in haar biografie Acte de Présence. “Ik vind het belangrijk om mensen bewust te maken van de signalen. Bij borstkanker weet iedereen dat vrouwen liefst één keer in de maand liggend de eigen borsten moeten bevoelen en iedere vijf jaar wordt er een uitstrijkje gemaakt om baarmoederhalskanker op te sporen. Maar ik wist niet dat een opgezette buik, die je ineens zonder reden krijgt, een signaal van kanker is. In zo'n geval is het belangrijk om een arts te bezoeken. Het is een slapende kanker. Ik zou iedereen willen zeggen, let op de kleine signalen en veranderingen in je lichaam. Wees goed voor jezelf, ook al gaat het goed met je. Ben je in de gelegenheid, laat dan om de paar jaar een scan maken. Door een arts of door een bedrijf als Prescan. Dat heb ik hieruit geleerd. Het heeft mijn leven gered.”.

Screening

Het voornaamste doel van screening (ook wel ‘preventief onderzoek’ genoemd) is het vroegtijdig opsporen van aandoeningen, zodat u tijdig de juiste voorzorgsmaatregelen daartegen kunt nemen. Screening zoals met een Total Body Scan heeft echter ook beperkingen. Prescan heeft dit verwoord in het document "Belangrijke screeninginformatie". Het is belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent. Lees hier de Screeninginformatie.

 

Wall of Fame

De afgelopen 13 jaar hebben we tientallen bekende Nederlands en internationale sterren mogen ontvangen in onze klinieken. We zijn er trots op dat deze bijzondere mensen ambassadeurs zijn.

Ed Nijpels
Ed Nijpels
Winsor Harmon
Winsor Harmon
Willeke van Ammelrooy
Willeke van Ammelrooy
Tineke Schouten
Tineke Schouten
Yvonne Loef
Yvonne Loef
Bai Ling
Bai Ling

The Feedback Company

9,3
Bekijk alle 1873 beoordelingen
Een recente beoordeling:

“Je kunt snel terecht. Uiterst tevreden. Vriendelijk. Ze denken met je mee.”

Dhr. M. Wijnmaalen

19 april 2019
Yvonne Loef

"Ik maakte me niet echt zorgen. Toch had ik al een jaar lang wat last van hyperventilatie."

Yvonne Loef

Gastenboek

Sinds de oprichting van Prescan hebben wij al duizenden tevreden cliënten mogen ontvangen. Al deze cliënten bieden ons een schat aan informatie, door de ervaringen die zij met ons deelden.

Niet alleen kunnen wij met deze ervaringen onze dienstverlening steeds verder verbeteren, ook geeft het jou een beeld van wie we zijn en wat we doen. Bijzondere, mooie én eerlijke verhalen.

In ons Gastenboek staan veel verhalen van cliënten. Soms alleen een e-mail die we ontvingen, soms bijzondere verhalen die we mochten filmen of reacties geschreven in ons fysieke gastenboek in de klinieken.

Bekijk gastenboek
ISO9001

Het ISO9001 certificaat is iets waar we trots op zijn. Het waarborgt de kwaliteit van onze dienstverlening. Hierdoor weet je als cliënt dat je bij ons in goede handen bent.

ZKN

Het ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland) keurmerk staat voor medische zorg van hoge kwaliteit, persoonlijke zorg en korte wachttijden. Prescan is al sinds 2010 trotse bezitter van het ZKN keurmerk.

Onze ISO- en ZKN-certificering is van toepassing op de locaties Baarn en het hoofdkantoor in Hengelo.
De overige Nederlandse klinieken waar Prescan mee samenwerkt zijn zelfstandig gecertificeerd.
ZKN is een landelijke certificering. De klinieken in Duitsland worden lokaal gevisiteerd, hebben eigen certificeringen en voldoen aan de strengste eisen en kwaliteitsstandaarden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Vragen?

Op deze pagina

    Hulp nodig?

    Stuur een WhatsApp
    074 - 255 9 255

    Stel een vraag