arrow_left_altNaar overzicht

Een MRI-scan: wat houdt het in

Een MRI-scan biedt gedetailleerde inzichten in je lichaam voor diagnose en gezondheidsmanagement, door ontstekingen, tumoren, en slijtage in beeld te brengen.

Wat wordt er onderzocht en welke inzichten haal ik op?

Tijdens een scan wordt een specifiek deel van je lichaam gescand op mogelijke aandoeningen en eventuele risicofactoren. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een MRI-scan van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas of een gewricht zoals je knie, schouder en pols.

Kies je voor een bodyscan? Dan krijg je vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas (thorax), bovenbuik en onderbuik (& bekken). De combinatie van deze gerichte scans geeft een goed beeld van je huidige gezondheidssituatie.

Wat zie je op een MRI-scan?

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten. Bekijk de onderzoekspagina's van de onderzoeken bij Prescan om precies te zien wat je wel of niet kunt zien bij elk onderzoek. 

Welke resultaten kan ik verwachten na een MRI-scan?

  • De onderzoeksresultaten worden direct na het onderzoek door de radioloog met jou besproken. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.
  • Wij hebben alle aandacht voor jou en je gezondheid, daarom neemt onze radioloog ruim de tijd om de onderzoeksresultaten met jou te bespreken. Wanneer er een relevante bevinding wordt gedaan, zorgen wij voor een goede overdracht naar de huisarts.
  • Op basis van de beelden kan de radioloog geen uitspraak doen over de werking van de organen, klachten die zich alleen in een bepaalde houding of situatie manifesteren, algemene klachten zoals afvallen, gewichtstoename of algehele malaise, vetverdeling, botontkalking (osteoporose) en spierreuma.
  • Daarnaast is het in het geval van een tumor noodzakelijk om deze verder te laten onderzoeken in een gespecialiseerd centrum, zoals het Antoni van Leeuwenhoek waar Prescan directe lijnen mee heeft.
  • Niet alle risicofactoren zijn op een scan zichtbaar. Daarom bieden wij ook uitgebreide onderzoeksprogramma's aan met een cardiologisch-, dermatologisch- en/of laboratoriumonderzoek.

Hoe verloopt het onderzoek?

Tijdens de MRI-scan neem je plaats op een comfortabele bank. Deze wordt in een tunnel geschoven, welke aan hoofd -en voeteneinde open is. De scanner maakt tijdens het maken van de beelden een hard tikkend geluid, hiervoor krijg je een koptelefoon waarmee je naar je favoriete muziek kunt luisteren. Tijdens een MRI-scan is het belangrijk dat je op de momenten dat de scan wordt gemaakt niet beweegt.

Daarnaast is het belangrijk dat je in de scanner geen metaal draagt (zoals sierraden, sleutels, haarspeldjes). Ook vragen we je van tevoren of je met metalen hebt gewerkt of dat er zich metalen in je lichaam bevinden. Wanneer je met metaal hebt gewerkt, kan het zijn dat je metaalsplinters met je meedraagt zonder dat je dit weet. De MRI-scanner heeft een hoge aantrekkingskracht op metaal en dit is nadelig voor het onderzoek.

Claustrofobisch?

Ben je claustrofobisch? Dat hoeft geen probleem te zijn wanneer je een MRI-scan wilt ondergaan. Onze state of the art MRI-scanners beschikken over een bredere tunnel, voor een ruimtelijk gevoel. Je persoonlijk begeleider is tot aan het onderzoek bij je om je op je gemak te stellen. Vlak voor de scan krijg je een belletje, wanneer je je tijdens het onderzoek claustrofobisch voelt kun je dat de laborant met het belletje laten weten.

Gerichte MRI-scans

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.