Uit welke onderdelen bestaat het cardiologisch onderzoek?

Het cardiologisch onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

• Consult cardioloog

• Echocardiogram
Bij echocardiografisch onderzoek maakt men gebruik van geluidsgolven, die met behulp van een transducer worden uitgezonden en opgevangen. Als de transducer op de borstwand wordt geplaatst zal het  uitgezonden ultrageluid worden teruggekaatst door structuren die in de borstholte gelegen zijn, zoals het hart. Uit het patroon van het teruggekaatste ultrageluid (de 'echo') wordt een afbeelding gevormd van de structuren die de echo’s hebben veroorzaakt.

• ECG
Met een elektrocardiogram (ECG) wordt de elektrische activiteit van de hartspier gemeten. Het ECG vertoont bij een aantal hartafwijkingen karakteristieke patronen.

Inspanningstest op de fiets
Tijdens het inspanningsonderzoek wordt ernaar gestreefd het hart maximaal te belasten, terwijl tegelijkertijd het elektrocardiogram wordt geregistreerd.

• IMT-meting
Sinds enige jaren is het mogelijk de mate van atherosclerose (aderverkalking) eenvoudig te meten door een echo onderzoek te doen van de halsslagaders. Bij echografisch onderzoek maakt men gebruik van geluidsgolven, die met behulp van een transducer worden uitgezonden en opgevangen. Het resultaat van de IMT-meting wordt uitgedrukt in de vaatkwaliteit. IMT staat voor intima media thickness. De eerste twee termen staan voor de  twee binnenste lagen van de slagaderwand. Met de laatste term wordt aangegeven, dat de dikte van  deze twee lagen gemeten wordt. De vaatwanddikte wordt zowel rechts als links bepaald op drie plekken in de halsslagader.

• Longfunctie onderzoek
Het registreren van de longfunctie is nodig om te bepalen of het prestatievermogen mogelijk beperkt wordt door de ademhaling

Heb je een vraag?

We streven ernaar binnen één werkdag contact met je op te nemen

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

    Hulp nodig?

    Stuur een WhatsApp
    074 - 255 9 255

    Stel een vraag