Wat kom ik te weten door middel van een cardiologisch onderzoek?

Het cardiologisch onderzoek geeft inzicht in het functioneren van uw hart en test uw fysieke conditie.

De diamteers van de hartkamers worden gemeten en de dikte van de hartspier worden bepaald. Ook wordt de functie van de hartkleppen bekeken; is er sprake van een lekkage van de klep en gaat de klep goed open. Vervolgens wordt de pompfunctie van het hart bepaald. Met behulp van het ECG kan men b.v. een (doorgemaakt) hartinfarct, hartspierziekte, verdikte hartspier (hypertrofie) en hartritme- en/of geleidingsstoornissen aantonen.

Met de inspanningstest kan een belangrijke vernauwing van een van de kransvaten worden aangetoond, maar niet voor 100% zekerheid worden uitgesloten. Sinds jaren is het ook mogelijk de mate van atherosclerose (aderverkalking) eenvoudig te meten. Door de gemeten vaatwanddikte te vergelijken met mannen/vrouwen van dezelfde leeftijd kan de zogenaamde "vaatleeftijd" worden vastgesteld. Behalve de meting van de vaatwanddikte wordt de halsslagader aan beide kanten ook onderzocht op eventuele aanwezigheid van plaques (lokale forse verdikkingen) en vernauwingen. Ten slotte kan met het longfunctie onderzoek worden bepaald of er mogelijk sprake is van luchtwegproblemnen, zoals astma of bronchitis.

Heb je een vraag?

We streven ernaar binnen één werkdag contact met je op te nemen

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

    Hulp nodig?

    Stuur een WhatsApp
    074 - 255 9 255

    Stel een vraag