Wat zijn plasklachten?

Plasklachten of LUTS (Lower Urinary Tract Symptoms of lagere-urinewegsymptomen) komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor en zijn veelvoorkomende klachten in de huisartsenpraktijk. Bij oudere mannen met plasklachten is prostaatvergroting een belangrijke oorzaak. Bij LUTS wordt er onderscheid gemaakt tussen het moeite hebben met uitplassen en het moeite hebben met het uitstellen van plassen.

Zeker 30% van de mannen boven de 50 jaar krijgt last van plasklachten. Deze plasklachten wijzen gelukkig meestal NIET op prostaatkanker, maar vaak wel op een goedaardige vergroting van de prostaat. Prostaatkanker openbaart zich namelijk meestal in de vorm van gezwellen in de prostaat die naar buiten groeien.
Bij een goedaardige vergroting groeit de prostaat gelijkmatiger naar binnen en naar buiten. De prostaat omklemt de plasbuis en als de prostaat gaat groeien, kan deze de plasbuis steeds iets verder dichtdrukken. Hierdoor kunnen plasklachten ontstaan.

Veelvoorkomende klachten zijn:
o De urinestraal wordt minder krachtig en soms druppelt het maar wat
o Het duurt even voordat de eerste plas komt
o Kort achter elkaar weer moeten plassen en weinig urine per plas
o Nadruppelen, ook nog wel eens een paar druppels in uw broek
o Het gevoel hebben dat de blaas niet leeg wordt (residugevoel)
o Soms een branderig gevoel tijdens het plassen
o Moeilijk de plas op kunnen houden, soms zelfs helemaal niet
o 's Nachts enkele keren uit bed moeten om te plassen (nycturie)

Heb je een vraag?

We streven ernaar binnen één werkdag contact met je op te nemen

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt