Acute rugpijn

Je wil opstaan maar het schiet in je rug, waardoor je opeens niet meer voor- of achteruit kunt. Dan is er sprake van acute rugpijn. Vaak bijzonder pijnlijk en belemmerend in je dagelijks leven. Acute rugpijn gaat gelukkig vaak binnen een paar dagen over, zonder dat er behandeling nodig is.

De oorzaken van acute rugpijn

Acute rugpijn kan een specifieke oorzaak hebben. Een hernia kan bijvoorbeeld de boosdoener zijn bij acute lage rugpijn. Daarbij komen zenuwen in de verdrukking door een uitpuilende tussenwervelschijf. Ook een forse verschuiving van de wervels ten opzichte van elkaar kan acute lage rugpijn veroorzaken.

Wanneer wordt acute rugpijn chronisch?

Artsen gaan vaak pas over tot behandeling als de acute rugpijn langer dan 12 weken aanhoudt. Dan is er sprake van chronische rugpijn. Het kan daarna nog wel even duren voor een goed behandelplan is opgesteld. Al met al ben je voor een lange periode uit de running. 

De waarde van een MRI scan

Wil je een objectief inzicht van de gesteldheid van je rug, dan kun je het beste kiezen voor een MRI scan rug. Een scan geeft de feiten weer en kan bepaalde oorzaken uitsluiten. Aan de hand daarvan kan je arts een gedegen plan van behandeling opzetten. 

Meer lezen over gerichte MRI scans.

Heb je een vraag over acute  rugpijn of de oorzaak van hiervan? Neem dan vrijblijvend contact op met het team van Prescan of stel direct je vraag aan het medische team van Prescan. Je kunt Prescan bereiken op het telefoonnummer: 074 - 255 9 255

 

 

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Vragen?