Lage rugpijn

Lage rugpijn doordat spieren vast lijken te zitten, zeurende pijn in de onderrug, pijnscheuten in de onderrug bij een verkeerde beweging of lage rugpijn die uitstraalt naar de bovenbenen. Als je last hebt van lage rugpijn is de kans groot dat je je herkent in één van deze symptomen.

Meestal gaat lage rugpijn vanzelf weer over

Lage rugpijn is bijzonder onaangenaam, maar wordt over het algemeen niet veroorzaakt door iets ernstigs – ook niet als de pijnklachten stevig zijn. Meestal is de pijn binnen enkele dagen over. Duurt de lage rugpijn langer dan enkele weken, dan is er mogelijk meer aan de hand. De huisarts verwijst dan door naar een neuroloog, of kiest voor bewegingstherapie (bijvoorbeeld fysiotherapie).

Als lage rugpijn langer duurt

Het is jammer dat mensen regelmatig onnodig lang doorlopen met lage rugpijn. De oorzaak ervan is namelijk moeilijk vast te stellen zonder specifiek onderzoek. Lage rugpijn oorzaken kunnen bijvoorbeeld ischias zijn, maar ook lumbago (de officiële benaming van spit; acute pijn na een bepaalde beweging) of een hernia, ontstaan door een uitstulping van een tussenwervelschijf.

MRI-scan van je rug

Heb je langdurige of steeds terugkerende lage rugpijn die niet overgaat, dan is een MRI-scan van je rug een goede optie. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld expliciet vaststellen of er sprake is van verschoven rugwervels, of een uitstulping van de tussenwervelschijf (hernia). Op basis daarvan kan er een gericht behandelingsplan gemaakt worden. Meer over de MRI scans van Prescan

 

 

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Vragen?