Symptomen aneurysma

Een aneurysma is een lokale verwijding van een slagader. De wand van een slagader wordt  zo dun dat er op die plek een soort ‘kloppende ballon’ ontstaat. Deze vaatafwijking komt het meest voor in de hersenen en aan de aorta. Iemand met een aneurysma aan de aorta leeft eigenlijk met een tijdbom. Immers, wanneer de aorta knapt, zijn de gevolgen niet te overzien en kan alleen snel medisch ingrijpen het leven redden.

Wat zijn de symptomen van een aneurysma?

Een aneurysma geeft in principe geen klachten. Het is dan ook moeilijk om de symptomen te omschrijven. Het komt vaak voor dat een aneurysma toevallig ontdekt wordt bij een medisch onderzoek. De arts voelt dan bijvoorbeeld boven de navel een kloppende zwelling. Heel af en toe zijn een pijnlijke buik en vage rugklachten symptomen van een aneurysma.

Hoe ontstaat een aneurysma?

De meest voorkomende oorzaak van een aneurysma is slagaderverkalking (artheriosclerose). Daarnaast spelen afwijkingen in opbouw en stevigheid van de vaatwand een rol. Ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen. De belangrijkste risicofactor is roken, maar ook een te hoog cholesterol gehalte, een te hoge bloeddruk en suikerziekte kunnen de indirecte veroorzakers zijn.

Preventief onderzoek

Symptomen van een aneurysma zijn er nauwelijks. Echter, een MRI scan van de boven- en onderbuik brengt deze aandoening vrijwel altijd aan het licht. Behoort u tot de risicogroepen, dan kan het goed zijn om preventief onderzoek te doen. Blijkt daaruit dat u een aneurysma heeft, of slagaderverkalking, dan kunt u er iets aan laten doen.

Een preventieve MRI scan kunt u laten maken bij Prescan ®. Wij zijn gespecialiseerd in preventief onderzoek. In de praktijk betekent het, dat we gebruik maken van de meest nauwkeurige MRI scanapparatuur. Daarnaast zijn onze artsen extra getraind en gespecialiseerd op het gebied van diagnostiek door middel van MRI. Lees alles over de MRI hersenen van Prescan®.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Vragen?

Op deze pagina

    Hulp nodig?

    Stuur een WhatsApp
    074 - 255 9 255

    Stel een vraag