Verstopte bloedvaten

Verstopte bloedvaten ontstaan doordat vet en cholesterol zich ophopen in de vaatwanden. Dit gebeurt vaak op plekken waar beschadigingen zijn ontstaan door bijvoorbeeld roken of een hoge bloeddruk. Dit proces heet aderverkalking (artheriosclerose)

Verstopte bloedvaten zijn het gevaarlijkst als ze zich in de hersenen en het hart bevinden. Het achterliggende weefsel krijgt dan onvoldoende zuurstof en kan afsterven. Dan is er sprake van een hart- of herseninfarct. In 2006 stierven er in Nederland 42.522 mensen aan een hartinfarct, een beroerte of een andere hart- of vaataandoening. Daarmee zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in ons land.

Verstopte bloedvaten / aderverkalking symptomen

Symptomen zijn heel erg afhankelijk van de plek waar de aderverkalking optreedt. En in veel gevallen is het zelfs zo dat geen klachten optreden of pas in een heel laat stadium. 

Symptomen aderverkalking benen

  • als er al symptomen zijn bij verstopte bloedvaten in de benen dan komt dat meestal neer op wat verkramping bij het lopen. Dat komt omdat er dan niet genoeg bloedtoevoer naar de beenspieren. 

Symptomen aderverkalking bij het hart

  • Wanneer de kransslagader, de ader die de hartspier van bloed voorziet, verstopt raakt kan dat angina pectoris tot gevolg hebben. Angina pectoris is een term voor pijn op de borst. Andere symptomen zijn kortademigheid en zweten. Meestal treden deze symptomen op bij een vorm van inspanning
  • Als de aderverkalking in een dusdanig ver stadium is, dan kan dit zelfs leiden tot een hartaanval. Soms gaat er een hevige en drukkende pijn aan de borst vooraf aan een hartaanval. Deze pijn trekt dan vaak door naar de kaken en armen. Andere symptomen voorafgaand aan een hartaanval zijn: kortademigheid, hevig transpireren, angst, duizeligheid en rusteloosheid. 

Symptomen aderverkalking bij de hersenen

  • Als de aderverkalking zich bij de hersenen bevindt, dan kan dit in een vergevorderd stadium een herseninfarct tot gevolg hebben. Een herseninfarct wordt vaak voorafgegaan door een verlamming in het gezicht (scheve mond), verward praten, verlamming aan been of arm en tintelingen. 

 

Onderzoek naar verstopte bloedvaten geeft zekerheid

Het is een beangstigende gedachte dat je niets merkt van verstopte bloedvaten. En als het zich openbaart, dan is het vaak al te laat. Tegenwoordig kunt u uw bloedvaten preventief laten onderzoeken. Bij Prescan ® werken we met de meest nauwkeurige scanapparatuur en daarom kunnen we de kleinste onvolkomenheden al in een vroeg stadium signaleren. Dan is er nog tijd om uw levensstijl aan te passen, of kan door medisch ingrijpen erger voorkomen worden. 

Een jachtig leven, te weinig tijd om te bewegen en gezond te eten? Directe familie met een te hoog cholesterolgehalte? Rookt u of heeft u last van diabetes of een slecht werkende schildklier? Dan kan het zijn dat u tot de risicogroepen behoort. Het is goed om uit voorzorg een onderzoek naar verstopte bloedvaten te laten doen. Dat doen we bij Prescan ® met uitgebreide scans en eventueel een veelomvattend cardiologisch onderzoek

In ons land hebben zich maar weinig bedrijven gespecialiseerd in preventief onderzoek. Prescan ® is marktleider. Wij werken met deskundige artsen en hebben uiterst nauwkeurige apparatuur tot de beschikking. Lees meer informatie over het bloedvaten onderzoek van Prescan ®.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Vragen?