Home Veelgestelde vragen Waarom een COVID-19 antistoffentest uitvoeren?

Waarom een COVID-19 antistoffentest uitvoeren?

Omdat u wellicht nieuwsgierig bent of u het coronavirus heeft gehad. Mogelijk was u ziek en wilt u weten of dit het COVID-19 is geweest?

U moet dan minimaal drie weken geleden klachten hebben gehad die lijken op die van het coronavirus. Want meestal gaat dit proces met uitgesproken ziekteverschijnselen, maar soms is het beloop ook mild. Dan heeft u wellicht geen of milde klachten ervaren. Prescan benadrukt dat het resultaat van de test een onterecht gevoel van veiligheid kan geven. De mate en duur van immuniteit na een doorgemaakte infectie zijn namelijk nog niet bekend.

BELANGRIJK:

De COVID-19 antistoffentest kan enkel worden gebruikt om te kijken of u een infectie heeft gehad met het COVID-19 (corona)virus. Een positieve test biedt geen garantie voor immuniteit. Hierover is nog teveel onduidelijk en lopen meerdere wetenschappelijke onderzoekstrajecten. In dit wetenschappelijk onderzoek wordt ook onderzocht of het hebben van antistoffen ook betekent dat u het virus niet meer kan krijgen, en dat je hier niet meer ziek van kan worden. Mogelijk hebben mensen met milde klachten minder antistoffen, waardoor ze niet volledig beschermd zijn tegen het virus.

Deze test is een antistoffen-test en kan niet worden gebruikt om een actieve infectie aan te tonen. In het begin van de ziekte zijn er vaak nog niet direct antistoffen zichtbaar in het bloed. Bij klachten dient dit te worden uitgevoerd via de GGD of huisarts.

Wij helpen je graag verder.