Home Veelgestelde vragen Wat weet ik na de COVID-19 antistoffentest?

Wat weet ik na de COVID-19 antistoffentest?

Door middel van deze test wordt bepaald of u een infectie heeft gehad met het COVID-19 (corona)virus. Maar een positief resultaat kan nog niets zeggen over de immuniteit. Hierover is nog weinig bekend.

Deze test kan niet worden gebruikt om een actieve infectie aan te tonen. Dit dient te worden uitgevoerd via de GGD of huisarts d.m.v. een PCR (polymerase chain reaction)-test. Tevens moet u minimaal 3 weken geleden klachten hebben gehad die lijken op die van het coronavirus. Het lichaam heeft naar verwachting zeker 10 dagen nodig om antistoffen aan te maken. Want we weten uit andere ziekten die op COVID-19 lijken dat het lichaam bij een infectie met MERS-CoV en SARS-CoV-1 vaak pas 10 dagen (of meer) na het ontstaan van de symptomen specifieke IgG-klasse antistoffen ‘produceert’

BELANGRIJK:

De COVID-19 antistoffentest kan enkel worden gebruikt om te kijken of u een infectie heeft gehad met het COVID-19 (corona)virus. Een positieve test biedt geen garantie voor immuniteit. Hierover is nog teveel onduidelijk en lopen meerdere wetenschappelijke onderzoekstrajecten. In dit wetenschappelijk onderzoek wordt ook onderzocht of het hebben van antistoffen ook betekent dat u het virus niet meer kan krijgen, en dat je hier niet meer ziek van kan worden. Mogelijk hebben mensen met milde klachten minder antistoffen, waardoor ze niet volledig beschermd zijn tegen het virus.

Deze test is een antistoffen-test en kan niet worden gebruikt om een actieve infectie aan te tonen. In het begin van de ziekte zijn er vaak nog niet direct antistoffen zichtbaar in het bloed. Bij klachten dient dit te worden uitgevoerd via de GGD of huisarts.

Wij helpen je graag verder.