1. Check de UV-index (zonkracht)
We kijken allemaal wel eens op onze telefoon naar de weersverwachtingen. Via de weerapps kun je ook de UV-index van die dag bekijken. De UV-index geeft aan hoeveel uv-straling er word verwacht. In Nederland maken we gebruik van een index die gaat van 0 (vrijwel geen zonkracht) tot en met 8 (zeer sterke zonkracht). Belangrijk om te weten is dat warmte geen indicatie is voor de sterkte van de zonkracht. Onthoud dat je aan de hand van de UV-index kunt zien hoe snel je onbeschermde huid kan verbranden. Smeer je bij een index van 5 dus zeker in, omdat je daar na ongeveer 15 minuten al kunt verbranden.
2. Kies voor goede zonbescherming
Lig, wandel, fiets of zit je in de zon, smeer je dan in met zonnebrand. Het liefst met een factor 50, maar minimaal met factor 30. Vergeet niet om elke 2 tot 3 uur opnieuw zonnebrand aan te brengen. Mocht je een fles zonnebrand hebben van vorig jaar dan kan het zijn dat deze niet meer de bescherming bied die op de verpakking vermeld staat. Een geopende fles gaat ongeveer één jaar meer. De houdbaarheid van de zonnebrand staat op de verpakking aangeven doormiddel van een letter M en het getal erachter. Naast zonnebrand is het ook verstandig om beschermende kleding te dragen zoals een zonnebril of een petje. Op die manier bescherm je de delen van het lichaam die je niet gemakkelijk met zonnebrand kunt insmeren.
3. Kies voor de middagzon
Kun je het toch niet laten om lekker in de zon te baden? Tussen 11:00 uur en 15:00 uur is de zonkracht vaak het sterkste. Vermijd deze momenten dus en kies ervoor om in de namiddag nog even van de zon te genieten. Maar ook in de middagzon is het verstandig om je in te smeren en rekening te houden met de UV-index. Vooral mensen met een lichte huid en rossig haar moeten goed blijven oppassen om dat zij gevoeliger zijn voor de straling van de zon.
Blijf je huid goed checken
Ben je vaak verbrand of heb je een gevoelige huid? Dan is het verstandig om je huid goed in de gaten te houden. Huidkanker nog steeds een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Dermatoloog Bas Wind heeft een uitgebreid blog geschreven over het checken van je huid om huidkanker te voorkomen. Het blog lees je hier!
Dermatologisch Onderzoek
Een dermatologisch onderzoek wordt preventief uitgevoerd omdat je niet alle huidschade zelf ziet of herkent als zodanig met het blote oog. Met een dermatologisch onderzoek kunnen verschijnselen van huidveroudering en (ontstekings)ziekten van de huid opgespoord worden.