Home Nieuws 3 tips om jezelf te beschermen tegen UV-straling
3 tips om jezelf te beschermen tegen UV-straling

3 tips om jezelf te beschermen tegen UV-straling

13 juni 2022  •  leestijd 3 minuten

De meteorologische zomer is al een tijdje begonnen. En bij zomer denken we natuurlijk aan heerlijk weer, vakanties en lekker zonnen. Nu weten we allemaal wel dat in de zon liggen niet heel goed is voor onze huid, maar als we dan toch een paar zonnestralen willen meepakken, is het wel handig om te weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen Uv-straling. Wij geven je drie tips!

1. Check de UV-index (zonkracht)

We kijken allemaal wel eens op onze telefoon naar de weersverwachtingen. Via de weerapps kun je ook de UV-index van die dag bekijken. De UV-index geeft aan hoeveel uv-straling er word verwacht. In Nederland maken we gebruik van een index die gaat van 0 (vrijwel geen zonkracht) tot en met 8 (zeer sterke zonkracht). Belangrijk om te weten is dat warmte geen indicatie is voor de sterkte van de zonkracht. Onthoud dat je aan de hand van de UV-index kunt zien hoe snel je onbeschermde huid kan verbranden. Smeer je bij een index van 5 dus zeker in, omdat je daar na ongeveer 15 minuten al kunt verbranden.

2. Kies voor goede zonbescherming

Lig, wandel, fiets of zit je in de zon, smeer je dan in met zonnebrand. Het liefst met een factor 50, maar minimaal met factor 30. Vergeet niet om elke 2 tot 3 uur opnieuw zonnebrand aan te brengen. Mocht je een fles zonnebrand hebben van vorig jaar dan kan het zijn dat deze niet meer de bescherming bied die op de verpakking vermeld staat. Een geopende fles gaat ongeveer één jaar meer. De houdbaarheid van de zonnebrand staat op de verpakking aangeven doormiddel van een letter M en het getal erachter. Naast zonnebrand is het ook verstandig om beschermende kleding te dragen zoals een zonnebril of een petje. Op die manier bescherm je de delen van het lichaam die je niet gemakkelijk met zonnebrand kunt insmeren.

3. Kies voor de middagzon

Kun je het toch niet laten om lekker in de zon te baden? Tussen 11:00 uur en 15:00 uur is de zonkracht vaak het sterkste. Vermijd deze momenten dus en kies ervoor om in de namiddag nog even van de zon te genieten. Maar ook in de middagzon is het verstandig om je in te smeren en rekening te houden met de UV-index. Vooral mensen met een lichte huid en rossig haar moeten goed blijven oppassen om dat zij gevoeliger zijn voor de straling van de zon.

Blijf je huid goed checken

Ben je vaak verbrand of heb je een gevoelige huid? Dan is het verstandig om je huid goed in de gaten te houden. Huidkanker nog steeds een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Dermatoloog Bas Wind heeft een uitgebreid blog geschreven over het checken van je huid om huidkanker te voorkomen. Het blog lees je hier!

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
Het effect van (stoppen met) roken op je huid
Het effect van (stoppen met) roken op je huid
25 september 2023

We weten allemaal dat stoppen met roken goed voor je is. Roken zorgt er onder andere voor dat je collageen en…

Lees meer
Huidonderzoek (dermatologisch onderzoek) bij Prescan
Zorg goed voor je huid.
1 mei 2023

Eindelijk schijnt na maanden van regen, kou en bewolking de zon. En dat is natuurlijk hartstikke lekker, maar…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30