Home Nieuws Het effect van (stoppen met) roken op je huid
Het effect van (stoppen met) roken op je huid

Het effect van (stoppen met) roken op je huid

25 september 2023  •  leestijd 2 minuten

We weten allemaal dat stoppen met roken goed voor je is. Roken zorgt er onder andere voor dat je collageen en elastine beschadigen waardoor je huid slapper wordt en je sneller rimpels krijgt. Maar wat gebeurt er met je huid als je stopt met roken? Lees hieronder de effecten van roken op de huid en de effecten van het stoppen met roken op de huid.

Een rokersgezicht

Rokers hebben vaak een grauwe huid en meer rimpels dan leeftijdsgenoten die niet roken. Roken breekt de collageen in de huid af. Collageen is een eiwit dat de elasticiteit, stevigheid en structuur van je huid helpt behouden. Na je 25e neemt de aanmaak van collageen af, maar roken kan dit proces versnellen. Dit zorgt ervoor dat de huid minder elastisch word en dus meer rimpels krijgt.

Onzuivere huid

Ook kan het roken zorgen voor een onzuivere huid. De sigarettenrook die je uitblaast bevat roetdeeltjes. Deze blijven op de huid liggen en kunnen mee-eters veroorzaken en zorgen voor talgverstoppingen. Ook kan roken zorgen voor een grotere kans of verergering van huidaandoeningen. Denk hierbij aan rosacea, psoriasis, eczeem of huidkanker.

Koude handen en voeten

Door de nicotine in de sigaretten wordt de bloeddruk in het lichaam verhoogt. Wanneer de bloeddruk stijgt, trekken kleinere bloedvaten samen. Hierdoor is de doorbloeding minder goed. Dit kan ervoor zorgen dat je koude handen of voeten ervaart wanneer je veel rookt. Het bloed kan hier minder goed naartoe stromen.

Slechtere wondgenezing

Ons bloed is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof door ons lichaam. Wanneer de bloedvaten vernauwen, door bijvoorbeeld inname van nicotine, is het moeilijker voor het bloed om het zuurstof te vervoeren. Zuurstof is belangrijk voor een goede en snelle wondgenezing. Wanneer je een wondje hebt op je hand of voeten en je lichaam kan hier niet goed bloed naartoe vervoeren, dan zorgt dat ervoor dat het wondje minder goed en snel geneest. Dit vergroot de kans op infecties of bacteriën.

Het effect van stoppen met roken op de huid

Wanneer je stopt met roken kan het lichaam zich gaan herstellen. Een van de eerste dingen die herstelt is de doorbloeding van je huid. Het lichaam kan weer meer zuurstof via het bloed vervoeren. Vooral in je gezicht kan dit goed zichtbaar zijn. De grauwe kleur verdwijnt en ene frisse en gezonde kleur verschijnt.
Daarnaast gaat de huid weer op een normaal niveau collageen en elastine aanmaken. Dit kan er onder andere voor zorgen dat je minder snel nieuwe rimpels krijgt. Helaas zorgt het er niet voor dat diepe rimpels verdwijnen. Ook zullen wallen en donkere kringen rond je ogen afnemen door de beter doorbloeding in de huid en de aanmaak van collageen en elastine.
Door de stoffen die in tabak te vinden zijn kunnen ook je nagels en vingers worden aangetast waardoor ze verkleuren. Vaak zorgt het voor gelige vlekken. Wanneer je stopt met roken is de kans groot dat je gele vlekken op je handen, nagels en vingers verminderen.

We kunnen de conclusie trekken dat wanneer je stopt met roken, dit een positief effect heeft op de conditie en de uitstraling van je huid. En de resultaten kunnen al snel zichtbaar zijn.

Lees hier nog 11 positieve effecten op het lichaam als je stopt met roken.
Lees hier wat het effect is van stoppen met roken op je mentale gezondheid.

Terug naar overzicht
Lees ook:
Van wisseldouche tot ijsbaden: hoe gezond is koud water?
Van wisseldouche tot ijsbaden: hoe gezond is koud water?
22 november 2023

Een wisseldouche in de ochtend, zwemmen in natuurwater in de winter of een ijsbad na het sporten: steeds…

Lees meer
Diabetes gezonde levensstijl
Gezonde leefstijl draagt bij aan het voorkomen van diabetes type 2
9 november 2023

Volgens de Gezondheidsmonitor/Leefstijlmonitor 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30