Het effect van (stoppen met) roken op je huid

1 oktober 2023 leestijd 2 minuten

We weten allemaal dat stoppen met roken goed voor je is. Tabaksbruiken, in de vorm van sigaretten roken of dampen van e-sigaretten, is schadelijk voor de gezondheid. De nicotine in tabaksproducten versnelt de afbraak van collageen en elastine in de huid, wat leidt tot rimpels en een slappere huid. Maar wat gebeurt er nog meer? Lees hieronder de effecten van roken op de huid.

Effecten van roken op de huid:

  • Roken breekt collageen en elastine af, waardoor de huid minder elastisch wordt en meer rimpels krijgt. Oftewel, je krijgt een rokersgezicht.
  • De nicotine in tabaksproducten vernauwt de bloedvaten, wat de doorbloeding van de huid vermindert. Dit kan leiden tot een grauwe teint, wallen en donkere kringen.
  • Roken kan zorgen voor een onzuivere huid en een verhoogde kans op huidaandoeningen zoals rosacea, psoriasis, eczeem of huidkanker.

Een rokersgezicht

Rokers hebben vaak een grauwe huid en meer rimpels dan leeftijdsgenoten die niet roken. Roken breekt de collageen in de huid af. Collageen is een eiwit dat de elasticiteit, stevigheid en structuur van je huid helpt behouden. Na je 25e neemt de aanmaak van collageen af, maar roken kan dit proces versnellen. Dit zorgt ervoor dat de huid minder elastisch word en dus meer rimpels krijgt.

Onzuivere huid

Ook kan het roken zorgen voor een onzuivere huid. De sigarettenrook die je uitblaast bevat roetdeeltjes. Deze blijven op de huid liggen en kunnen mee-eters veroorzaken en zorgen voor talgverstoppingen. Ook kan roken zorgen voor een grotere kans of verergering van huidaandoeningen. Denk hierbij aan rosacea, psoriasis, eczeem of huidkanker.

Koude handen en voeten

Door de nicotine in de sigaretten wordt de bloeddruk in het lichaam verhoogt. Wanneer de bloeddruk stijgt, trekken kleinere bloedvaten samen. Hierdoor is de doorbloeding minder goed. Dit kan ervoor zorgen dat je koude handen of voeten ervaart wanneer je veel rookt. Het bloed kan hier minder goed naartoe stromen.

Slechtere wondgenezing

Ons bloed is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof door ons lichaam. Wanneer de bloedvaten vernauwen, door bijvoorbeeld inname van nicotine, is het moeilijker voor het bloed om het zuurstof te vervoeren. Zuurstof is belangrijk voor een goede en snelle wondgenezing. Wanneer je een wondje hebt op je hand of voeten en je lichaam kan hier niet goed bloed naartoe vervoeren, dan zorgt dat ervoor dat het wondje minder goed en snel geneest. Dit vergroot de kans op infecties of bacteriën.

Het effect van stoppen met roken op de huid

  • Stoppen met tabaksbruiken heeft een positief effect op de conditie en de uitstraling van de huid.
  • De doorbloeding van de huid verbetert, waardoor de teint frisser en gezonder wordt.
  • De aanmaak van collageen en elastine normaliseert, wat rimpels vermindert en de huid steviger maakt.
  • Wallen en donkere kringen rond de ogen nemen af.
  • Gele vlekken op handen, nagels en vingers verminderen.


We kunnen de conclusie trekken dat wanneer je stopt met roken, dit een positief effect heeft op de conditie en de uitstraling van je huid. En de resultaten kunnen al snel zichtbaar zijn.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.