Op wintersport? Bescherm de H-zone!

24 november 2022 leestijd 3 minuten

Elk jaar gaan ongeveer een miljoen Nederlanders op wintersportvakantie. Mocht jij ook plannen hebben: vergeet je zonnebrandcrème niet. Dermatoloog Bas Wind legt uit hoe je de juiste kiest om de gevoelige ‘H-zone’ te beschermen.

Heb jij weleens van de ‘H-zone’ gehoord? Het is het gebied van neus, jukbeenderen, slapen en oren. Als je in de spiegel kijkt, zie je dat die delen van je gezicht samen de vorm van de letter H hebben. Deze H-zone vangt veel zonlicht en verbrandt daardoor snel. Het is dan ook niet zo gek dat juist hier vaak een basaalcelcarcinoom (huidkanker) ontstaat.

Zon in de bergen

De wintersport is berucht als het gaat om zonverbranding. En dat is niet zo gek: je huid heeft in de wintermaanden al een hele poos geen zon meer gezien en heeft dus geen natuurlijke bescherming in de vorm van pigment. Daarbij zijn de zonnestralen hoog in de bergen veel feller, omdat de lucht er schoner is. Het zonlicht wordt dus niet gefilterd door stof- of vuildeeltjes. Bovendien reflecteert de sneeuw tot 90% van de UV-straling, waardoor je echt binnen no-time een knalrode neus en oren hebt.

Heb je een fijne zonnebrandcrème gevonden? Stop dan een kleine flacon in de zak van je ski-jack en smeer je H-zone regelmatig in.
Bas Wind
Dermatoloog

UVA, UVB en blauw licht

Een goede zonnebrandcrème is dus een must als je op wintersport gaat. Daarbij moet je niet alleen letten op de SPF. Die geeft namelijk alleen aan hoe goed het product beschermt tegen verbranding door UVB. In zonlicht zit echter ook UVA-straling. Die dringt dieper door in je huid en speelt een rol bij huidveroudering en het ontstaan van huidkanker.
Daarnaast is er ook blauw licht. Je kent het waarschijnlijk wel van beeldschermen, maar blauw licht zit ook gewoon in daglicht. Ook blauw licht dringt diep door in de huid en zorgt voor veroudering en pigmentvlekken. Om schade aan je huid voorkomen is een filter voor blauw licht dus fijn.

Etiketten lezen

Hoe weet je nou of je de juiste zonnebrand te pakken hebt? In de eerste plaats kies je voor een hoge SPF, dus 30 of liever nog 50. Dan kijk je naar de UVA-aanduiding. Zie je een cirkeltje met UVA erin, dan weet je dat de UVA-bescherming voldoet aan de Europese regelgeving. Sommige producten hebben een PA (Protection Grade of UVA) score. Die loopt van PA + tot PA ++++. Hoe meer plusjes, hoe beter de bescherming tegen UVA.

Om je huid te beschermen tegen blauw licht, heb je een minerale filter zoals titaandioxide of zinkoxide nodig. Die blijven als een laagje op je huid liggen en weerkaatsen zowel UV-straling als blauw licht.

Pak ‘m in

Heb je een fijne zonnebrandcrème gevonden? Stop dan een kleine flacon in de zak van je ski-jack en smeer je H-zone regelmatig in. Heb je een droge huid, kies dan een zonnebrand in stickvorm. Die is iets vetter en gaat uitdroging tegen. Vergeet ook je lippen niet: omdat de huid hier dun is en weinig pigment bevat, kunnen je lippen snel droog worden of verbranden. Een lippenbalsem met factor 50 past vast nog wel in je jaszak!

In één dag inzicht in je gezondheid.

Een bodyscan is een preventief medisch onderzoek, met als doel het signaleren van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Waar en wanneer je dat wilt, zonder verwijzing. Een bodyscan bestaat uit vijf gerichte MRI-scans van: schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik.  Alle onderzoeken worden beoordeeld door medisch specialisten. Je krijgt direct de uitslag en jouw MRI-beelden zijn voor jou altijd toegankelijk en eenvoudig te delen. Zo krijg je direct inzicht in je gezondheid.

Ik wil meer informatie

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.