Home Nieuws Je huid beschermen tegen de zon: 4 tips van onze dermatoloog dr. M.E. Schram.
Je huid beschermen tegen de zon: 4 tips van onze dermatoloog dr. M.E. Schram.

Je huid beschermen tegen de zon: 4 tips van onze dermatoloog dr. M.E. Schram.

1 april 2023  •  leestijd 4 minuten

Nu de zon zich volop laat zien, wil je er natuurlijk optimaal van genieten. Groot gelijk! Daarom geeft onze dermatoloog dr. M.E. (Mandy) Schram je vier tips om je huid te beschermen. Zo voorkom je huidveroudering en verbranding, terwijl je zorgeloos van de zon geniet.

1. Laat je huid wennen

Ben je van plan lang de zon in te gaan, doe dit dan bij voorkeur niét tussen 12:00 en 16:00 uur. Een handig trucje is om de zon te mijden als je schaduw korter is dan jezelf. Als je tijdens de eerste zonnestralen je huid langzaam laat wennen, verbrand je later minder makkelijk. Je maakt namelijk onder invloed van de zon melanine aan, wat een natuurlijk beschermingsmechanisme is. Melanine is het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft. Als je dus bruin wordt, beschermt de huid zichzelf als het ware. Handig hè? Het is goed om je ervan bewust te zijn dat de zon in de voorzomer (juni) vaak sterker is dan in de nazomer (augustus).

Je huid beschermen, ook al heb je al een kleurtje

Ook als je al gebruind bent, is het raadzaam je huid te beschermen tegen de schadelijke stralingen. Misschien verbrand je wel niet (meer), maar de stralingen veroorzaken toch schade als je je huid niet voldoende beschermt. Zonnestralen verouderen je huid en zorgen voor rimpels. Mooi ouder worden heb je echt wel invloed op. ;-)

2. Eerst verbranden, dan sneller bruin worden? Niet doen!

Een veelgehoorde misvatting is om eerst (onbeschermd) je huid te laten verbranden, waarna je lekker snel bruin kan worden. Een verbrande huid is niets anders dan een beschadigde huid die weer moet herstellen. Als je dit dus opzettelijk doet, ben je je eigen huid letterlijk aan het beschadigen. Bovendien: hoe vaker je in je jonge jaren verbrandt, hoe groter de kans op huidaandoeningen op latere leeftijd.

3. Smeer je niet alléén tijdens het zonnen in

Ga je lekker fietsen, wandelen of hardlopen? Vergeet je ook dan niet je in te smeren met een geschikte zonnebrandcrème. Sommige huidtypes kunnen al binnen een half uur huidschade oplopen in de zon. De hoogte van de zonnebrandfactor die je nodig hebt hangt af van je huidtype en van de kracht van de zon. Op de website van KWF lees je welke factor bij je huidtype past. Het RIVM meet daarnaast de dagelijkse zonkracht in Nederland.

4. Raadpleeg een arts en controleer je huid

Krijg je zelf - of jouw kind - snel uitslag of jeuk na blootstelling aan de zon? Verbrand je extreem snel? Dan raden we je aan een arts te raadplegen, zeker bij twijfel en bij plekjes op je huid die je niet vertrouwt. Vooral mensen die er snel bij zijn, hebben een goede kans op herstel van huidziektes. Om tijdig in te grijpen, is het belangrijk dat je de vlekken op je huid regelmatig controleert. Een preventieve huidcontrole, ook wel ons dermatologische onderzoek, door een huidarts (dermatoloog) van Prescan is ook een optie. Met een dermatologisch onderzoek kunnen verschijnselen van huidveroudering en (ontstekings)ziekten van de huid opgespoord en klinisch gediagnosticeerd worden.

Verantwoord van de zon genieten in een notendop

Kortom: geniet, maar geniet bewust! Het vermijden van veel en intensief zonlicht is verstandig, zeker in de middag. Zo voorkom je dat je huid verbrandt. Smeer je in met een zonnebrandcrème die bij jouw huidtype en de zonkracht past, niet alleen tijdens het zonnen. Controleer regelmatig je huid en raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Tips als deze maken niet alleen je huid klaar voor de zon, maar ze houden je ook gezond! Zo kun je blijven genieten van die heerlijke zonnestralen.

Terug naar overzicht
Lees ook:
Bewegen voor een gezonde geest: je mentale gezondheid verbeteren
Bewegen voor een gezonde geest: je mentale gezondheid verbeteren
14 september 2023

We zijn ons allemaal steeds bewuster van het belang van een gezonde leefstijl en een gezond welzijn. We…

Lees meer
12 Tips om hart- en vaatziekten te voorkomen.
12 Tips om hart- en vaatziekten te voorkomen.
1 september 2023

De kans op hart- en vaatziekten is onder andere verhoogd bij een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol,…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30