Home Kennisbank Heup

Heup

De heup is een kogelgewricht en verbindt het bekken met het bovenbeen. De heup bestaat uit de heupkom (acetabulum) en de heupkop (femurkop). De heupkop past precies in de heupkom, hierdoor kan het bovenbeen in allerlei richtingen worden bewogen.

Anatomie heup

Over de heupkop en heupkom bevindt zich een laag kraakbeen, dit beschermt het heupgewricht tijdens het bewegen. Om ervoor te zorgen dat de heupkop stabiel blijft zit er een ringbindweefsel rond de heupkom. Het gewrichtskapsel dat zich rondom het heupgewricht bevindt zorgt ervoor dat de heupkop in de heupkom blijft.

Heup spieren

De heup spieren zorgen ervoor dat de heup stabiel blijft. Er zijn daarbij verschillende spiergroepen: extensoren, abductoren en exorotatoren. De extensoren zijn verantwoordelijk voor het strekken van het bovenbeen. De abductoren zorgen ervoor dat het bekken stabiel blijft en coördineren de zwaaibeweging van het been. De exorotatoren zorgen ervoor dat het bovenbeen naar buiten kan draaien.

Slijmbeurzen

Naast spieren bevinden zich rondom de heup pezen, gewrichtsbanden en slijmbeurzen. Slijmbeurzen beschermen de heup spieren tijdens wrijving met de heup botten. Tussen de grote bilspier en de buitenzijde van het dijbeen bevindt zich de belangrijkste slijmbeurs van de heup. Wanneer deze slijmbeurzen geïrriteerd raken, ontstaat er een slijmbeursontsteking.

Gewrichtsbanden

Om het heupbot bevinden zich gewrichtsbanden, ook wel ligamenten genoemd. Het heupgewricht heeft 5 gewrichtsbanden, bestaande uit bindweefsel. Het bindweefsel zorgt voor meer stevigheid en stabiliteit. Gewrichtsbanden zijn ook verantwoordelijk voor de bloedtoevoer.

Heup klachten
  • Pijn in de heup in rust
  • Een verstoord looppatroon
  • Pijn in de heup tijdens bewegen
  • Verminderde mobiliteit
  • Uitstraling van pijn naar het been
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
MRI-scan
Heup

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van het gewricht, botten, spieren, pezen, kraakbeen en mogelijke ontsteking, fractuur, slijtage (artrose) en slijmbeurs.

MRI-scan icon
MRI-scan
Knie

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van het gewricht, botten, spieren, pezen, kraakbeen en mogelijke ontsteking, meniscus letsel, fractuur, gescheurde banden, slijtage (artrose) en slijmbeurs.

MRI-scan icon
MRI-scan
Voet

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de ragioloog een goed beeld van gewrichten, botten, spieren, pezen, ontsteking, fractuur, slijtage (artrose), Mortons neurinoom, hielspoor en peesblad voetzool (fascia plantaris).

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.