arrow_left_altNaar overzicht

Knie

De knie is een van de meest indrukwekkende en tegelijkertijd kwetsbare gewrichten in het menselijk lichaam. Het ondersteunt vrijwel het hele gewicht van het lichaam en stelt ons in staat om te lopen, rennen, springen, en buigen.

Structuur van de Knie

De knie is een scharniergewricht, maar het biedt ook een kleine mate van rotatie en zijwaartse beweging. Het verbindt het dijbeen (femur) met het scheenbeen (tibia) en de knieschijf (patella). De fibula (kuitbeen), hoewel niet direct betrokken bij het kniegewricht, speelt ook een rol in de stabiliteit van de knie.

Gewrichtsoppervlakken

De uiteinden van zowel het femur als de tibia zijn bedekt met een laag kraakbeen, die als schokdemper dient en zorgt voor een soepele beweging van het gewricht. De patella, gelegen aan de voorkant van de knie, glijdt over een groef aan de voorkant van het femur wanneer de knie buigt en strekt.

Ligamenten en Pezen

De stabiliteit van de knie wordt verzekerd door een netwerk van ligamenten en pezen. Aan de binnen- en buitenkant van de knie liggen de collaterale ligamenten, die zijwaartse bewegingen beperken. Binnenin het gewricht liggen de kruisbanden (voorste en achterste), die de voorwaartse en achterwaartse beweging van de tibia ten opzichte van het femur beperken.

De quadricepspees, verbonden met de patella, en de patellapees, die de patella verbindt met de tibia, spelen een sleutelrol in het vermogen van de knie om te strekken.

Menisci

Tussen het femur en de tibia bevinden zich twee menisci, de mediale en de laterale meniscus. Deze C-vormige schijven van kraakbeen fungeren als stabilisatoren en schokdempers, en verdelen het gewicht gelijkmatig over het gewricht.

Veelvoorkomende knieproblemen

  • Meniscusscheuren: Vaak veroorzaakt door draaien of plotseling stoppen tijdens het sporten.
  • Voorste kruisband (VKB) letsels: Een van de meest voorkomende knieblessures, meestal het gevolg van een plotselinge stop of verandering in richting.
  • Artrose: Slijtage van het kraakbeen in het kniegewricht, wat leidt tot pijn en stijfheid.
  • Patellofemorale pijnsyndroom: Pijn rond de patella, vaak gerelateerd aan overbelasting, verkeerde uitlijning, of zwakte van de spieren rond de knie.

Preventie

Preventieve maatregelen voor knieproblemen omvatten regelmatige lichaamsbeweging om de spieren rond de knie te versterken, het handhaven van een gezond gewicht, en het gebruik van geschikte technieken en uitrusting tijdens het sporten. Wanneer knieproblemen zich voordoen, varieert de behandeling van rust en fysiotherapie tot medicatie en, in sommige gevallen, chirurgie.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.