Home Kennisbank Knie

Knie

De knie is een scharniergewricht welke bestaat uit twee delen: het dijbeen (femur) en scheenbeen (tibia). Het kniegewricht zorgt ervoor dat je je been kunt strekken.

Anatomie knie

Het kniegewricht is opgebouwd uit het kuitbeen, scheenbeen, bovenbeen en de knieschijf. Kniebanden en spieren vormen de verbinding tussen deze 4 botten. Het kniegewricht is bedekt met kraakbeen, voor een soepele beweging. Om de knie zit het kapsel, welke omhuld is met slijmvlies. Slijmvlies zorgt voor vocht en houdt de knie soepel.

De knieschijf (patella) zit aan de voorkant van de knie en staat in verbinding met de bovenbeenspieren en knieschijfpees, waardoor strekken en buigen mogelijk is. Aan het uiteinde van de knie zit de binnen- en buitenmeniscus, ook wel de 'schokdempers' genoemd. De meniscus is verantwoordelijk voor het verdelen van de gewrichtsvloeitstof, het stabiel houden van de knie en de mogelijkheid om een schok op te vangen.

De kniebanden zorgen ervoor dat de knie stevig is. De knie heeft 2 verschillende kniebanden: de kruisbanden en zijbanden.

Kruisbanden knie

De 2 kruisbanden bevinden zich midden in de knie. De knie heeft een voorste en achterste kruisband, welke voor stevigheid zorgen. Dit is van groot belang wanneer je bijvoorbeeld een draaibeweging maakt met de knie.

Zijbanden knie

De zijbanden van de knie worden ook wel collateraalbanden genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de zijbanden verantwoordelijk voor de zijdelingse stevigheid. Er zijn 2 zijbanden: de binnenband (mediaal collateraalband) en buitenband (lateraal collateraalband).

Knie spieren

Er zitten verschillende spieren rondom de knie, welke ervoor zorgen dat het kniegewricht kan bewegen. De hamstrings zorgen voor de buiging van de knie en de vierkoppige bovenbeenspieren (musculus quadriceps) zorgen ervoor dat de knie kan strekken. Daarnaast zitten de quadriceps aan de bovenkant van de knieschijf, deze spelen een grote rol bij het strekken van het been.

Slijmbeurzen knie

Naast spieren bevinden zich rondom de knie slijmbeurzen. Slijmbeurzen beschermen de spieren tijdens het bewegen. Ze komen hierdoor niet direct in contact met de botten. De slijmbeurs tussen de huid en knieschijf (bursa prepatellaris) raakt vaak ontstoken, dit ontstaat veelal wanneer je een lange tijd dezelfde houding aanhoudt of dezelfde beweging maakt.

Knieletsel

Knie klachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting van de spieren. De knie wordt dan simpelweg meer belast dan de knie aankan, bijvoorbeeld in het geval van een jumpersknee. Naast overbelasting is er ook acuut knieletsel, hierdoor kan een verzwikking, verstuiking, verdraaiing, kneuzing of kruisbandletsel ontstaan. Heb je last van klachten neem dan rust en laat je knie onderzoeken door een specialist. Inzicht in je kniegewricht? Een MRI-scan van de knie geeft duidelijkheid.

Knie klachten
  • (Langdurige) dikke knie
  • Pijnlijke knie
  • Slotklachten (je kunt je knie niet meer volledig buigen, strekken of bewegen)
Meest gekozen onderzoeken
  • Botten
  • Kraakbeen
  • Meniscus
  • Kniebanden
  • Bekijk meer
  • Artrose/slijtage
  • Botbreuken
  • Achillespees
  • Artrose/slijtage
  • Enkelbanden
  • Botbreuken
In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30