Gevolgen alcohol: zo schadelijk is alcohol voor je gezondheid.

14 februari 2022 leestijd 3 minuten

De een moet niets weten van alcohol en drinkt er geen druppel van, maar er zijn ook mensen die alcohol drinken om de dag door te komen. Tussen deze twee uitersten zit een groot grijs gebied. In dit grote grijze gebied wordt dat glaasje alcohol, dat we (bijna) allemaal wel een drinken, vaak geassocieerd met gezelligheid, vrije tijd en ontspanning. Tevens bestaan er ook onderzoeken waaruit blijkt dat voor gezonde mannen en vrouwen boven de 40 één of twee glazen alcohol per dag een beschermend effect op de hart- en bloedvaten kan hebben. Ook ervaren mensen zichzelf vaak als losser, gezelliger en makkelijker in de omgang wanneer ze alcohol drinken.

Maar wat zijn nu precies de gevolgen van alcohol voor je gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal?

Lichamelijke gevolgen van alcohol

De voordelen van alcohol wegen echter niet op tegen de nadelige kanten. Het is bij de meeste mensen wel bekend dat de lichamelijke gevolgen van alcohol, zeker bij overmatig gebruik, zeer ernstig kunnen zijn. In sommige gevallen leiden deze gevolgen zelfs tot ernstig en blijvend letsel. Alcohol heeft met name gevolgen voor de volgende organen:

Hersenen

Alcohol zorgt ervoor dat de in je hersenen georganiseerde remmingen minder worden. Je merkt dit effect al na een paar glazen. Dit is een effect op de korte termijn. Op de lange termijn kan ernstige schade zoals geheugenverlies ontstaan, ook wel bekend als het Korsakov syndroom. Tevens sterven hersencellen af wanneer je alcohol drinkt. Je hersenen ontwikkelen zich tot je 24e levensjaar, en afbraak van cellen kan niet worden hersteld.

Bekijk onze cardiologische onderzoeken

Lever

Misschien wel de bekendste effecten van alcohol hebben hun weerslag op de lever. De lever is het zuiverings- en filtersysteem van het lichaam en moet hard werken om de genuttigde alcohol weer af te breken. Is de inname vele malen groter dan de afbraak, dan kan de lever permanent beschadigd raken. Zelfs zo erg dat er geen sprake meer is van functioneren en een transplantatie noodzakelijk is.

Maag

Een veelvoorkomend gevolg van (teveel) drinken is een onrustige maag. Dit leidt dan vaak tot overgeven, vaak al vlak na overmatig inname van alcohol. Echter weten veel mensen niet dat je maag ook dusdanig gewend kan raken aan alcohol, dat de beschermende laag maagvlies niet meer zijn werk kan doen. Hierdoor kunnen beschadigingen aan deze laag ontstaan die tot een maagzweer kunnen leiden.

Hart- en bloedvaten

Zoals eerder benoemd, bestaan er onderzoeken waarin is onderzocht wat de positieve, beschermende effecten van alcohol zijn op hart- en vloedvaten. De kans is op hartritmestoornissen en een hoge bloeddruk is echter vele malen groter dan een beschermend karakter. Ook wordt alcohol omgezet in vetzuren die lichaam gebruikt om cholesterol aan te maken.

Gewicht

Alcohol bevat ook vrij veel calorieën. Zo kan een glas gin tonic toch al gauw 170 kcal bevatten. En wat dacht je van een zoete witte wijn? Die kan zo al 140 kcal bevatten per glas. Ook voor de liefhebbers van speciaal bier is er slechter nieuws op het gebied van calorieën, want we komen toch al snel boven de 200 kcal per glas uit.

Bekijk onze cardiologische onderzoeken

Mentale gevolgen

Alcohol heeft niet alleen lichamelijke, maar ook zeker mentale gevolgen. Waar een ‘recreatieve’ drinker zichzelf lekkerder en losser in z’n vel vindt zitten, kunnen uiteindelijke mentale gevolgen ernstig en permanent zijn. Dit uit zich vaak in de vorm van een verslaving. Je hebt jezelf dan aangeleerd te beter te voelen in combinatie met alcohol en kunt niet meer zonder. Afkicken hiervan is erg moeilijk, zeker omdat alcohol, in vergelijking met bijvoorbeeld harddrugs, vrijwel overal wordt gedoogd en verkrijgbaar is. Gelukkig bestaan er veel instanties die mensen met een alcoholverslaving kunnen helpen.

Sociale gevolgen

De bovengrens van het aantal glazen alcohol voor sociaal alcoholgebruik is voor vrouwen 7 glazen per week en voor mannen 14 glazen per week. Echter zijn er ook mensen die dit dagelijks drinken. Dan spreken we wel echt van een alcoholverslaving. Is er sprake van een alcoholverslaving, dan heeft dit zeker z’n weerslag op de sociale omgeving van de drinker. Afzonderen van vrienden en familie, liegen, het niet nakomen van afspraken, het zijn allemaal kenmerken die horen bij een alcoholverslaafde. Het moeilijkste van een verslaving is toegeven dat je hulp nodig hebt. Uiteindelijk kan iemand met een verslaving in een (sociaal) isolement raken waardoor het nog moeilijker wordt om van de verslaving af te komen.

Cardiologisch onderzoek

Een cardiologisch onderzoek brengt het functioneren en mogelijke aandoeningen van het hart in kaart. Dit gebeurt door middel van:

- een echo van het hart (echocardiogram)
- een hartfilmpje (ECG)
- een inspanningsonderzoek (fietstest)
- een echo van de bovenbuik (alleen bij het Cardio Vitaal Compleet onderzoek)
- een uitgebreid laboratoriumonderzoek middels bloed en urine.

Bij elkaar geeft dit een goed inzicht in het functioneren van het hart, waarbij ook mogelijke afwijkingen vroegtijdig kunnen worden opgespoord.

Onze cardiologische onderzoeken

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.