Borstkas en organen
De borstkas beschermt de organen in de borstholte, ook wel de thoraxholte genoemd, tegen trauma van buitenaf. Hierin bevinden zich de longen en daarnaast onder andere het hart, de luchtpijp, de slokdarm, de aorta, bloedvaten, zenuwen en lymfeklieren. De borstkas speelt een grote rol in de ademhaling. Door middel van ademhaling wordt de inhoud van de borstkas kleiner of groter, hier zijn de tussenribspieren voor verantwoordelijk. De gewrichten die zich tussen de ribben en wervels bevinden zorgen voor de elasticiteit van de borstkas.
Inzicht in je eigen borstkas? Een MRI-scan borstkas (thorax) geeft duidelijkheid.
Borstkas anatomie
Het skeletgedeelte van de borstkas kan worden opgedeeld in twaalf ribben, twaalf borstwervels en het borstbeen. Tussen de ribben bevinden zich zenuwen, bloedvaten en spieren. De borstkas heeft een nauwe opening aan de bovenkant (apertura thoracis superior), waar slagaders en aders naar het hoofd lopen en de slokdarm, luchtpijp en schildklier bereiken. Het middenrif vormt de afsluiting van de borstkas en de opening voor bloedvaten en zenuwen.
Kan je je borstkas kneuzen?
Als de borstkas een harde klap van buitenaf krijgt, kan een gekneusde rib ontstaan. Ook wanneer je erg hard hoest of je lichamelijk te zwaar inspant, kan je rib kneuzen. Ouderen en mensen met botontkalking lopen een groter risico op gekneusde ribben. Een kneuzing van de borstkas of ribben herken je aan hevige pijn tijdens het ademhalen, lachen, hoesten, etcetera. Een rib kan ook breken, maar dit komt minder vaak voor.