arrow_left_altNaar overzicht

Borst

De borst speelt een cruciale rol in het menselijk lichaam. Bij zowel mannen als vrouwen bestaat de borst uit vergelijkbare structurele componenten, hoewel de functies en gezondheidsproblemen kunnen variëren.

Anatomie van de Borst

Structuur

De borstkas bestaat uit de ribbenkast, spieren, vetweefsel, en bij vrouwen, de melkklieren. Onder de huid ligt het borstbeen, omringd door de ribben die bescherming bieden aan vitale organen zoals het hart en de longen. De borstspieren, waaronder de grote borstspier (pectoralis major) en de kleine borstspier (pectoralis minor), spelen een essentiële rol bij de beweging van de armen en de schouders.

Bij vrouwen bevatten de borsten bovendien klierweefsel, verdeeld in lobben en lobules, waar melk wordt geproduceerd en getransporteerd via de melkkanalen naar de tepel. Het vetweefsel bepaalt grotendeels de grootte en vorm van de borst.

Functies

Bij mannen zijn de borsten voornamelijk samengesteld uit spier- en vetweefsel en hebben ze geen directe functie in de voortplanting of lactatie. Bij vrouwen daarentegen spelen de borsten een cruciale rol bij het voeden van baby's door middel van borstvoeding, naast het zijn van een secundair geslachtskenmerk.

Gezondheidsaspecten

Borstkanker

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen wereldwijd, maar het kan ook mannen treffen, zij het veel minder vaak. Vroege detectie door middel van regelmatige zelfonderzoeken en screenings, zoals mammografieën, is cruciaal voor een succesvolle behandeling.
Bij Prescan voeren wij geen borstonderzoek uit. Alleen onderzoek naar de borstimplantaten. 

Gynaecomastie

Gynaecomastie, de vergroting van de borstklier bij mannen, kan veroorzaakt worden door hormonale onbalans, bepaalde medicijnen, of gezondheidsproblemen. Hoewel het vaak onschadelijk is, kan het soms wijzen op ernstigere aandoeningen of een bron van ongemak zijn.

Borstgezondheid

Het handhaven van een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet, draagt bij aan de algehele borstgezondheid. Vermijden van roken en beperken van alcoholconsumptie kan ook het risico op borstkanker verminderen.

Zorg voor Uw Borsten

  • Zelfonderzoek: Maak uzelf vertrouwd met hoe uw borsten normaal aanvoelen, zodat u eventuele veranderingen kunt opmerken.
  • Professionele screenings: Volg aanbevelingen voor regelmatige borstonderzoeken en mammografieën.
    Bij Prescan voeren wij geen borstonderzoek uit. Alleen naar de borstimplantaten
  • Bewustzijn van risicofactoren: Ken uw familiegeschiedenis en bespreek deze met uw arts om uw persoonlijke risico op borstkanker te beoordelen.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.